Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Igiena intima precara, cauza a infectiilor vaginale

7 februarie 2007
Share

O igiena intima precara poate creea mari probleme, cum ar fi infectiile vaginale, cistitele sau iritatiile vulvei al caror tratament este costisitor si de lunga durata, cu pericol de recidivare. De aceea, pentru a evita neplacerile, este absolut necesar sa cunoasteti cateva reguli generale.

In comert se gasesc acum foarte multe produse destinate igienei intime: geluri, sapunuri, servetele umede pe care insa medicii le recomanda numai pentru zona externa.

Igiena intima externa trebuie realizata in fiecare zi, chiar si in timpul menstruatiei. Sangele menstrual nu are microbi, dar in contact cu germenii din aer sau de pe piele se poate forma un miros neplacut, aceasta situatie putand fi evitata prin schimbarea frecventa a tampoanelor igienice (in functie de flux), in fiecare zi si noaptea. Inainte trebuie sa va spalati bine pe maini.

Folositi geluri si servetele, dar doar pentru zona externa. Astfel, evitati inlocuirea florei normale cu una patogena.

Atentie! Virginele trebuie sa igienizeze doar zona externa. Indiferent de ce secretii apar, ele nu au voie sa realizeze spalaturi vaginale. Pot clati zona respectiva cu infuzie de galbenele.

 

Masuri accesibile de igiena intima corecta

Daca respectati cateva reguli la indemana oricui va puteti proteja de infectii neplacute, ciuperci tegumentare etc.
Pentru a realiza igiena intima tegumentara se pot folosi apa si sapun cu un PH neutru sau o infuzie de plante.

Apoi trebuie efectuata curatarea tractului vaginal, fiind recomandate spalaturile vaginale cu un irigator, o data pe luna si retineti, doar cu apa fiarta si racita. Daca obisnuiti sa efectuati spalari intravaginale, este bine sa stiti ca trebuie sa faceti acest lucru de cel mult doua ori pe saptamana si sa folositi numai produse indicate in acest sens, cu PH neutru, pentru a nu dezechilibra flora intravaginala.

Foarte important, dupa ce mergeti la toaleta, intotdeauna sa va stergeti dinainte inapoi pentru a evita trecerea germenilor din zona anala spre vulva.

Pentru evitarea infectiilor vaginale se recomanda evitarea hartiei igienice si a tampoanelor parfumate.

Lenjeria intima sintetica, stramta, care mentine umiditatea si caldura, precum si produsele de igiena intima, spray-uri, talc sau parfumuri favorizeaza aparitia vaginitelor micotice.

 

Cauza iritatiilor vaginale

Iritatiile vulvei (vulvo-vaginita) se pot datora unei infectii, unei igiene intime proaste sau chiar lenjeria pe care o purtam poate determina astfel de iritatii. Astfel, lenjeria din materiale sintetice, mai ales vara, nu permite o respiratie buna. Slipul tanga, la moda astazi, reprezinta o cauza frecventa a acestor infectii.

Pe durata mensturatiei sunt normale scurgeri albe, dar in momentul in care ele devin abundente si sunt insotite de mancarimi, senzatie de usturime la urinat si miros neplacut, trebuie sa consultati un medic pentru un tratament adecvat.

Lucia Comanescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.