Revista care te menține sănătos

Ginecologie

5 afectiuni care pot duce la infertilitate

1 martie 2013
Share

Orice cuplu care isi doreste copii trebuie sa stie ca exista diverse boli care, netratate, pot afecta fertilitatea. Varsta inaintata, fumatul, consumul de alcool, substantele poluante din mediu, stresul si alimentatia nesanatoasa, dar si unele boli cronice (de exemplu, Crohn) pot intarzia aparitia sarcinii.

Infertilitatea reprezinta incapacitatea femeii de a ramane insarcinata dupa 1 an sau dupa 6 luni de incercari, daca aceasta are peste 35 de ani. De asemenea, femeile care raman gravide, dar nu pot tine sarcina sunt considerate infertile. Cauzele infertilitatii la femei sunt multiple, dintre care mentionam: infectiile din sfera genitala (cervico-vaginale, uterine, tubare, ovariene), dezechilibrele hormonale, dar si bolile metabolice sau tulburarile psihonervoase. In cele ce urmeaza, va prezentam afectiunile care au cele mai grave repercusiuni asupra fertilitatii.

 

Infectiile cu Chlamydia sau gonococ

Actul sexual neprotejat duce la cresterea riscului de a contacta germeni cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia ori gonococul. Tabloul clinic poate fi de multe ori asimptomatic, fapt ce intarzie prezentarea la medicul specialist si duce, in timp, la afectarea mucoasei tubare, la obliterarea orificiilor tubare, afectarea captarii si migrarii oului – deci afectarea fertilitatii. Uneori, tabloul infectiei cu Chlamydia imbraca aspectul unei cervicite mucopurulente, al unei salpingite sau boli inflamatorii, infectii urinare. Un tratament antibiotic agresiv poate distruge germenul.

 

Endometrioza pelvina poate cauza infertilitate

Endometrioza pelvina este frecvent intalnita la tinerele pana in 30 de ani, diagnosticate cu infertilitate primara. Ea poate fi identificata dupa: durerea in timpul ciclului menstrual si la contactul sexual, infertilitatea primara la un cuplu ce isi doreste un copil, sangerarile intermenstruale, durerile pelvine cronice. Infertilitatea poate avea drept cauza unele mecanisme hormonale (insuficienta estrogenica, progesteronica, hiperprolactinemie), mecanice (formarea de aderente in stadiile avansate de boala), imunologice (afectarea captarii si implantarii oului, nerecunoasterea sarcinii de catre organism).

Cea mai frecventa cauza ovariana de sterilitate este sindromul ovarelor polichistice, raspunzator de 75% dintre cazurile de infertilitate anovulatorie. Cauza exacta a acestui sindrom nu este cunoscuta in prezent, dar se considera ca exista o predispozitie genetica, insa similar altor afectiuni complexe (de exemplu, diabetul zaharat), nu este o singura gena implicata si responsabila.

 

Ovarele polichistice pot determina infertilitate

Semnele clinice ale ovarelor polichistice sunt: obezitatea, ciclurile menstruale neregulate, amenoreea, pilozitatea in exces, alopecia si infertilitatea. Tratamentul anticonceptional regleaza tulburarile de ciclu menstrual. Atentie! Netratate, pacientele cu ovare polichistice sunt predispuse la boli, precum: cancer endometrial, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate ori boli cardiovasculare.

 

Fibromul uterin poate avea drept consecinta infertilitatea

Initial complet asimptomatice, in momentul in care devin voluminoase, fibroamele uterine pot determina hemoragii uterine, tulburari urinare sau de tranzit intestinal, dureri in zona pelvina, influentand negativ aparitia unei sarcini. In schimb, o alta cauza a infertilitatii, obstructia trompelor uterine, poate traduce inca de la inceput durere si febra.

 

Infectiile urinare recurente

Infectiile urinare sunt inofensive daca sunt tratate la timp, corespunzator si daca, dupa vindecare, sunt respectate sfaturile medicului urolog/nefrolog referitoare la preventie. In cazul in care infectiile urinare sunt recurente si tratate incomplet, acestea pot antrena complicatii grave, cum sunt pielonefritele sau, in timp, chiar infertilitatea.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Marius Mindroc

Medic ginecolog, Spitalul Universitar de Urgenta „Elias”

Telefon: 0767.250.561

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.