Revista care te menține sănătos

Diabet

Diabetul poate creste riscul de artrita si osteoporoza

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
21 decembrie 2022
Share
Diabetul poate creste riscul de artrita si osteoporoza

Un studiu amplu, prezentat anul acesta la intalnirea anuala a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Berlin, a constatat ca diabetul este legat de o probabilitate mai mare de a avea sau de a fi predispus la osteoartrita, artrita reumatoida si osteoporoza. Concluzia le apartine cercetatorilor danezi.

In cadrul studiului au fost analizate datele a 109.200 de persoane din Danemarca. Dintre acestea, 9.238 (aproximativ 8,5%) aveau diabet. Deoarece ancheta a inclus numai persoane peste 40 de ani, diabetul lor a fost cel mai probabil diabet zaharat tip 2. Potrivit autorilor, diabeticii prezinta un risc mai mare cu 70% de a dezvolta artrita reumatoida, 33% de a suferi de osteoartrita si cu 29% de osteoporoza, comparativ cu persoanele fara diabet.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

Activitatea fizica reduce durerea

Autorii studiului au subliniat ca, pentru persoanele cu diabet zaharat, exercitiile fizice au efecte benefice asupra nivelului glicemiei, dar si asupra durerilor de la nivelul sistemelor muscular si osos. De asemenea, sportul are efecte pozitive si in cazul pacientilor cu artrita care au probleme cu mobilitatea. Pentru pacientii cu diabet zaharat si o boala reumatismala carora le este dificil sa efectueze exercitii fizice ar putea fi necesar, mai intai, un tratament medicamentos pentru reducerea durerilor.

Efectele pozitive ale exercitiilor fizice pot depasi efectele secundare ale medicatiei. De retinut ca un astfel de pacient ar trebui sa se axeze pe o activitate cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau exercitiul in apa. Apoi, dupa o perioada de antrenament, daca se reduce intensitatea durerii, se va trece si la alte tipuri de exercitii fizice.

De ce duce diabetul la dureri musculare si osoase?

Diabetul zaharat necontrolat, cu glicemii crescute in mod cronic, este o tulburare distructiva, care poate duce la imbatranirea precoce a tesuturilor. Osteoartrita este o boala degenerativa si este foarte probabil ca un control slab al diabetului zaharat sa fie urmat de o aparitie timpurie a acesteia. Cercetatorii sunt de parere ca legatura puternica dintre artrita reumatoida si diabetul zaharat este fie rezultatul inflamatiei cronice, fie al tratamentului cu steroizi care poate duce la diabet zaharat.

diabetul  artrita osteoporoza

Durere si rigiditate

Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrita, care in Romania afecteaza peste 2,4 milioane de adulti. Boala distruge cartilajul care acopera capetele oaselor intr-o articulatie, ducand la durere si rigiditate. Cei mai multi pacienti care au aceasta afectiune sunt de varsta mijlocie sau in varsta. Este cunoscut ca exista tendinta de a afecta genunchii, spatele si gatul, precum si articulatiile mici ale degetelor si bazele degetului mare de la mana, respectiv a degetului mare de la picior. Artrita se poate dezvolta si la nivelul articulatiilor soldului.

Articulatii afectate si oase poroase

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna cronica ce declanseaza sistemul imunitar al organismului astfel incat ataca in mod particular articulatiile. Inflamatia cauzata de boala determina afectarea tesuturilor articulatiilor, ceea ce duce la umflaturi si durere. Osteoporoza, care inseamna „os poros”, se caracterizeaza prin scaderea masei osoase (subtierea oaselor) si poate avea consecinte severe, precum fracturile, in special la nivelul spatelui, soldurilor si al genunchilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.