Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Polipi endometriali. Cauze și manifestări clinice

Ecaterina Lupaşcu; Surse: webmd.com, medparkhospital.com, columbiadoctors.org
5 iunie 2024
Share
Polipi endometriali. Cauze și manifestări clinice

Dacă aveţi un ciclu menstrual neregulat, însoțit de sângerări abundente, inclusiv sângerări între menstruații, dacă aveţi dureri pelvine și dificultăți în a rămâne însărcinată, nu ignoraţi aceste semne și consultaţi un medic. Este posibil ca pe peretele uterin să se fi dezvoltat niște polipi, adică formațiuni anormale de țesut în mucoasa uterină, cunoscută și sub denumirea de endometru.

Aceste formațiuni, numite și polipi endometriali, pot afecta fertilitatea, deoarece endometrul este locul în care ovulul fertilizat se implantează și se dezvoltă în timpul sarcinii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Ce sunt polipii endometriali

Polipii endometriali sau polipii uterini sunt niște excrescențe (mici umflături) ce apar pe pereții uterului. Pot avea forma rotundă sau ovală și se pot lega de mucoasa uterului fie printr-o bază largă, fie printr-un fel de „picioruș”, numit peduncul. Dimensiunile polipilor endometriali pot varia, de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru, și pot să apară fie ca o singură umflătură (solitar), fie mai mulți la un loc, în grupuri.

De obicei, polipii endometriali sunt necanceroși și nu produc simptome evidente. Cu toate acestea, pot provoca probleme menstruale și de fertilitate.

Polipi endometriali – care sunt cauzele?

Cauzele exacte pentru apariția de polipi endometriali nu sunt încă pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, există o probabilitate foarte mare ca apariția lor să fie influențată de fluctuațiile hormonale, în special de nivelurile de estrogen din organism. Se crede că fluctuațiile de estrogen pe parcursul fiecărui ciclu menstrual pot determina îngroșarea endometrului, contribuind astfel la dezvoltarea de polipi endometriali: Un val de hormoni precum estrogenul în timpul fiecărui ciclu menstrual determină îngroșarea endometrului, care poate fi asociată cu creșterea polipilor uterini, afirmă specialiștii.

Vârsta poate fi, de asemenea, un factor important. Modificările nivelurilor de estrogen care au loc înainte și în timpul menopauzei pot crește riscul de polipi endometriali. Drept dovadă, polipii endometriali sunt mai puțin frecvenți în rândul femeilor tinere, însă incidența lor crește odată cu înaintarea în vârstă, atingând un vârf în jurul vârstei de 50 de ani. Riscul de a dezvolta polipi endometriali scade treptat după menopauză.

Obezitatea poate reprezenta un alt factor de risc, deoarece contribuie la creșterea nivelurilor de estrogen din sânge. De asemenea, terapia cu tamoxifen (terapie cu hormoni), utilizată în tratamentul cancerului la sân, poate crește riscul de dezvoltare a polipilor endometriali. Studiile arată că între 8 și 36% dintre femeile aflate în postmenopauză și tratate cu tamoxifen pot dezvolta polipi endometriali.

polip endometrial, polipi endometriali, polipi, endometru, estrogen,

Polipi endometriali – simptome

Când vorbim despre simptomele asociate cu polipii endometriali, este important să distingem între manifestările simple, complicate și severe ale acestei afecțiuni. În funcție de natura și gravitatea simptomelor, experiența unei femei cu polipi endometriali poate varia considerabil.

Polipi endometriali, simptome în cazurile simple

Unele femei pot să nu aibă simptome deloc, mai ales dacă polipii sunt mici și nu provoacă nicio problemă. Dar, dacă simptomele sunt prezente, ele pot include:

  • Sângerări neașteptate. Observați sângerări între perioadele menstruale sau o creștere a volumului sângerărilor menstruale obișnuite.
  • Dureri pelvine. Resimțiți dureri sau disconfort în zona pelviană, în special în timpul menstruației sau actului sexual.
  • Dificultăți în concepție. Polipii endometriali pot interfera cu implantarea embrionului, cauzând dificultăți în a rămâne însărcinată.

Polipi endometriali, simptomele în cazuri mai complicate

În cazurile mai complicate, polipii endometriali pot cauza simptome mai severe și pot conduce la complicații serioase. Dacă întâmpinați următoarele simptome, ar putea fi necesară o atenție medicală mai intensă:

  • Sângerări abundente și frecvente. Acestea pot indica prezența unor polipi mai mari sau a altor probleme asociate.
  • Infertilitate. Dificultăți majore în a rămâne însărcinată pot fi asociate cu prezența polipilor endometriali.
  • Complicații în timpul sarcinii. Polipii endometriali pot crește riscul de avort spontan sau pot provoca alte complicații în timpul sarcinii.

