Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Lipodistrofia: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
15 ianuarie 2018
Share
Lipodistrofia: simptome si tratament

Lipodistrofia este o tulburare a modului in care corpul utilizeaza si depoziteaza grasimea. Aceasta este o boala congenitala si apare din cauza genelor dobandite de la unul sau de la ambii parinti. Lipodistrofia favorizeaza pierderea tesutului adipos de sub piele si poate cauza mai multe schimbari la nivelul corpului.

Lipodistrofia nu poate fi vindecata, insa, cu tratamentul corespunzator, o dieta saraca in grasimi si multe exercitii fizice, o puteti tine sub control. Tesutul adipos favorizeaza secretia de leptina, hormon ce „anunta” organismul ca este satul si ca trebuie sa secrete insulina. Persoanele care sufera de lipodistrofie nu au un nivel corespunzator al acestui hormon, iar acest lucru cauzeaza aparitia altor probleme, precum diabetul, cresterea colesterolului si a trigliceridelor sau boala „ficatului gras”.

Care sunt cauzele si simptomele lipodistrofiei?

Sunt mai multe gene care cauzeaza aparitia lipodistrofiei. Din acest motiv, exista mai multe tipuri, precum lipodistrofia congenitala generalizata si lipodistrofia familiala partiala. Uneori, aceasta poate fi mostenita de la un singur parinte sau de la ambii. Mai exista si probabilitatea sa aveti o gena care nu e buna, dar sa nu faceti boala.

Cele doua mari tipuri de lipodistrofie au mai multe subtipuri, fiecare avand propriile simptome specifice si severitate variabila.

Lipodistrofia congenitala generalizata. Bebelusii nascuti cu aceasta boala au un aspect „muscular” din cauza ca nu prea au tesut adipos. Cei mai multi pot avea un abdomen marit in volum sau o hernie. Acestia cresc foarte repede si le este foame mereu. Pielea poate avea un aspect inchis la culoare si catifelat in unele zone, precum gatul, axilele si la nivel inghinal.

Copiii au, de obicei, un ficat marit, un nivel crescut al zaharului in sange si al trigliceridelor, precum si tulburari de gandire si invatare.

Adultii au mainile si picioarele mari, precum si o barbie patrata, din cauza tulburarilor hormonale ce continua cresterea. Mai mult, acestia pot prezenta organe genitale mai mari decat de obicei (clitorisul, penisul si testiculele).

Femeilor le poate lipsi menstruatia sau pot avea mentruatii neregulate. De multe ori, este prezent sindromul ovarelor polichistice si hirsutismul (cresterea excesiva a parului), in special pe buza superioara si obraji.

Lipodistrofia familiala partiala. Cea mai frecventa forma a acestei afectiuni apare la pubertate. Copiii isi pierd tesutul adipos de pe brate, picioare si corp, in timp ce acesta se acumuleaza la nivelul fetei, barbiei si al gatului. Pot avea, de asemenea, rezistenta la insulina si un ficat marit.

Este mai usor de recunoscut la femei, din cauza ca barbatii sunt din constitutie mai „musculosi”. Aproximativ un sfert dintre femei pot avea o crestere exagerata a parului de pe corp. Aceste femei sunt mai predispuse la anumite complicatii, precum diabetul, cresterea colesterolului, bolile de inima sau infertilitatea.

secundara_lipodistrofia_inainte de Care este tratamentul pentru lipodistrofie

Care este tratamentul pentru lipodistrofie?

Atat timp cat nu puteti inlocui tesutul adipos lipsa, telul este de a preveni complicatiile bolii. Un stil de viata sanatos joaca un rol foarte important in tratarea lipodistrofiei.

Orice persoana cu lipodistrofie ar trebui sa adopte o dieta saraca in grasimi. Insa, copiii au nevoie de o nutritie corespunzatoare si de suficiente calorii pentru a se dezvolta armonios.

Exercitiile fizice au o importanta destul de mare, de asemenea. Acestea scad nivelul zaharului din sange si impiedica acumularea grasimilor in locurile nedorite.

Medicamentele hipolipemiante si acizii grasi Omega-3 din pestele gras pot tine sub control nivelul crescut al grasimilor din sange.

Daca un copil cu lipodistrofie are diabet, atunci este necesar tratamentul cu insulina sau cu alte medicamente pentru a tine sub control zaharul din sange. Femeile nu trebuie sa apeleze la anticonceptionale sau la terapia cu hormoni pentru menopauza, deoarece exista riscul de a inrautati nivelul grasimilor din sange.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.