Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Metode moderne de contraceptie

2 iulie 2010
Share

Informatiile insuficiente, rusinea, prejudecatile, lipsa de comunicare intre parinti si copii, toate au, mai devreme sau mai tarziu, repercusiuni asupra starii de sanatate. Conform unor studii, Romania se situeaza pe locul trei in Europa, dupa Marea Britanie, cu 219.000 de cazuri de avort, si Franta, cu 209.000 de cazuri.

In Romania, se efectueaza peste 150.000 de avorturi la cerere pe an, avorturi care genereaza complicatii In circa 1% din cazuri. Conform studiului realizat de Ministerul Sanatatii in 2005, in tara noastra, peste 29.000 de nou-nascuti au fost adusi pe lume de adolescente cu varste intre 15 si 19 ani. Peste 520 de sarcini au fost constatate la mame care au sub 15 ani.

De ce este necesara contraceptia?

Contraceptia reprezinta activitatea (actiunea) prin care se previne aparitia
unei sarcini. Pentru a alege o metoda contraceptiva, cea mai buna solutie este de a apela la un medic specialist in planificare familiala sau la ginecolog. In cadrul discutiei cu medicul specialist, atat femeile mature, cat si adolescentele, vor afla informatii corecte si competente despre sanatatea aparatului reproductiv, metode de contraceptie, viata sexuala, prevenirea imbolnavirilor si nu numai. Femeile pot ramane insarcinate in orice moment, odata cu instalarea pubertatii (corelata de obicei cu aparitia menstruatiei) si pana
la instalarea menopauzei.

Metodele contraceptive trebuie individualizate pentru fiecare femeie. Cu aceasta ocazie se face un consult medical general, un consult ginecologic (daca este cazul), eventual o ecografie, recoltare de analize etc.

Care sunt metodele contraceptive?
Metodele contraceptive pe care o femeie le poate utiliza, doar dupa consultarea medicului specialist, sunt multiple. Printre acestea se numara contraceptia hormonala, metodele de bariera, dispozitivul intrauterin, metodele naturale, metodele chirurgicale, contraceptia de urgenta.

Contraceptia hormonala, cea mai folosita metoda
Contraceptia hormonala este de doua feluri: estro-progestativa (combinata) – pastila combinata, plasturele combinat, inelul intravaginal – si monohormonala (numai cu derivati de progesteron) – pastila monohormonala, contraceptia injectabila, plasturele monohormonal, implantul. Pastila combinata este in momentul de fata cea mai folosita metoda contraceptiva moderna. Tratamentul cu pastile contraceptive poate fi initiat doar in cazul in care nu s-a produs o conceptie in ultimele trei saptamani (existenta unei sarcini care nu se poate diagnostica inca prin test de sarcina sau ecografie).

Reduce riscul aparitiei cancerului de ovar si de endometru
Pastila combinata estro-progestativa contine doua produse hormonale, unul cu efect estrogenic, celalalt cu efect progesteronic. Pastilele combinate estro-progestative sunt usor de administrat, pot fi folosite la orice varsta dupa instalarea pubertatii si nu intervin in desfasurarea actului sexual. De asemenea, regleaza ciclul menstrual, reduc cantitativ menstruatia (atat ca volum, cat si ca numar de zile), reduc durerile menstruale (dismenoreea). Dupa administrari mai lungi de 5 ani, se instaleaza protectia pentru cancerul de ovar si cel de endometru (mucoasa uterina). Din acest punct de vedere, pastila combinata este singurul medicament care si-a dovedit efectul protector impotriva vreunei forme de cancer.

Pilulele estro-progestative previn aparitia nodulilor mamari benigni (necancerosi) si a mastozei fibro-chistice. Preparatele moderne reduc acneea, pilozitatea excesiva, excesul de sebum. Previn aparitia chisturilor ovariene si pot ameliora anemia feripriva (prin lipsa de fier).

Contraindicata femeilor cu risc de accident tromboembolic
Pilulele estro-progestative nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS) si pot accentua simptomatologia unei afectiuni biliare preexistente. Trebuie luate in fiecare zi, de preferabil in acelasi moment al zilei. In cazul in care s-a uitat administrarea unei pilule, aceasta se ia cat mai curand posibil, iar urmatoarea pilula se ia in mod normal. Nu sunt recomandate femeilor cu risc crescut de accident tromboembolic sau celor care sufera de anumite forme de migrena. In primele luni de administrare pot aparea dureri de cap, cresteri temporare in greutate (1-2 kg, prin refacerea
hidratarii normale), sangerari vaginale reduse. Toate aceste fenomene sunt reversibile, disparand dupa 3-4 luni de administrare. De asemenea, nu sunt indicate femeilor care alapteaza sau in momentul in care exista suspiciuni de cancer genital sau mamar.

Cum se administreaza?

