Revista care te menține sănătos

Diabet

Dislipidemiile, frecvente la pacientii cu diabet zaharat

10 octombrie 2018
Share

Numarul mare de pacienti cu diabet zaharat din tara noastra si implicatiile serioase asupra Intregului organism justifica eforturile deosebite care se fac pentru o mai buna cunoastere a acestei afectiuni.

Diabetul zaharat este o boala de metabolism de etiologie multipla, cu evolutie cronica, fiind caracterizata printr-o crestere a glicemiei. Dislipidemiile reprezinta totalitatea modificarilor calitative si cantitative ale lipidelor din sange (cresteri sau scaderi). In practica medicala se urmaresc valorile colesterolului, trigliceridelor si HDL-colesterolul.

Dislipidemiile cresc riscul cardiovascular

Rezultatele unui studiu pe care l-am efectuat pe un numar de peste 250 de pacienti cu diabet zaharat tip II au demonstrat un aspect important: dintre parametrii biochimici analizati la pacienti s-a remarcat o crestere frecventa a valorilor trigliceridelor si a colesterolului.

Dislipidemiile la pacientii cu diabet zaharat

Facand o analiza atenta a pacientilor diabetici cu afectari hepatice, se poate observa o incidenta crescuta a asocierii cu dislipidemii. Din cei 254 de pacienti diabetici, peste 144 prezinta dislipidemii (56,7%). Cele mai frecvente sunt dislipidemiile cu hipertrigliceridemie si dislipidemiile cu hipercolesterolemie, asociate diabetului zaharat si afectarilor hepatice. La pacientii cu diabet zaharat se Intalnesc modificari cantitative si calitative ale lipidelor serice. Prezenta dislipidemiei este asociata cu cresterea riscului cardiovascular la acesti pacienti.

Cel mai bun tratament este un stil de viata sanatos

Dislipidemia din diabetul zaharat tip II se caracterizeaza prin nivel crescut al trigliceridelor si nivel scazut al HDL-colesterolului. La pacientii cu diabet zaharat se recomanda evaluarea initiala a profilului lipidic si apoi cel putin o data pe an. Doar pacientii cu valori lipidice cu risc scazut (HDL-colesterol>60 mg/dl, trigliceride<150 mg/dl, LDL-colesterol<100 mg/dl) pot fi testati la 2 ani.

Tratamentul dislipidemiei la pacientii cu diabet zaharat are la baza modificarea stilului de viata (reducerea colesterolului din alimentatie si a grasimilor saturate, cresterea activitatii fizice, oprirea fumatului) si scaderea ponderala. Atunci cand aceste masuri nu sunt suficiente, este necesara adaugarea tratamentului farmacologic. Prioritatea tratamentului hipolipemiant este scaderea LDL-colesterolului, la valori sub 100 mg/dl.

Valorile-tinta pentru lipidele plasmatice la persoanele cu diabet zaharat

Fractiunea lipidica Nivel plasmatic
LDL-colesterol <100 mg/dl
HDL-colesterol >40 mg/dl – barbati
>50 mg/dl – femei
Trigliceride <150 mg/dl

Nu amanati vizita la medic!

Studiul clinic a indicat ca obezitatea, diabetul zaharat tip II si dislipidemia, componente ale sindromului metabolic, sunt factori de risc majori pentru aparitia steatozei hepatice non-alcoolice (acumularea grasimilor In ficat). Se impune monitorizarea regimului dietetic la pacientii cu diabet zaharat si calcularea indicelui masei corporale. Depistarea precoce a dislipidemiilor asociate diabetului zaharat, alaturi de respectarea regimului alimentar si tratamentului medicamentos recomandat de medicul curant este importanta In tratarea bolii.

Dr. Haris Cojocaru,

Doctorand specialitatea gastroenterologie,

Institutul Clinic Fundeni

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.