Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Afectiuni asociate cu obezitatea

20 mai 2024
Share

Un indice de masa corporala (IMC) egal sau mai mare de 30 caracterizeaza obezitatea. Dincolo de eventualele probleme de ordin estetic, social, psihologic, chiar economic, ce pot decurge din acest status ponderal, el este legat de un numar mare de afectiuni, avand printre factorii favorizanti greutatea excesiva.

Pe langa faptul in sine de a avea o greutate prea mare, este foarte important si modul in care este distribuita aceasta. Numeroase cercetari au indicat ca o crestere a circumferintei abdominale (un marker al obezitatii abdominale) se asociaza cel mai des cu intreaga patologie dependenta de excesul ponderal.

Cea mai stransa legatura este intre obezitatea abdominala si asa-zisul sindrom de rezistenta la insulina, care duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2. Mai mult, riscul pentru acest tip de diabet se leaga de circumferinta abdominala in mod direct si independent de indicele de masa corporala.

Pentru o valoare data a indicelui de masa corporala, o crestere a circumferintei abdominale cu 5 cm duce la marirea riscului de deces prematur la femei si barbati cu 13-17%. De aceea, dincolo de greutatea pe care este strict necesar sa o pastram in limitele normale, trebuie sa ne supraveghem si dimensiunile abdomenului, care nu trebuie sa depaseasca un diametru de 102 cm la barbati si de 88 cm la femei.

 

Obezitatea, factor major de risc pentru diabetul zaharat

Diabetul se poate instala discret, printr-o „simpla” hiperglicemie „a jeun” (pe stomacul gol) pe care o putem (sau nu) surprinde doar printr-un examen paraclinic. Insa pacientul obez isi poate ameliora semnificativ si ireversibil diabetul prin scaderea in greutate care poate ajunge, la un moment dat, sa fie mult mai importanta decat respectarea medicatiei si a dietei. Acest lucru nu inseamna ca medicatia sau dieta nu sunt importante.

 

Obezitatea si afectiunile cardiovasculare

O categorie de afectiuni strans corelate cu obezitatea sunt afectiunile cardiovasculare. Intre obezitate si bolile de inima exista multe legaturi, indeosebi cand vorbim de cardiopatia ischemica sau insuficienta cardiaca congestiva. Se stie, totusi, ca si rinichiul joaca un rol important, prin intermediul sistemului renina-angiotensina.

Obezitatea influenteaza negativ si metabolismul lipoproteinelor. Ea determina cresterea trigliceridelor circulante, a colesterolului „rau” (LDL-C) si scaderea colesterolului „bun” (HDL-C). Daca pierdeti in greutate, fie si partial, profilul lipidic se amelioreaza, scazand fractiunile cu actiune nociva, aterogena (trigliceridele si LDL-colesterolul) si crescandu-le pe cele cu actiune pozitiva (HDL-colesterolul). Asocierea dintre nivelul LDL-colesterol si obezitate este complexa.

 

Obezitatea si rezistenta la insulina

Concentratia LDL-C creste odata cu marirea IMC, mai ales la barbati, si mai putin la femei, batrani si la anumite grupuri etnice. Nu numai ca se constata cresterea cantitatii de LDL-C, ci si faptul ca respectiva crestere se face pe seama LDL mici, cele mai aterogenice molecule lipidice din torentul circulator. Aparitia bolilor de inima se leaga si de rezistenta la insulina, adevarat marker al tulburarii metabolice generalizate asociata obezitatii. Este greu de cuantificat contributia exacta a obezitatii la aparitia rezistentei la insulina, dar studiile arata ca cel putin 50% dintre cazuri fac referire la acest aspect. Rezistenta la insulina nu este legata doar de obezitate, ci si de diabet, dislipoproteinemii, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, status protrombotic.

O greutate prea mare creste riscul de hipertensiune arteriala. Estimarile rezultate din studiile populationale arata ca ≥75% dintre cazurile de hipertensiune pot fi atribuite direct obezitatii, chiar daca mecanismele acestui proces nu sunt inca foarte clare.

 

Obezitatea si sindromul ovarelor polichistice

O alta afectiune conectata cu obezitatea este sindromul de ovar polichistic (SOPC). Relatia este, si in acest caz, una foarte complicata. Inca nu se stie cu precizie daca sindromul este cel care faciliteaza instalarea obezitatii sau daca greutatea in plus este cea care determina aparitia sindromului. Nu toate femeile cu ovar polichistic sunt obeze, cum nu toate femeile obeze au ovare polichistice.

70% dintre femeile cu SOPC prezinta rezistenta la insulina

Cu toate acestea, multe femei active si cu o dieta corecta, suferind de boala in discutie, au tendinta de a se ingrasa. Este vorba, probabil, de o deficienta de procesare a alimentelor si de ardere a caloriilor aduse de acestea, unde cauza ar fi, dupa unii cercetatori, tot rezistenta la insulina. Intr-adevar, aceasta din urma este foarte frecventa la persoanele cu ovar polichistic, 70% dintre femeile cu boala in cauza fiind afectate.

 

Obezitatea si afectiunile osteo-articulare

Si acestea sunt intalnite la persoanele obeze. Daca, in cazul altor boli, mecanismele de legatura sunt complicate si inca insuficient intelese, in situatia de fata explicatiile sunt simple: sistemul osos si articulatiile unei persoane sunt „proiectate” pentru a suporta o greutate anume. Cand aceasta se mareste exagerat, scheletul si componentele articulare nu mai fac fata si apar diferite acuze. Este foarte cunoscut faptul ca gonartroza (artroza genunchilor) se amelioreaza spectaculos daca persoana suferinda scade in greutate.

 

Obezitatea si sindromul metabolic

Inainte de a incheia, trebuie amintit un alt sindrom, adica un grup de manifestari clinice si paraclinice, in care obezitatea abdominala este unul dintre criteriile definitorii. Este vorba de sindromul metabolic, un fel de „buchet” al elementelor amintite in articolul de fata. Definitia sa difera, dar de regula cuprinde: cresterea circumferintei abdominale, a colesterolului „rau” si a trigliceridelor, a tensiunii arteriale si a glicemiei „a jeun”. Fara a fi o boala in sine, reprezinta un fel de amalgam al factorilor de risc asociati cu obezitatea abdominala, ale caror consecinte patologice sunt grave si diverse.

In concluzie, greutatea nu este doar o chestiune de estetica, ci poate fi aliatul sau adversarul nostru in lupta cu bolile cronice, bolile abundentei.

 

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.