Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Cum să gestionaţi durerea de ovare: strategii și sfaturi utile

Oana Zaharia; Surse: ocrahope.org, axahealth.co.uk, healthline.com, webmd.com, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com
4 iunie 2024
Share
Cum să gestionaţi durerea de ovare: strategii și sfaturi utile

Majoritatea femeilor se confruntă cu durere de ovare de-a lungul vieții. Uneori e doar o senzație neplăcută, alteori poate fi un motiv de îngrijorare. E foarte important să știm când e cazul să luăm măsuri sau să mergem la doctor pentru durere de ovare, pentru că ovarele au un rol important în sănătatea femeilor și starea lor de bine.

Ovarele sunt niște glande mici situate de fiecare parte a uterului, care produc, stochează și eliberează ovule în cadrul procesului de reproducere. Tot ele produc și hormonii responsabili de ovulație și ciclul menstrual.

Cum se simte durerea de ovare?

Natura durerii ovariene variază în funcție de cauzele ei.

Durerea de ovare se simte în abdomenul inferior, dedesubtul buricului sau în zona pelviană. Poate fi o durere surdă, apăsătoare, constantă, sau poate veni în formă de valuri sau junghiuri ascuțite. De cele mai multe ori, o durere de ovare se simte ca o presiune sau un disconfort puternic în zona inferioară a abdomenului și poate dura foarte mult timp.

În cele mai multe cazuri, durerea de ovare are legătură cu ciclul menstrual și dispare în câteva zile. Dar sunt situații în care o durere de ovare e rezultatul altor probleme medicale. Iată cum se diagnostichează și cum se tratează cele mai răspândite cauze pentru durerea de ovare.

Ovulația

Ovulația e procesul prin care ovulul e eliberat din ovar și are loc cam în ziua a 14-a a ciclului menstrual. Unele femei nu simt durere de ovare în timpul ovulației, dar altele simt disconfort timp de mai multe minute sau ore atunci când ovulează.

De obicei, această durere de ovare nu se tratează cu nimic, dar unele femei cu simptome mai puternice iau tratament contraceptiv ca să prevină ovulația și disconfortul pe care aceasta le-o cauzează.

durere de ovare, ovare, durere, ovul,

Chisturile ovariene

Chisturile sunt saci cu fluid care se pot forma în ovare și sunt foarte răspândite printre femei, mai ales în anii de fertilitate. Se formează adesea în procesul de ovulație, atunci când ovulul nu e eliberat sau când sacul care conține oul nu se dizolvă după eliberarea ovulului. De cele mai multe ori, chisturile ovariene nu au simptome și dispar de la sine. Dar un chist mare poate provoca o durere de ovare puternică.

Pe lângă durere de ovare, alte simptome ale chisturilor ovariene sunt: o menstruație neregulată, dureri în timpul actului sexual sau al defecării, greață sau vomă, balonare, sensibilitate a sânilor.

Chisturile ovariene se diagnostichează printr-o examinare a zonei pelviene sau prin ecografie.

Tratamentul chisturilor ovariene

Majoritatea chisturilor sunt ținute sub observație până dispar de la sine, fără tratament.

Dacă aveți frecvent chisturi ovariene și durere de ovare, medicul vă poate recomanda un tratament contraceptiv care scade riscul de formare a chisturilor.

Dacă e vorba de chisturi care nu dispar după mai multe menstruații, cauzează durere de ovare sau își măresc dimensiunile, se poate recomanda înlăturarea lor chirurgicală, printr-o operație laparoscopică.

Endometrioza

Endometrioza e o afecțiune medicală în cadrul căreia căptușeala endometrială a uterului se dezvoltă în alte regiuni ale sistemului reproductiv, precum ovarele, tuburile falopiene sau chiar vezica.

Adesea, endometrioza cauzează durere de ovare și sângerări intermitente. Pot apărea dureri puternice și în timpul actului sexual. Endometrioza poate duce și la infertilitate.

Endometrioza se diagnostichează prin examinare medicală fizică, analiza istoricului medical și ecografie.

Tratamentul endometriozei

Doctorul poate recomanda analgezice dacă pacienta are o durere de ovare greu de suportat. Tratamentul contraceptiv poate ameliora și el simptomele de endometrioză.

Tratamentul cu GnRH, hormonul eliberator al gonadotropinelor, încetinește dezvoltarea endometriozei.

Prin laparoscopie și laparotomie, țesutul endometriotic poate fi eliminat din ovare și alte regiuni. În cazurile în care endometrioza este severă, medicul poate recomanda histerectomia, eliminarea chirurgicală a uterului și a tuburilor falopiene.

durere de ovare, ovare, durere, ovul,

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină, cunoscută și sub numele de anexită, e o infecție a trompelor uterine și a ovarelor care afectează femeile tinere și foarte tinere. Uneori, e cauzată de o boală cu transmitere sexuală. Anexita poate cauza durere de ovare sau dureri în zona pelviană. Aceste dureri se înrăutățesc în timpul sexului. Pe lângă durere de ovare, anexita mai are și alte simptome: febra, secreții vaginale anormale, sângerări între menstruații, creșterea frecvenței urinării.

Boala inflamatorie pelvină se tratează cu injecții cu antibiotice.

Torsiunea ovariană

Ovarul e conectat de peretele abdominal printr-un ligament subțire care conține vasele de sânge care îl alimentează. Uneori, acest ligament se poate înnoda sau îndoi, de cele mai multe ori din cauza chisturilor ovariene.

Torsiunea ovariană cauzează o durere de ovare gravă și reprezintă o urgență medicală. Fără o intervenție chirurgicală rapidă, ovarul poate muri din cauza lipsei de sânge. Alte simptome ale torsiunii ovariene includ: febră, greață, vomă, sângerări abdominale, crampe ascuțite.

Fibromul uterin

Cea mai frecventă tumoră ginecologică benignă, fibromul uterin e o excrescență ce se formează la nivelul uterului, prin înmulțirea celulelor musculare și conjunctive.

Simptomele de fibrom uterin includ: durere de ovare, disconfort pelvian, dureri de spate, sângerări uterine, infertilitate, umflarea abdomenului.

Fibromul uterin se tratează cu medicamente hormonale, contraceptive orale sau prin intervenție chirurgicală. Cea mai răspândită și sigură operație pentru fibrom uterin e embolizarea, o metodă minim invazivă care presupune injectarea unei substanțe ce produce devascularizarea fibromului, care se resoarbe.

Cancerul ovarian

Sunt mai multe tipuri de cancer ovarian care pot cauza durere de ovare, dar acestea sunt situații foarte rare. De obicei, cancerul ovarian nu e dureros, dar are alte simptome: balonarea constantă, dureri abdominale sau pelviene, senzația de saturație care apare după consumul unei cantități foarte mici de alimente, urinări foarte frecvente, dureri în timpul sexului, oboseală.

Detectarea cancerului ovarian cât mai devreme e esențială pentru tratarea lui, de aceea e bine să mergeți la ginecolog dacă observați că aceste simptome sunt persistente.

Foto: shutterstock.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.