Polipi endometriali, simptome severe și riscul de transformare în cancer

Deși majoritatea polipilor endometriali sunt benigni, în cazuri rare aceștia pot deveni maligni și pot evolua spre cancer endometrial. NU minimalizați și, în niciun caz, nu ignorați următoarele simptome și factori de risc:

  • sângerări uterine anormale și persistente;
  • dureri pelvine persistente și severe;
  • istoric familial de cancer endometrial.

Dacă observați aceste simptome sau aveți factori de risc, nu ezitați consultați un medic pentru evaluare și investigații.

polip endometrial, polipi endometriali, polipi, endometru, estrogen,

Cum pot fi identificați polipii endometriali

Identificarea și confirmarea prezenței polipilor endometriali implică utilizarea mai multor examene și teste pentru a asigura un diagnostic precis și complet.

Examinarea manuală și ecografia transvaginală

Primul pas în diagnosticarea polipilor endometriali este examinarea manuală a uterului și a colului uterin, urmată de o ecografie transvaginală. Această metodă oferă imagini detaliate ale uterului și poate identifica polipii endometriali, în special pe cei mici sau localizați în anumite zone mai greu accesibile sau mai puțin vizibile în timpul unei examinări ginecologice obișnuite (colul uterin, fundul de sac vaginal posterior sau alte regiuni mai adânci și mai ascunse ale uterului, unde pot să apară polipii endometriali)

Histeroscopia

Pentru o evaluare mai detaliată a mucoasei uterine și pentru identificarea polipilor endometriali și a altor anomalii, medicul poate efectua o histeroscopie. Această procedură permite vizualizarea directă a interiorului uterului și poate ghida tratamentul ulterior, dacă este necesar.

Biopsia endometrială

În cazurile în care există suspiciuni privind prezența polipilor endometriali sau pentru a exclude alte condiții, medicul poate recomanda o biopsie endometrială. Această procedură implică colectarea de mostre de țesut endometrial pentru examinare sub microscop, pentru a confirma diagnosticul și pentru a ghida managementul ulterior al pacientului.

Alte teste de diagnostic

În unele cazuri, medicul poate recomanda și alte teste de diagnostic, cum ar fi analizele de sânge pentru evaluarea nivelurilor hormonale, sau alte examene imagistice, precum RMN-ul sau CT-ul pelvin, pentru a evalua în detaliu structurile uterine și pentru a identifica eventuale alte probleme asociate.

polip endometrial, polipi endometriali, polipi, endometru, estrogen,

Polipi endometriali, tratament

Tratamentul pentru polipi endometriali poate varia în funcție de mărimea, numărul și simptomele asociate cu polipii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

  • Monitorizare și observație. Dacă polipii sunt mici, asimptomatici și nu cauzează probleme, medicul poate recomanda o abordare de „așteptare vigilentă”, monitorizându-i periodic pentru a observa eventualele schimbări și evoluții.
  • Medicamente. Uneori, medicamentele pot fi prescrise pentru a controla simptomele asociate cu polipii endometriali, cum ar fi sângerările abundente sau durerile pelvine. Aceste medicamente pot include antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau contraceptive orale pentru a regla ciclul menstrual.
  • Histeroscopie și îndepărtare chirurgicală. În cazurile în care polipii endometriali sunt mari, cauzează simptome severe sau sunt suspectați de a fi maligni, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestora printr-o procedură numită histeroscopie. Procedura poate fi realizată în ambulatoriu și are o perioadă de recuperare relativ scurtă.
  • Biopsie endometrială. Dacă există suspiciuni că un polip ar putea fi canceros, medicul poate recomanda o biopsie endometrială pentru a colecta mostre de țesut din interiorul uterului pentru examinare sub microscop. Această procedură poate ajuta la confirmarea diagnosticului și la determinarea necesității unui tratament ulterior.
  • Tratament hormonal.În unele cazuri, medicul poate recomanda și administrarea de medicamente hormonale. Aceste medicamente pot micșora polipii și pot ușura simptomele, cum ar fi sângerarea abundentă. Dar simptomele revin adesea atunci când încetați să luați medicamentul. În plus, nu trebuie uitat că tratamentul hormonal poate presupune la rându-i anumite riscuri și efecte secundare

Polipi endometriali, sfaturi pentru prevenire

Deoarece cauzele ce favorizează formarea polipilor endometriali nu sunt întotdeauna cunoscute și pot fi influențate de o varietate de factori, prevenirea exactă poate fi dificilă. Cu toate acestea, există câteva obiceiuri care te pot ajuta să minimizezi riscul de dezvoltare a polipilor endometriali.

De exemplu, studiile sugerează că nivelurile crescute de estrogen pot crește riscul de dezvoltare a polipilor endometriali. Așadar, pentru a menține un echilibru hormonal sănătos, puteți să evitați expunerea excesivă la hormoni artificiali, să gestionezi greutatea corporală și să avaţi grijă de sănătatea glandelor endocrine.

De asemenea, vizitele regulate la medic pot ajuta la detectarea precoce a oricăror anomalii sau a altor probleme uterine, inclusiv a polipilor endometriali.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.