Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Infertilitatea – Un obstacol ce poate fi depasit!

2 august 2008
Share

Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea unui cuplu de varsta fertila, cu viata sexuala normala, care nu utilizeaza mijloace contraceptive, de a avea o sarcina la termen dupa un an de incercari.

Se estimeaza ca circa 10% din cupluri au dificultati in a avea copii. Sansa de conceptie de-a lungul unui ciclu ovarian la un cuplu tanar este de 20-25%, iar intr-un an de 85-90%.

Infertilitatea este o problema des intalnita atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. In SUA frecventa a crescut in ultimii 25 de ani, in principal din cauza cresterii incidentei bolilor cu transmitere sexuala, cresterii varstei la care se doreste o prima sarcina, a schimbarilor sociale profunde si noului stil de viata.

Cauzele infertilitatii

In 83% din cazuri este vorba de infertilitate primara, insa aceste valori variaza foarte mult in functie de testele folosite si de populatia investigata.
Abordarea infertilitatii implica atat factorii etiologici feminini, cat si masculini, de multe ori asociati.

In principal, factorul masculin este implicat in aproximativ 30-40% dintre cuplurile afectate de infertilitate, iar cel feminin in 50% din cupluri. In circa 20% din cazuri cauzele nu se pot identifica, iar in circa 30% din cazuri coexista diferite cauze ale infertilitatii, la ambii parteneri.

Infertilitatea masculina poate avea cauze:

• endocrine – hormonale (hipotalamice, hipofizare, gonadale, tiroidiene, suprarenaliene etc.);
• anatomice (anomalii congenitale ale tractului genital);
• anomalii ale procesului spermatogenezei (boli congenitale, infectii, radiatii, varicocel);
• afectarea motilitatii spermatozoizilor – absenta cililor, anticorpi anti-spermatici;
• disfunctii sexuale – impotenta, scaderea libidoului, ejaculare retrograda.

Infertilitatea feminina poate fi determinata de disfunctii:

• ovulatorii;
• tubare/peritoneale;
• uterine/cervicale.

Evaluarea cuplului infertil

Istoricul sau antecedentele medicale si reproductive ale cuplului sunt relevante. Investigatiile includ OBLIGATORIU evaluarea ambilor parteneri.

Evaluarea partenerului masculin afectat de infertilitate

Istoricul familial poate evidentia cauze genetice prezente si la alti membri ai familiei.

Se disting astfel cauze pretesticulare (hormonale), testiculare (congenitale) si posttesticulare (varicocel, obstructia cailor spermatice), care pot afecta fertilitatea masculina prin diferite mecanisme: anomalii ale productiei spermatozoizilor, disfunctii ale maturarii in tractul genital masculin, functia spermatica anormala si probleme ale inseminarii la nivelul tractului genital feminin in timpul contactului sexual.

Istoricul poate pune in evidenta anomaliile de dezvoltare – criptorhidism, hipospadias (deschiderea anormala a uretrei masculine), pubertate intarziata sau precoce, traume genitale, interventii chirurgicale, disfunctie sexuala, impotenta, infectiile (oreionul, boli cu transmitere sexuala), expunerea la radiatii sau substante toxice.

Examenul clinic general poate evidentia prezenta endocrinopatiilor (ginecomastie, virilizare anormala, distributia anormala a parului), boli sistemice sau genitale (varicocel, anomalii ale epididimului, ductului deferent), marimea, pozitia, consistenta si alte anomalii ale testiculelor.

Testele de laborator pentru detectarea infertilitatii

• Spermograma se efectueaza dupa 4 zile de abstinenta. Repetarea testului se va face dupa un interval de 75-90 zile pentru evaluarea variabilitatii spermogramei.
• Dozarile hormonale si spermocultura cu izolarea unui agent infectios.
• Determinarea anticorpilor antispermatici pot evidentia cauze imune de infertilitate.
• O serie de teste functionale ale spermatozoizilor pot aprecia capacitatea de fertilizare a ovocitului.
• Studiile genetice pot evidentia anomalii cromozomiale – se recomanda inainte de orice procedura de reproducere asistata la pacienti cu oligospermie severa <5 milioane/ml.
• Biopsia testiculara – deschisa, prin aspiratie testiculara, epididimara sau prin tehnici de microchirurgie, este utilizata atat in scop diagnostic, cat si pentru obtinerea unor spermatozoizi viabili, folositi pentru fertilizarea in vitro.
• Alte investigatii imagistice (de exemplu ecografia).

Evaluarea factorului feminin de infertilitate

Istoricul, antecedentele personale, examenul clinic si alte investigatii pot evidentia prezenta diverselor patologii asociate.

Disfunctii ovulatorii care pot determina infertilitatea

• Axa hipotalamo-hipofizo-ovariana este una dintre cele mai sensibile la diferitii stimuli, inclusiv la stres, efectul clinic fiind pierderea ciclicitatii normale menstruale. Se pot evalua prin analizele de laborator specifice hormonale sau prin masurarea temperaturii bazale corporale zilnice. In urma acestor analize se pot evidentia o multitudine de afectiuni: disfunctie hipofizara (hipogonadism hipogonadotrop), tiroidiana, suprarenaliana, hiperprolactinemii, deficiente de faza luteala care necesita tratament endocrinologic sau chirurgical adecvat.
• Tumora hipofizara, ovariana sau uterina necesita investigare si tratament chirurgical.
• In anovulatia cronica din sindromul ovarelor micropolichistice se impune tratament medicamentos adecvat.
• Rezerva ovariana redusa (prin radiatii, chimioterapie, imun, chirurgical sau din cauza varstei) este evidentiata prin nivelul crescut al FSH si scazut al estrogenilor sau prin raspunsul slab la stimularile ovariene.

