Revista care te menține sănătos

Diabet

Cum puteti controla nivelul glicemiei in timpul exercitiilor fizice

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
16 mai 2022
Share
Cum puteti controla nivelul glicemiei in timpul exercitiilor fizice

Exercitiile fizice reprezinta cel mai bun mod prin care puteti tine sub control diabetul de tip 2. Acestea ajuta celulele sa foloseasca insulina mai bine si mentin nivelul glicemiei in limite normale. Insa, daca urmati un tratament cu insulina sau cu medicamente pentru diabet, exercitiile fizice pot scadea nivelul glicemiei (hipoglicemie).

Aflati din randurile de mai jos cum puteti controla nivelul glicemiei in timpul exercitiilor fizice. Verificatinivelul glicemiei dupa cum urmeaza:

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

Inaintea exercitiilor fizice

Testati nivelul zaharului din sange inainte de a incepe exercitiile fizice. O valoare intre 100 mg/dl si 250 mg/dl este normala. Daca valoarea glicemiei este mai mica de 100 mg/dl, este indicat sa luati o gustare. Daca planuiti sa faceti exercitii fizice mai mult de doua ore, nu le incepeti inainte ca valoarea glicemiei sa fie mai mare de 100.

Daca, insa, valoarea glicemiei este mai mare de 250 mg/dl, testati-va urina pentru a afla daca sunt prezente cetonele. Nu faceti exercitii fizice daca acestea sunt prezente, deoarece nivelul zaharului din sange poate creste si mai mult, cauzand cetoacidoza. Cetoacidoza este o conditie severa, ce poate duce la coma sau deces.

Atentie la hipoglicemie!

In timpul exercitiilor fizice

Nu este necesar sa verificati nivelul glicemiei decat daca planuiti sa faceti exercitii fizice mai mult de doua ore. In acest moment, trebuie verificat la fiecare ora.

Daca observati ca nivelul glicemiei este 70 mg/dl sau mai mic, este necesar sa faceti o pauza pentru o gustare (15-20 grame de carbohidrati). Optati pentru o bucatica de fruct sau o cana de iaurt dietetic. Apoi, verificati din nou nivelul glicemiei. Daca acesta nu creste la 100, aplicati aceeasi metoda si testati din nou in 15 minute.

Aceasta metoda poate fi suparatoare in timpul exercitiilor fizice, insa, daca nu o aplicati, nivelul glicemiei poate scadea prea mult si va pune in pericol.

secundara

Dupa exercitiile fizice

Verificati din nou nivelul glicemiei dupa ce terminati exercitiile fizice. Acest lucru va va arata modul in care acestea influenteaza diabetul. In plus, va arata daca aveti nevoie de o gustare imediat (daca are o valoare mai mica de 100 mg/dl) sau daca puteti astepta pana la urmatoarea masa sau gustare.

In plus, nivelul glicemiei poate scadea in timpul a 24 de ore dupa un antrenament intens. Din acest motiv, este indicat sa va testati nivelul glicemiei la intervale regulate.

In caz de urgenta, trebuie sa aveti la indemana:

  • tablete de glucoza;
  • sucuri;
  • bauturi pentru antrenamente sportive;
  • o lingurita de zahar.

In plus, este recomandat sa:

  • intrerupeti antrenamentul atunci cand nivelul glicemiei scade;
  • terminati antrenamentul cu cel putin doua ore inainte de culcare;
  • evitati consumul de alcool inainte sau imediat dupa exercitiile fizice;
  • evitati sauna sau jacuzzi dupa antrenament.

De multe ori, simptomele scaderii nivelului glicemiei pot trece neobservate in timpul exercitiilor fizice. Insa, este indicat sa verificati nivelul zaharului din sange daca observati urmatoarele simptome:

  • confuzie sau stare de delir;
  • vedere incetosata;
  • amorteala sau furnicaturi la nivelul buzelor sau al limbii;
  • lipsa de coordonare.

Daca observati ca nivelul zaharului din sange scade mereu in timpul exercitiilor fizice, discutati cu medicul in legatura cu alte optiuni, precum:

  • ajustarea unitatilor de insulina sau a medicamentelor;
  • consumul mai mare de alimente inainte de inceperea exercitiilor fizice;
  • schimbarea tipului de antrenament sau durata acestuia.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.