Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Legătura dintre sindromul ovarelor polichistice și obezitate

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
29 iunie 2023
Share
Legătura dintre sindromul ovarelor polichistice și obezitate

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o tulburare endocrină frecventă, care afectează femeile de vârstă reproductivă. Se caracterizează printr-o varietate de simptome, inclusiv dezechilibre hormonale, menstruații neregulate, chisturi ovariene și tulburări metabolice. Una dintre provocările cu care se confruntă femeile cu SOPC este obezitatea. Studiile sugerează o asociere puternică între acesta și excesul de greutate corporală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim; care susţine procesul de slăbire şi ajută la controlarea apetitului.

Ce este sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune complexă, influențată de factori genetici, hormonali și de mediu. Cauza exactă a SOPC rămâne neclară. Se crede că implică o combinație de rezistență la insulină, hiperandrogenism (niveluri ridicate de hormoni masculini) și un dezechilibru al hormonilor de reproducere. Acești factori contribuie la formarea chisturilor ovariene și perturbă ovulația normală, ceea ce duce la probleme de fertilitate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar AquaSlim, de la Naturalis; care datorită combinaţiei de zinc, crom şi a celor 9 extracte din plante are o acţiune complexă, ajutând la pierderea în greutate, la detoxifiere şi la eliminarea excesului de apă din organism.

sindromul ovarelor polichistice, SOPC, obezitate,

Legătura dintre sindromul ovarelor polichistice și obezitate

Numeroase studii au stabilit o asociere puternică între sindromul ovarelor polichistice și obezitate. S-a estimat că 40-80% dintre femeile cu SOPC sunt supraponderale sau obeze. Legătura dintre SOPC și obezitate este bidirecțională, fiecare afecțiune putând să o exacerbeze pe cealaltă. Astfel, obezitatea crește riscul de a dezvolta sindromul ovarelor polichistice, iar prezența SOPC predispune femeile la creșterea în greutate și la dificultăți în a pierde în greutate. Mecanismele care stau la baza legăturii dintre SOPC și obezitate includ rezistența la insulină, dezechilibrele hormonale, inflamația cronică și tulburări ale metabolismului.

Rezistența la insulină – este o caracteristică cheie a sindromului ovarelor polichistice, în care celulele organismului devin mai puțin receptive la insulină. Acest lucru duce la niveluri ridicate de insulină în sânge, ceea ce poate favoriza creșterea în greutate și poate perturba funcția ovariană normală. Rezistența la insulină contribuie, de asemenea, la acumularea de grăsime viscerală (în jurul organelor interne), exacerbând obezitatea.

Dezechilibrul hormonal – sindromul ovarelor polichistice se caracterizează prin niveluri ridicate de androgeni, cum ar fi testosteronul. Acest dezechilibru hormonal poate favoriza creșterea în greutate, în special în regiunea abdominală. Androgenii contribuie la creșterea poftei de mâncare, la scăderea sațietății și la o tendință de a stoca excesul de grăsime.

Inflamația cronică –  atât sindromul ovarelor polichistice, cât și obezitatea sunt asociate cu o inflamație cronică. Țesutul adipos, în special grăsimea de la nivelul organelor interne, secretă molecule care pot agrava rezistența la insulină și perturba echilibrul hormonal, rezultând creșterea în greutate și disfuncția metabolică.

Tulburările de metabolism – femeile cu SOPC au adesea o rată metabolică mai lentă, ceea ce face mai dificilă pentru ele arderea eficientă a caloriilor. Această perturbare metabolică poate contribui la creșterea în greutate și la dificultatea de a pierde în greutate.

Sindromul ovarelor polichistice – obezitate, concluzii

Înțelegerea interacțiunii dintre sindromul ovarelor polichistice și obezitate este esențială pentru a oferi o îngrijire cuprinzătoare femeilor care suferă de aceste afecțiuni. Diagnosticarea timpurie, modificările stilului de viață, inclusiv dieta și exercițiile fizice, și intervențiile medicale specifice pot ajuta la gestionarea sindromului ovarelor polichistice și la reducerea impactului obezității asupra sănătății. O echipă multidisciplinară alcătuită din endocrinologi, ginecologi, dieteticieni și psihologi este esențială pentru a aborda aspectele fizice, reproductive și emoționale ale provocărilor legate de SOPC și obezitate, îmbunătățind bunăstarea generală a femeilor afectate.

Nota pentru articolul «Legătura dintre sindromul ovarelor polichistice și obezitate»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.