Factori tubari sau peritoneali – se apreciaza permeabilitatea sau prezenta unor obstructii ale trompelor uterine in diferitele portiuni ale lor.
Trompele uterine pot fi afectate structural si functional cel mai frecvent de infectii, in principal de Chlamydia sau asocieri bacteriene, dar si postchirurgical.
Aderentele pelvine persistente pot fi consecinta bolilor inflamatorii, endometriozei (tesut endometrial ectopic), peritonite, apendicite complicate, chisturi ovariene rupte, interventii chirurgicale anterioare sau reactie la corp strain.
Interventiile chirurgicale nu corecteaza factorii functionali care tin de proprietatile secretorii si ciliare, ci factorii extratubari.

Factorii uterini/cervicali – structurali sau calitative/cantitative ale productiei de mucus cervical.
Factorii structurali sunt inflamatori sau postchirurgicali rezultand in afectarea consecutiva a producerii de mucus cervical.

Teste obligatorii pentru depistarea infertilitatii feminine:

• Testul Papanicolau
• Examenul clinic, examenul microscopic sau testul postcoital pentru anomaliile productiei de mucus.
• Histerosalpingografia, ecografia sau histeroscopia pot evalua anomaliile structurale – se pot evidentia polipi, sinechii (de exemplu aderente post chiuretaj uterin), septuri, fibroame intracavitare, sechele ale infectiilor (endometrite cronice, anexite, tuberculoza genitala) sau alte anomalii pentru care tratamentul este chirurgical – hisperoscopic.
• Alte investigatii serologice pentru diferite infectii – Chlamydia, Mycoplasma, Gonoreea, TBC, urmate de tratamentul specific.
• Evaluarea imunologica – anticorpii antispermatici si biopsia endometriala.

Cum depasim obstacolul infertilitatii in cuplu?

In functie de evaluarea initiala, care arata stadiul bolii, specialistul recomanda un tratament individualizat al diferitelor afectiuni ale tractului genital feminin sau masculin.

Tratamentul poate include, de la masuri profilactice (de exemplu evitarea ridicarii imediat dupa contactul sexual), tratamentul infectiilor genitale, corectarea obezitatii, a patologiei asociate, pana la tehnici de stimulare ovariana sau inseminare artificiala sau fertilizare in vitro.
Schemele de tratament variaza si sunt individualizate in functie de parametri individuali.

Fiecare resursa terapeutica are avantajele si riscurile proprii: imediate – sindromul de hiperstimulare ovariana, multiparitatea (sarcini multiple) sau in timp, prin epuizarea rezervei ovariene si menopauza precoce. Toate aceste complicatii trebuie sa fie cunoscute inainte si impun o monitorizare stricta.

Ca ultima varianta de a avea un copil, nu trebuie uitata posibilitatea adoptiei.

Paza buna trece primejdia rea!

Infertilitatea recunoaste in mare parte cauze care pot fi tratate, dar mai ales prevenite. Acestea sunt in principal date de infectiile cailor genitale, atat la femeie, cat si la barbat. Bolile cu transmisie sexuala sunt cauze ale infertilitatii recunoscute. Lipsa educatiei sexuale, nerecunoasterea si netratarea la timp a infectiilor, sunt tot atatea cauze regretabile. Importanta varstei primei sarcini este incarcata de toate riscurile care influenteaza fertilitatea ambilor parteneri.

Ajutor de la natura pentru combaterea ifnertilitatii

Pentru sterilitatea feminina sunt recomandate de catre fitoterapeuti urmatoarele:

• Ceaiul de napraznic (geranium robertianum);
• Infuzia de salvie;
• Ceaiul de ventrilica (veronica officinalis);
• Ceai in amestec din cicoare, creasta cocosului si catusnica;
• Tinctura din catusnica (herba nepetae catariae), radacina de lemn dulce (radix liquiritiae), fructe de fenicul (fructus foeniculi), limbarita (alisma plantago), piperul broastei (herba polygoni hidropiperis), inchegatoare (teucrium polium) si frunze de tuia, in parti egale;
• Consumul de laptisor de matca si polen, asociat unei alimentatii echilibrate, care sa cuprinda multe fructe, legume si cereale.

Pentru sterilitatea masculina se recomanda tinctura din radacina de roiba (radix rubiae), frunze de tuia si saschiu mic (herba vincae minoris), in parti egale. De asemena, este indicat consumul de apilarnil si polen, ca si de alimente care contin vitamina E (nuci, alune, mazare, unt, peste).

Text: Lucia Comanescu
Consultant: Dr. J. A. Marin
Spital Dr. I. Cantacuzino, Bucuresti
Departamentul de Obstetrica-Ginecologie
021-210.71.00 / 204
Coordonator dosar: Dr. Alin Popescu

Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre INFERTILITATE pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.