Revista care te menține sănătos

Diabet

Rezistenta la insulina: diagnostic si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
15 septembrie 2017
Share

Insulina este un hormon ce actioneaza ca o cheie. Aceasta „descuie” celulele pentru a lasa sa patrunda glucoza din sange, pentru a produce energie. In unele cazuri, acest mecanism nu functioneaza si favorizeaza acumularea glucozei in sange.

Care sunt simptomele si factorii de risc

De cele mai multe ori, rezistenta la insulina nu da simptome. Puteti avea aceasta afectiune fara sa stiti. Insa, uneori, persoanele cu rezistenta la insulina severa pot avea anumite pete de culoare inchisa la nivelul gatului, coatelor, genunchilor, mainilor si al axilelor.

Factorii de risc pentru rezistenta la insulina includ:

•             Obezitatea

•             Sedentarismul

•             Hipertensiunea arteriala (valori crescute ale tensiunii arteriale)

•             Fumatul

•             Afectiuni ale sistemului vascular: valori scazute ale colesterolului „bun” (HDL), nivel crescut al grasimilor din sange (trigliceride), boli de inima, accident vascular cerebral in antecedente si afectiuni vasculare la nivelul gatului sau al picioarelor.

•             Factorii genetici. Daca unul dintre parinti, frate sau sora au diabet de tip 2, puteti avea un risc mai mare. De asemenea, daca in timpul sarcinii, mama a avut diabet gestational, riscul de a dezvolta rezistenta la insulina este mai mare.

Cum este diagnosticata rezistenta la insulina?

Testul pentru rezistenta la insulina este complicat si deranjant pentru pacient si, din acest motiv, medicul va poate testa pentru a diagnostica intai prediabetul (afectiunea anterioara diabetului) si o eventuala valoare crescuta a glicemiei (zaharului din sange). Acest lucru se face prin prelevarea unei probe de sange si trimisa la laborator, pentru a identifica valoarea glicemie pe nemancate sau, in functie de caz, a celei din lunile anterioare (hemoglobina glicozilata). Valorile crescute sugereaza rezistenta la insulina.

Insulina este produsa de pancreas. Eventual, celulele care produc insulina se pot defecta, favorizand aparitia prediabetului si a diabetului de tip 2. Insa, daca ati descoperit ca aveti rezistenta la insulina si faceti schimbari ale stilului de viata, puteti opri transformarea rezistentei la insulina in diabet.

Ce trebuie sa faceti pentru a ameliora rezistenta la insulina?

Schimbarile stilului de viata dezordonat pot evita aparitia diabetului. Acestea cuprind:

Dieta sanatoasa. Este necesar sa renuntati la sare, dulciuri, fainoase si grasimi animale. In schimb, puteti consuma din plin fructe si legume proaspete, precum si cereale integrale. Acest plan sanatos de alimentatie va ajuta sa mentineti o greutate corporala normala si, prin urmare, sa ameliorati rezistenta la insulina. In plus, dieta echilibrata ajuta celulele pancreasului sa foloseasca insulina mai bine.

Acest tip de dieta, asociata cu pierderea kilogramelor in plus si cu exercitiile fizice, va poate ajuta sa tineti sub control aceasta afectiune.

insulina secundaraExercitiile fizice. Activitatea fizica ajuta in lupta impotriva rezistentei la insulina. Precum dieta sanatoasa, acestea ajuta la pierderea kilogramelor in plus si indeamna celulele sa foloseasca insulina. Faceti exercitii fizice cel putin 30 de minute pe zi, timp de minimum 5 zile pe saptamana.

Medicamente. Schimbarile stilului de viata reprezinta cel mai bun tratament pentru rezistenta la insulina. Insa, daca aveti risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, medicul va poate recomanda anumite medicamente antidiabetice, precum metforminul. Acest medicament poate preveni sau amana aparitia diabetului de tip 2 in randul tinerilor si poate ajuta, de asemenea, si femeile cu diabet gestational (in timpul sarcinii).

Persoanele cu rezistenta la insulina au un nivel mai crescut al inflamatiei la nivelul corpului. Din acest motiv, persoanele cu rezistenta la insulina au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, cheaguri de sange la nivelul arterelor, boli de rinichi si de ficat, sindromul ovarelor polichistice, precum si artrita reumatoida.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Nota pentru articolul «Rezistenta la insulina: diagnostic si tratament»:3.30/ 5 (10 voturi)

1 comentariu pentru articolul “Rezistenta la insulina: diagnostic si tratament”

  1. M**a spune:

    Fructele dulci gen: banana , cireșe etc agravează rezistenta la insulina .
    Semnale de alarmă că suferiți de rezistenta la insulina sunt următoarele : insomnii nejustificate , scădere în greutate , foame permanenta , oboseala după ce mâncăm , glicemie aproape de maxim admis , împăienjenire a ochilor , îmbătrânirea pielii de pe fata prematur etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate