Revista care te menține sănătos

Ginecologie

5 simptome care trimit la ginecolog

19 decembrie 2011
Share

Aproape ca nu exista femeie care, intr-o perioada sau alta a vietii, sa nu fi avut tulburari ginecologice. Efectele unor astfel de tulburari ce pot parea relativ minore si deseori subestimate determina frecvent probleme majore. Acuzele repetate care trimit femeia peste 30 de ani la ginecolog includ: sangerarea  vaginala anormala, durerea pelvina si dismenoreea, infectiile tractului genital, infectia tractului urinar, infertilitatea.

1. Sangerarea vaginala anormala

Poate fi legata de: sarcina (amenintare de avort sau avort incomplet, sarcina extrauterina); sangerare uterina disfunctionala (adesea implica un mecanism de anovulatie); cauze anatomice (leiomioame uterine – tumori de mici dimensiuni, polipi endometriali); cauze infectioase (femeile cu cervicita, in special cervicita cu Chlamydia, pot prezenta sangerare neregulata); cauze endocrine (hipertiroidismul, dar si hipotiroidismul); leziuni ale colului pana la carcinom (tumora maligna) cervical invaziv.

2. Durerea pelvina acuta si cronica

Se numara printre cele mai solicitante probleme cu care se confrunta medicul ginecolog. Durerea acuta este intensa si caracterizata prin instalare brusca si crestere rapida in intensitate. Aceasta este cauzata de complicatii ale sarcinii: sarcina ectopica rupta, amenintare de avort sau avort incomplet; degenerarea leiomioamelor uterine; infectii acute (boala inflamatorie pelvina, endometrita, abces tubo-ovarian); afectiuni anexiale (ruperea sau pierderea continutului unui chist ovarian etc.). Dismenoreea este o afectiune ginecologica frecventa, ce afecteaza aproximativ 50% dintre femei in perioada ciclului menstrual.

Durerea pelvina cronica este durerea cu durata peste 6 luni. Endometrioza si aderentele sunt cele mai frecvente conditii ginecologice detectate prin laparoscopie practicata pentru evaluarea durerii pelvine cronice.

3. Infectiile tractului genital

Acestea si bolile transmise sexual reprezinta alte afectiuni pentru care pacientele se adreseaza medicului ginecolog. Alterarea florei bacteriene vaginale normale cu pierderea lactobacililor si cresterea bacteriilor anaerobe determina vaginita nespecifica sau vaginita cu Gardnerella. Alte infectii vaginale cuprind vaginita tricomoniazica si candidoza vaginala.

4. Infectia tractului urinar

Prezinta simptome instalate brusc, ce includ: disurie (necesitate imperioasa de urinare), durere suprapubiana sau durere lombara joasa. Bacteria E. coli este prezenta in aproximativ 80% dintre cazuri.

5. Infertilitatea

Asocierea dintre varsta femeii si reducerea fertilitatii este bine stabilita. Declinul fertilitatii, asociat cu inaintarea in varsta, are legatura cu depletia (golirea) de ovocite. Cauzele de infertilitate la femeie sunt: afectiuni ovulatorii, responsabile pentru 30-40% din numarul total de cazuri de infertilitate (sindrom de ovare micropolichistice cu anovulatie, rezerva ovariana diminuata); anomalii uterine; infectii; factori hipotalamo-hipofizari etc.

Un diagnostic corect, urmat de un tratament bine ales si corect condus, inlatura problemele ginecologice care pot aparea.

Dr. Adina-Elena Lungu,

Medic specialist obstetrica-ginecologie,

Centrul Medical Academica,

www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.