Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Sindromul ovarelor polichistice: manifestări şi complicaţii

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
15 septembrie 2022
Share
Sindromul ovarelor polichistice: manifestări şi complicaţii

Simptomele sindromului ovarelor polichistice (SOPC) se dezvoltă adesea în preajma primei perioade menstruale din timpul pubertăţii. Uneori, însă, SOPC se dezvoltă şi mai târziu, de exemplu, ca răspuns la o creştere substanţială în greutate.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o tulburare hormonală frecventă la femeile de vârstă reproductivă. Femeile cu SOPC pot avea cicluri menstruale rare sau prelungite ori niveluri excesive de hormoni sexuali masculini (androgeni). Ovarele pot dezvolta numeroase colecţii mici de lichid (microchisturi) şi nu eliberează regulat ovule. Cauza exactă a SOPC nu este cunoscută. Diagnosticul precoce şi tratamentul corespunzător, alături de scăderea în greutate, unde este cazul, pot reduce riscul complicaţiilor pe termen lung, cum ar fi diabetul tip 2 şi bolile cardiace.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Obezitatea accentuează simptomele

Semnele şi simptomele SOPC variază şi, de obicei, sunt mai severe dacă suferiţi de obezitate. Un diagnostic de certitudine se stabileşte în momentul în care aveţi cel puţin două dintre aceste semne:

  • menstre neregulate. Ciclurile menstruale rare, neregulate sau prelungite sunt cele mai comune semne de SOPC. De exemplu, este posibil să aveţi mai puţin de nouă cicluri menstruale pe an, mai mult de 35 de zile între acestea şi menstre neobişnuit de abundente.
  • excesul de androgeni. Nivelurile crescute ale hormonilor sexuali masculini pot avea ca rezultat semne fizice, cum ar fi creşterea părului facial în exces, dar şi a părului de pe corp (hirsutismul) şi, uneori, acnee severă şi chelie de tip masculin.
  • ovarele micropolichistice. Ovarele dumneavoastră pot fi mărite şi pot conţine foliculi care înconjoară ovulele. Ca rezultat, ovarele ar putea să nu funcţioneze în mod normal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Când să consultaţi medicul

Consultaţi medicul endocrinolog sau ginecologul dacă aveţi nelămuriri în privinţa perioadelor menstruale, tulburarilor ciclului menstrual, dacă aveţi infertilitate sau dacă aveţi semne ale prezenţei hormonilor androgeni în exces, cum ar fi agravarea hirsutismului, acnee şi/sau chelie de tip masculin.

sindromul ovarelor polichistice, hormoni,

Factori favorizanţi

Cauza exactă a SOPC nu este cunoscută, însă factorii care pot juca un rol includ:

  • excesul de insulină. Insulina este hormonul produs în pancreas, ce permite celulelor să utilizeze zahărul, furnizorul principal de energie a organismului. Dacă celulele devin rezistente la acţiunea insulinei, atunci nivelul glicemiei poate creşte şi organismul poate produce mai multă insulină. Excesul de insulină, la rândul său, poate creşte producţia de androgeni, provocând tulburări ale ovulaţiei.
  • inflamaţia de grad scăzut. Acest termen este folosit pentru a descrie producţia celulelor albe din sânge (leucocite) de substanţe pentru combaterea infecţiilor. Cercetările au arătat că femeile cu SOPC prezintă un tip de inflamaţie ce stimulează ovarele polichistice să producă androgeni, ceea ce poate duce la afecţiuni cardiace şi circulatorii.
  • ereditatea. Cercetările sugerează că anumite gene ar putea fi legate de predispoziţia de a dezvolta SOPC.
  • excesul de androgeni. Ovarele produc niveluri anormal de ridicate de androgeni, provocând hirsutism şi acnee.

Sindromul ovarelor polichistice, complicaţii

Obezitatea este asociată cu sindromul ovarelor polichistice, după cum menţionam, şi poate agrava complicaţiile afecţiunii. Acestea pot include:

  • infertilitate;
  • diabet gestaţional sau hipertensiune arterială indusă de sarcină;
  • pierderea unei sarcini sau naşterea prematură;
  • steatohepatită non-alcoolică – inflamaţie severă a ficatului cauzată de acumularea de grăsimi în ficat;
  • sindrom metabolic – grup de afecţiuni care includ hipertensiune arterială, glicemie crescută şi niveluri anormale de colesterol sau trigliceride care cresc semnificativ riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare;
  • diabetul tip 2 sau prediabet;
  • apnee în somn;
  • depresie, anxietate şi tulburări de alimentaţie;
  • sângerări uterine anormale;
  • cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial).
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.