Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Anexita sau boala inflamatorie pelvina: factori de risc

11 ianuarie 2013
Share

Anexita, numita corect boala inflamatorie pelvina, este o infectie a organelor genitale feminine, care apare de regula atunci cand bacteriile transmise pe cale sexuala de la nivelul vaginului ajung in uter, in trompele uterine si ovare. Infectiile cu Chlamydia sau gonococ sunt cele mai frecvente cauze.

Foarte multe femei cu boala inflamatorie pelvina nu prezinta simptome sau, chiar daca sunt simptomatice, nu se adreseaza ginecologului. In cazul in care apar, semnele si simptomele anexitei sunt reprezentate de durere in etajul inferior al abdomenului, secretii vaginale abundente, urat mirositoare, ciclu menstrual neregulat, durere in timpul contactului sexual, durere lombara joasa, febra, fatigabilitate, diaree, varsaturi, urinari dureroase, dificile.

Daca nu este tratata la timp si corect, boala inflamatorie pelvina poate duce la infertilitate, dureri cronice pelvine, sarcini ectopice (extrauterine), aparitia abceselor.

Cea mai frecventa cauza a anexitei este contactul sexual neprotejat, cu un partener infectat, insa exista si alte cai de infectare: in urma unei biopsii de endometru, dupa avorturi ori nastere pe cale vaginala.

 

Principalii factori de risc pentru anexita

Si unele metode contraceptive cresc riscul de boala inflamatorie pelvina, cum este cazul dispozitivelor intrauterine (sterilete). In general, se considera ca factorii care sporesc riscul de anexita sunt:

  • Partenerii sexuali multipli, mai ales in cazul femeilor sub 25 de ani.
  • Contactul sexual cu o persoana care are, la randul sau, mai multi parteneri sexuali.
  • Sexul neprotejat.
  • Inserarea recenta a unui dispozitiv intrauterin. Acest lucru se explica partial prin faptul ca femeile care poarta sterilet ca metoda contraceptiva folosesc mai rar prezervativul, ceea ce le creste riscul de a contracta o infectie.
  • Dusurile vaginale frecvente, care dezechilibreaza balanta florei bacteriene normale a vaginului, facilitand „impingerea” germenilor microbieni spre trompele uterine si ovare.
  • Istoricul de boala inflamatorie pelvina sau orice infectie transmisa pe cale sexuala.

De multe ori, boala inflamatorie pelvina poate fi dificil de diagnosticat. Deoarece nu exista un test precis, diagnosticul se stabileste deseori pe criterii clinice. Daca examenul clinic ridica suspiciunea unei anexite, initierea tratamentului este obligatorie. Medicul mai poate recomanda efectuarea testelor pentru detectarea unei infectii cu Chlamydia sau gonococ, a unei ecografii pelvine, eventual a unei laparoscopii, pentru confirmarea diagnosticului.

 

Cum se poate preveni boala inflamatorie pelvina?

Laparoscopia este o procedura chirurgicala si consta in introducerea unui tub subtire, printr-o mica incizie abdominala, in pelvis, oferind posibilitatea vizualizarii directe a ovarelor si a trompelor uterine. Totodata, aceasta tehnica permite recoltarea de probe pentru studiile de laborator. Cel mai sigur mijloc de a preveni boala inflamatorie pelvina ramane prezervativul. Se recomanda testarea anuala a femeilor tinere, active sexual, care au factori de risc pentru infectia cu Chlamydia. Bineinteles ca este foarte important ca, dupa stabilirea diagnosticului de infectie la o femeie, ambii parteneri sa fie tratati in paralel, pana la vindecarea acesteia.

 

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicina interna

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.