Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Perimenopauza şi kilogramele în plus

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
5 mai 2022
Share
Perimenopauza şi kilogramele în plus

Printre multele schimbări prin care trece o femeie ce se apropie de menopauză (respectiv în perimenopauză) este şi creşterea în greutate. Iată care este explicaţia.

Pe parcursul vieţii, o femeie trece prin trei perioade de schimbări hormonale. Prima dintre ele, premenopauza, începe la pubertate, odată cu primul ciclu menstrual şi durează aproximativ 30-40 de ani.

Cea de-a doua etapă de schimbări hormonale, perimenopauza, (în limba greacă „peri” înseamnă „în preajma”) este perioada de tranziţie dinaintea menopauzei. Aceasta debutează de regulă în jurul vârstei de 40 de ani. Dar poate apărea şi mai devreme. Durata ei este de câţiva ani, putând varia între câteva luni până la 8-9 ani, şi se încheie atunci când a trecut 1 an de la ultima menstruaţie.

Cea de-a treia perioadă de schimbări hormonale, menopauza, se instalează oficial atunci când femeile nu au avut ciclu menstrual în ultimele 12 luni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim, care susţine procesul de slabire şi ajută la controlarea apetitului.

Perimenopauza – simptome

Femeile aflate la perimenopauză pot prezenta următoarele simptome:

 • cicluri menstruale neregulate;
 • sensibilitate crescută la nivelul sânilor;
 • bufeuri şi transpiraţii nocturne;
 • uscăciune vaginală şi durere apărută în timpul actului sexual (dispareunie);
 • libido scăzut;
 • infecţii urinare sau incontinenţă urinară;
 • iritabilitate crescută, anxietate;
 • depresie;
 • tulburări de somn;
 • dificultăţi de concentrare.
perimenopauză, schimbări hormonale, creşterea în greutate, estrogen, hormoni,

De ce ne îngrăşăm în perioada perimenopauzei?

În medie, creşterea ponderală din perimenopauză este de 2 kilograme, însă aceasta poate fi mai mare, în special la femeile obeze.

Estrogenul şi progesteronul sunt cei doi hormoni sexuali feminini principali. Estrogenul este produs în principal în ovare, iar o cantitate mică, dar semnificativă este produsă de glandele suprarenale, ficat şi de ţesutul adipos (gras). Există trei tipuri importante de estrogen: estradiolul (cel mai activ tip, produs în ovare), estrona (cu activitate biochimică mai slabă, produs în ovare şi în celulele adipoase) şi estriolul (cel mai puţin potent estrogen, dar important în timpul sarcinii).

În perimenopauză nivelul de progesteron scade treptat, în timp ce nivelul de estrogen fluctuează în mod neregulat de la o zi la alta. Această fluctuaţie face ca organismul femeilor să caute un înlocuitor de estradiol, şi anume estrona produsă de ţesutul adipos, rezultatul fiind creşterea rezervelor de grăsime, în special în zona abdominală.

În mod normal, estrogenul (sub forma lui cea mai activă, estradiolul) inhibă senzaţia de foame, iar scăderea nivelurilor acestuia în perioada perimenopauzei contribuie la creşterea apetitului, aceasta fiind o explicaţie suplimentară a creşterii ponderale.

Tratamentul hormonal pentru menopauză

Alţi factori care duc la îngrăşare în perimenopauză

Schimbările hormonale joacă un rol în creşterea în greutate din această perioadă, însă şi alţi factori pot contribui la aceasta:

 • alimentaţia nesănătoasă;
 • stilul de viaţă sedentar;
 • înaintarea în vârstă: în mod normal, pe măsura ce îmbătrânim, masa musculară scade şi proporţia ţesutului adipos creşte;
 • factori psihologici: prevalenţa crescută a stărilor emoţionale negative (depresie, anxietate), din perioada perimenopauzei vor duce la creşterea episoadelor de mâncat emoţional;
 • tulburările de somn, mai frecvente în aceasta perioadă, sunt corelate cu acumularea de kilograme în plus.
Nota pentru articolul «Perimenopauza şi kilogramele în plus»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.