Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Tot ce trebuie sa stiti despre fertilizarea in vitro

19 septembrie 2013
Share

Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre cele trei tehnici de reproducere asistata efectuate in Romania, alaturi de inseminarea artificiala si de injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI). FIV ajuta sute de femei in fiecare ansa-si indeplineasca visul de a deveni mame. Este un procedeu complex, care dureaza intre 4 si 6 saptamani dupa pregatirea initiala, si reprezinta pasul care urmeaza dupa inseminarea artificiala si ultimul pas inainte de adoptie.

Iata care este diferenta dintre fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala, cum se realizeaza fertilizarea in vitro si care sunt posibilele complicatii ale FIV.

 

Fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala

Deseori, cele doua tehnici de reproducere asistata sunt confundate, insa diferenta dintre ele este majora. Daca in cazul inseminarii artificiale conceptia are loc in organismul femeii, in treimea externa a trompei uterine, exact ca la conceptia pe cale naturala, la fertilizarea in vitro conceptia si primele zile de dezvoltare embrionara au loc in laborator in conditii speciale, care incearca sa reconstituie mediul natural.

 

Fertilizarea in vitro pas cu pas

Fertilizarea in vitro este o forma de reproducere asistata care colecteaza ovocite din ovarele pacientei si le pune in contact cu spermatozoizii pentru a crea un embrion.

Colectarea lichidului seminal se face intr-un recipient steril, prin masturbare, ca si la inseminarea artificiala.

Colectarea ovocitelor este ceva mai complexa deoarece necesita o punctie a ovarelor. Medicatia pentru fertilizare are un dublu rol, acela de a creste sansele colectarii cat mai multor ovocite si de a evita o ovulatie spontana. Cu cat numarul de ovocite puse in contact cu spermatozoizii este mai mare, cu atat cresc si sansele de a obtine mai multi embrioni. La aproximativ 35 de ore de la declansarea ovulatiei, se efectueaza punctia ovariana, sub anestezie generala sau locala, etapa in care medicul recolteaza aceste ovocite sub control ecografic. Spermatozoizii (in jur de 50.000) sunt combinati cu ovocitele, apoi sunt plasati in incubator pentru a avea loc fertilizarea. In 2-3 zile de la recoltarea ovocitelor, 1-3 embrioni sunt implantati in uterul viitoarei mame.

            Succesul fertilizarii se numara in nasteri cu copii sanatosi, nu in sarcini obtinute. Din momentul transferului de embrioni, testele de sange pot confirma in aproximativ 2 saptamani daca este vorba despre o sarcina sau nu.

 

Potentialele complicatii ale FIV

Una dintre cele mai grave complicatii este sindromul de hiperstimulare ovariana, ce poate aparea ca efect secundar in cazul tratamentelor de stimulare ovariana, efectuate in cadrul tehnicilor de reproducere asistata. Din fericire, frecventa cu care apare nu este mare. Simptomele includ dureri pelvine, greata, voma, balonare, lipsa poftei de mancare si este necesara prezentarea de urgenta la spital.

            In concluzie, fertilizarea in vitro presupune o implicare emotionala, fizica si financiara serioasa si este bine ca pacienta sa se asigure ca stie cat mai multe legat de procedura.

 

Text: Oana Anghel

Consultant: Dr. Alina Sirbu

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.