Revista care te menține sănătos

Diabet

Test HOMA. Ce este şi ce informații oferă?

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, scielo.br, athenslab.gr, pharmeasy.in
5 iunie 2024
Share
Test HOMA. Ce este şi ce informații oferă?

Printr-un test HOMA, o simplă analiză de sânge care poate fi efectuată extrem de rapid, există posibilitatea de a fi eficient evaluat riscul ca o persoană să dezvolte diabet de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că printr-un test HOMA se cuantifică indicele numit HOMA (Homeostatic Model Assessment), a cărui valoare obținută poate indica riscul unei persoane de a dezvolta, în etapa prediabetului, rezistență la insulină. Rezistența la insulină este un fenomen patologic care de cele mai multe ori precede instalarea diabetului și hiperglicemiei cronice. La persoanele care suferă de rezistență la insulină, acest hormon cu acțiune hipoglicemiantă funcționează deficitar.

Prin efectuarea unui test HOMA vor fi oferite două informații prețioase: glicemia (concentrația de glucoză din sânge) și insulinemia (concentrația de insulină din sânge). Pe baza valorilor care se înregistrează, se calculează indicele HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment – Insulin Resistance), ale cărui valori pot indica riscul de apariție a fenomenului de rezistență la insulină. Indicele se calculează după o formulă matematică elaborată de specialiști, pe baza informațiilor acumulate de-a lungul anilor. În egală măsură, rezultatele unui test HOMA se folosesc și în mai multe tipuri de studii epidemiologice, în special cele care au în vedere sindromul metabolic.

Test HOMA – ce este?

Efectuarea unui test HOMA implică recoltarea unei probe de sânge, fiind identică oricărei alte investigații hematologice. Acest test are rolul de a evalua rezistența la insulină (IR) a persoanei și, de asemenea, funcția celulelor β-pancreatice care secretă insulina. La o persoană sănătoasă, insulina ar trebui să își manifeste efectele fiziologice (hipoglicemiante) la concentrații optime, normale. În cadrul fenomenului patologic de rezistență la insulină, va fi necesară o cantitate cu mult mai mare a acestui hormon pentru ca funcțiile sale să fie îndeplinite. Cu alte cuvinte, chiar există o rezistență a celulelor la acțiunea acestui hormon. Fenomenul precede diabetul de tip 2.

Printr-un test HOMA poate fi identificat de timpuriu apariția acestui fenomen care, dacă ajunge să se mențină pe timp lung, progresează către alterarea completă a sensibilității la insulină. Este foarte important să se identifice din timp, deoarece fenomenul poate fi inversat prin abordarea unui stil de viață sănătos și activ. Acest test HOMA este foarte eficient, deoarece fenomenul de rezistență la insulină poate precede cu mult rezultatele tipice în caz de diabet, cum ar fi nivelul crescut de hemoglobină glicozilată, glucozuria sau, bineînțeles, hiperglicemia cronică. Un test HOMA măsoară atât glicemia à jeun (pe nemâncate), cât și insulinemia (concentrația insulinei).

Test HOMA – cum funcționează?

Un test HOMA funcționează foarte simplu, bazându-și eficacitatea pe numeroasele studii care, de-a lungul anilor, au fost efectuate asupra persoanelor cu prediabet, diabet și risc de diabet. În acest context, printr-un test HOMA se măsoară glicemia și insulinemia à jeun, iar valorile care se obțin sunt introduse ulterior într-o formulă matematică care are rolul de a prezice riscul sau, în unele cazuri, prezența subiacentă a fenomenului de rezistență la insulină:

[insulinemia (µU/mL) × gliemia (mg/dL)] / 405

Valoarea glicemiei à jeun, și în special hiperglicemiei, apare prin combinația dintre două mari procese: secreția deficitară de insulină a celulelor β-pancreatice și rezistența la insulină (IR), în special în celulele hepatice, musculare și adipoase. Se recomandă ca un test HOMA să utilizeze cele două variabile înregistrate dimineața, pe nemâncate, deoarece reflectă mult mai eficient ce se întâmplă în organism pe timpul nopții. Așadar, printr-un test HOMA poate fi identificat încă de timpuriu dacă s-a instalat procesul de rezistență la insulină, dacă există risc ca fenomenul să apară în viitor și, respectiv, dacă celulele răspund normal la secreția de insulină a pancreasului.

test homa, insulina, glicemie, diabet,

Test HOMA – ce informații oferă și când se recomandă?

Printr-un test HOMA, după cum am menționat și mai sus, se evaluează dacă este prezent acest fenomen de rezistență la insulină sau dacă există riscul ca acesta să apară în viitor. Prin urmare, acest test HOMA mai poate fi numit și „test de rezistență la insulină”. De obicei, se recomandă ca un test HOMA să fie efectuat contextul următoarelor situații:

  • de către persoanele cu obezitate, fiind cunoscut faptul că obezitatea reprezintă principalul factor de risc al apariției progresive a fenomenului de rezistență la insulină, diabet de tip 2;
  • evaluarea periodică a persoanelor cu indice de masă corporală (IMC) >28 kg/m2;
  • persoana prezintă semne clinice de rezistență la insulină;
  • în contextul sindromului metabolic;
  • efectuarea periodică a unui test HOMA este recomandă și la persoanele care au în familie, sau au avut, persoane cu diabet;
  • de către persoanele care au sindromul ovarelor polichistice, care pot crește riscul de a avea diabet de tip 2.

Rezultatele unui test HOMA pot fi foarte importante și în monitorizarea tratamentului în cazul unui diabet diagnosticat. Gestionarea eficientă a acestuia, prin adoptarea unui stil de viață mult mai sănătos și activ, se va traduce printr-un indice HOMA-IR mai mic. Cu alte cuvinte, celulele încep să devină mai sensibile la insulină și rezistența acestora la acțiunea hormonului scade. În situațiile în care se cunoaște riscul apariției și progresiei acestui fenomen, pot fi luate măsurile preventive necesare pentru a stopa progresul rezistenței la insuline. De cele mai multe ori, sunt reprezentate de schimbări ale stilului de viață, cu integrarea sportului și dietei în viața zilnică.

Indice HOMA – valori de referință și abateri

În urma efectuării unui test HOMA, se obțin valori ale glicemiei și insulinemiei. Ulterior, aceste valori sunt introduse în formula matematică prezentată mai sus. Valorile calculate se pot încadra în următoarele intervale:

Indice HOMASemnificație
< 2Valoare normală
2-2,5Posibilă rezistență la insulină
2,5-5Probabilitate crescută de rezistență la insulină
> 5Valoare medie, întâlnită la pacientul diabetic

Este important de reținut că rezultatele unui test HOMA se asociază, în primul rând, riscului de apariție a fenomenului de rezistență la insulină, așadar riscului de diabet de tip 2. Totuși, există mai multe patologii care, printre altele, pot duce la instalarea acestui fenomen patologic. Drept urmare, semnificația clinică a indicelui se aplică în contextul clinic specific fiecărei persoane.

foto: shutterstock.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.