In ultimii ani, a devenit populara formula administrarii pastilei „in prima
sambata de la venirea menstruatiei”, algoritm ce determina venirea tuturor menstruatiilor urmatoare doar in cursul saptamanii lucratoare (de regula, de marti pana vineri). In aceasta situatie, singura precautie este folosirea
unei metode de contraceptie suplimentara (prezervativul, de exemplu) inca 7 zile de la inceperea pastilelor, precautie necesara doar in prima luna
de administrare. Ulterior, protectia contraceptiva se instaleaza si nu mai sunt necesare alte precautii. Perioada imediat urmatoare menstruatiei este unul dintre momentele ce respecta aceasta conditie, dar nu este singurul. De
aceea, pe majoritatea prospectelor pastilelor contraceptive se recomanda ca prima pilula sa fie administrata in prima zi sau a cincea zi de la venirea menstruatiei.

Pastila contraceptiva se administreaza pe toata perioada in care femeia nu doreste sa ramana gravida. Nu se fac pauze, chiar daca este vorba de zeci de ani. Plasturele combinat si inelul intravaginal au acelasi efect ca si pastila combinata si nu se administreaza oral, lucru important mai ales la femeile cu afectiuni biliare preexistente (calculi biliari, diskinezie biliara etc.).

Metodele de bariera: prezervativul, spermicidele, diafragma vaginala
Prezervativul reprezinta unica metoda de prevenire eficace a bolilor cu transmitere sexuala (BTS), fiind o metoda ce are eficacitate comparabila cu pilula estro-progestativa. Studiile arata un indice de preventie de 98%. In cazul in care apare un accident in folosirea prezervativului (se rupe, ramane in vagin etc.), femeia trebuie sa apeleze la medic in vederea contraceptiei de urgenta si a unei discutii in ceea ce priveste BTS.

Dispozitivul intrauterin (steriletul)
Steriletul clasic consta in introducerea unui corp strain in cavitatea uterina. Acesta previne sarcina printr-un mecanism complex, efectul principal al steriletelor din cupru fiind cel de spermicid (inhibarea migratiei spermatozoizilor sau inactivarea lor), in secundar impiedicand fertilizarea.
Dispozitivul intrauterin sau steriletul este un obiect din plastic care se introduce in uter printr-o manevra speciala executata de catre medicul specialist. Tipurile actuale de sterilet au fire sau inele din metal (cel mai
frecvent din cupru).

Sistemul hormonal intrauterin, eficacitate 99,9%
Sistemul hormonal intrauterin consta de fapt intr-un dispozitiv de plastic in
forma literei „T”, ce este introdus in uter si care, periodic, elibereaza o doza mica de derivat de progesteron. Este printre cele mai eficiente dispozitive contraceptive, peste 99,9%. Este o metoda anticonceptionala
pe termen lung (5 ani) reversibila. Printre dezavantaje se numara menstruatiile care pot deveni abundente, neregulate (in special in primele luni), iar pacienta poate acuza un disconfort care este in general mai redus fata de cel cauzat de steriletul clasic.

Metodele naturale: abstinenta, calendarul, metoda simpto-termala
Abstinenta sexuala este cea mai sigura metoda de contraceptie si de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala. Metoda calendarului foloseste ca principiu identificarea momentului ovulatiei, adica a perioadei fertile a
femeii. Pentru determinarea corecta a momentului ovulatiei, femeia trebuie sa isi urmareasca durata ciclurilor menstruale (din prima zi a unei menstru
atii si pana in prima zi a menstruatiei urmatoare), cel putin un an de zile. Metoda simpto-termala este o metoda cu eficacitate contraceptiva redusa si care, evident, nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Este indicata in special cuplurilor stabile pentru care limitarea numarului de nasteri nu reprezinta o prioritate importanta.

Ligatura tubara si ligatura canalului deferent
Ligatura tubara (se practica la femei) si ligatura canalului deferent (se practica la barbat) sunt metode de contraceptie definitiva, recomandate in special persoanelor care si-au incheiat programul reproductiv. Necesita o decizie personala care ar trebui luata dupa o consiliere individuala atenta si competenta. Pot fi reversibile prin interventie chirurgicala sau tehnici de reproducere asistata.

Contraceptia de urgenta previne 75% dintre sarcini
Contraceptia de urgenta reprezinta metode de rezerva ce nu trebuie folosite decat ca ultima resursa in cazul esecului unei metode contraceptive principale (ruperea prezervativului etc.). Se pare ca metodele contraceptive de urgenta previn 75% dintre sarcinile care ar fi aparut fara utilizarea ei (riscul mediu al unei sarcini in urma unui singur contact sexual neprotejat care a avut loc in saptamana a doua sau a treia a ciclului menstrual este de 8%). Dupa folosirea contraceptiei de urgenta cu pilule, acest risc scade la 2%.

Sursa: www.uncopildoriteuncopiliubit.ro

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.