Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Interpretarea testului Papanicolau

13 octombrie 2016
Share

Testul Babes-Papanicolau este o analiza simpla, ce trebuie efectuata cu regularitate, intrucat reprezinta cea mai la indemana si eficienta metoda de depistare timpurie a modificarilor precanceroase sau a existentei cancerului de col uterin.

Testul Babes-Papanicolau este inclus in examenul ginecologic de rutina si, in general, trebuie efectuat anual. Este nedureros, rapid, neinvaziv si necostisitor, iar efectuarea sa periodica protejeaza impotriva unor potentiale probleme grave, cea mai periculoasa fiind cancerul cervical. Intrucat Romania se plaseaza pe un loc fruntas in Europa ca numar de cazuri de cancer de col uterin, testul Babes-Papanicolau devine cu atat mai important, putand creste considerabil speranta de viata a pacientelor, in eventualitatea diagnosticarii unei neoplazii.

Pregatirea pentru testul Papanicolau

Pentru ca testul Papanicolau sa ofere rezultate precise, este important sa respectati cateva reguli importante:

  • Cele mai relevante rezultate le ofera prelevarea celulelor de pe colul uterin in perioada de mijloc a ciclului menstrual;
  • Timp de 48 de ore inainte de consultatie, evitati tampoanele intravaginale, dusurile vaginale, spermicidele, ovulele etc., dar si contactele sexuale;
  • Este esential sa ii aratati medicului ginecolog eventualele rezultate anormale obtinute anterior.

In ce consta testul Babes-Papanicolau

Medicul ginecolog foloseste un instrument numit specul pentru a tine deschis orificiul vaginal, apoi, cu o spatula sau o periuta fina, preleveaza celule de pe cervix prin razuire usoara. Acestea sunt fixate ulterior pe o lama de microscop pentru a fi analizate in laboratorul de anatomopatologie. Recoltarea de celule cervicale se poate face din interiorul (recoltare endocervicala) sau din exteriorul canalului cervical (recoltare extracervicala).

Cancerul de col uterin: ce trebuie sa stiti

Interpretarea rezultatelor testului Papanicolau

Interpretarea rezultatelor testului Babes-Papanicolau este realizata doar de medicul specialist. Rezultatul poate fi normal (nu exista celule anormale, modificate), usor modificat, poate dezvalui existenta unei inflamatii/infectii sau a unor anomalii. In cel din urma caz, anomaliile pot viza prezenta unor modificari precanceroase sau canceroase.

Modificarile precanceroase sunt de mai multe tipuri si includ modificarile celulele epiteliului scuamos, leziunile intraepiteliale scuamoase de grad scazut, de grad inalt si anomalii ale epiteliului glandular.papanicolau result

In cazul modificarilor maligne, identificarea celulelor canceroase va impune efectuarea unor investigatii suplimentare, precum biopsia cervicala sau colposcopia pentru stabilirea unui diagnostic exact.

De asemenea, testul Babes-Papanicolau poate da rezultate fals-negative/pozitive (in aproximativ 10% dintre cazuri). In asemenea situatii, interpretarea testului Papanicolau nu este posibila din cauza unor factori precum numarul prea mic sau prea mare de celule recoltate, o infectie care „blocheaza” accesul la eventualele celule-problema sau efectuarea prealabila a anumitor proceduri, de tipul dusurilor vaginale, listate anterior.

Dana Saporan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.