Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Menstruaţia după chiuretaj: semne de îngrijorare

Ruxandra Dumitrescu; surse: newhealthadvisor.com; newskidscenter.com
12 august 2019
Share
Menstruaţia după chiuretaj: semne de îngrijorare

Foarte multe dintre femeile care trec printr-un avort se întreabă dacă vor interveni schimbări în ceea ce priveşte menstruaţia. Avortul – medicamentos sau chirurgical (chiuretaj) – nu afectează fertilitatea femeii, însă cele care se produc în cel de-al doilea trimestru pot pune sănătatea în pericol. Medicul va hotărî procedura potrivită, în funcţie de fiecare caz în parte.

Atunci când este vorba despre o alegere personală, decizia poate fi destul de stresantă şi este important să vă informaţi cu privire la ceea ce presupune o astfel de intervenţie: riscuri şi eventualele probleme care pot apărea.

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos se recomandă doar până în săptămâna 10 de sarcină; pacientei i se vor prescrie medicamente care să oprească sarcina din dezvoltare şi să ajute la eliminarea ţesutului. Din cauza faptului că uterul se contractă, poate apărea o sângerare asemănătoare unei menstruaţii abundente. Unele femei elimină o cantitate mai mare de sânge, cheaguri şi poate apărea spottingul sau o sângerare uşoară timp de două săptămâni după avortul medicamentos.

Avortul chirurgical

Există mai multe tipuri de avort chirurgical, dar cel mai des se recurge la avortul chirurgical prin aspiraţie şi la avortul chirurgical prin dilatare şi evacuare. Metoda prin aspiraţie se efectuează până în săptămânile 14-16 de sarcină, iar cea prin dilatare şi evacuare poate fi efectuat şi după săptămânile 14-16. Avortul chirurgical poate duce la sângerare imediat după procedură şi la apariţia spottingului, chiar şi până la menstruaţie. Sângerarea după un avort este normală, însă nu este acelaşi lucru cu menstruaţia.

Prima menstruaţie după avort

După un chiuretaj suferit în primul trimestru de sarcină, menstruaţia poate apărea la două-opt săptămâni. Cu toate acestea, există posibilitatea ca menstruaţia să apară şi mai devreme. Aceste aspecte variază de la femeie la femeie, dar şi în funcţie de cât de avansată era sarcina. Motivul principal al întârzierii primei menstruaţii după chiuretaj este acela că în organism încă mai există hormoni de sarcină. Prezenţa acestor hormoni reduce şansele de ovulaţie, ceea ce indirect înseamnă că nu există menstruaţie. Organismul poate avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a se reface în urma prezenţei acestor hormoni.

Schimbări ale menstruaţiei

Dacă aţi trecut printr-un avort medicamentos, este foarte probabil ca, în primele zile ale menstruaţiei, fluxul să fie mai abundent sau să fluctueze. Uneori, sângele se poate coagula imediat ce ajunge în vagin, astfel se formează acele cheaguri care sunt, de cele mai multe ori, un semn al fluxului abundent. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul trebuie să elimine mai mult ţesut din uter.

De asemenea, menstruaţia poate dura câteva zile în plus, din cauza faptului că medicamentele prescrise conţin hormoni. Prima menstruaţie după avortul chirurgical poate fi mai scurtă, deoarece uterul este golit în timpul procedurii, acest lucru însemnând mai puţin ţesut de eliminat.

Totodată, pot apărea simptome noi, cum ar fi crampele, dar şi simptome asemănătoare sarcinii, cum ar fi oboseala, durerile de spate, simptomele sindromului premenstrual făcându-şi simţită prezenţa mai intens.

Semne de îngrijorare

Trebuie să vă adresaţi medicului specialist în cazul în care menstruaţia este foarte abundentă. Apariţia cheagurilor este normală, însă atenţie la mărimea lor. Dacă prima menstruaţie de după avort nu apare în decursul a opt săptămâni, mergeţi la control. De asemenea, dacă după avort experimentaţi dureri severe la nivelul abdomenului, spatelui, daca aveţi febră (peste 38 ºC), frisoane, cereţi ajutor de specialitate.

În această perioadă nu este indicat să vă faceţi teste de sarcină, deoarece prezenţa hormonului hCG poate influenţa rezultatele. Nu purtaţi tampoane interne, ci doar absorbante. Orice simptom care vă nelinişteşte trebuie discutat cu medicul care vă supraveghează în mod obişnuit.

Întrebaţi medicul când puteţi relua viaţa sexuală. Vi se pot prescrie antibiotice pe care trebuie să le luaţi potrivit recomandărilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.