Endocrinologie

5 metode prin care putem controla glicemia

joi, 14 iulie 2011
Share

Diabetul zaharat este o afectiune rezultata in urma pierderii capacitatii de fabricare sau de utilizare corecta a insulinei (hormon secretat de pancreas). Fara insulina, organismul nu mai poate asimila in mod corect glucoza, rezultand o crestere a nivelului de zahar in sange (hiperglicemie).

Pe termen lung, o valoare ridicata a glicemiei predispune la cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiace, accidentelor vasculare cerebrale, complicatiilor oculare si renale. Astfel, va propunem cateva sfaturi pentru a mentine glicemia la valori normale si pentru a preveni aparitia diabetului. In cazul in care s-a pus deja diagnosticul de diabet, metode pentru a incetini evolutia bolii.

Modificarea obiceiurilor alimentare

Un concept extrem de important in nutritie, cu implicatii favorabile asupra nivelului de zahar din sange este mancatul mai des, dar in cantitati mai mici. Cu alte cuvinte, reducerea cantitatii de alimente, avand, pe langa cele 3 mese principale, inca 2 gustari (fructe sau iaurt slab). De asemenea, daca mancam mai putin, usuram munca efectuata de intestine, de enzimele digestive si pancreas in a procesa hrana. Nu trebuie sarit peste micul dejun sau cina (oricat de haotic ar fi programul la serviciu), deoarece senzatia de foame va duce la consumul unor cantitati mai mari de alimente la masa ce urmeaza celei pierdute. Perpetuarea acestei greseli influenteaza in mod negativ nivelul glicemiei si secretia de insulina, cu cresterea in timp a riscului de a face diabet zaharat.

Consumul alimentelor cu indice glicemic scazut

Indicele glicemic (IG) al unui aliment exprima rapiditatea cu care creste glicemia dupa consumul acelui aliment. Cu cat IG este mai mare, cu atat alimentul determina o crestere rapida a glicemiei. Aceasta notiune trebuie inteleasa atat de diabetici, cat si de persoanele sanatoase, deoarece consumul alimentelor cu IG scazut va mentine un echilibru al nivelului de zahar din sange pe o perioada mai lunga. De asemenea, preparatele cu IG scazut necesita mai mult timp pentru a fi digerate, scazand astfel senzatia de foame. Indice glicemic scazut au: legumele, produsele lactate, unele fructe (portocale, grapefruit, avocado), bauturile pe baza de soia. De evitat alimentele cu IG crescut: dulciurile, chipsurile, mancarea tip fast-food, bauturile dulci carbogazoase, orezul, cartofii, painea alba etc.

Combaterea obezitatii

Obezitatea este un factor ce predispune la aparitia diabetului zaharat si a bolilor cardiovasculare. Astfel, prin respectarea unei alimentatii corecte, cu evitarea dulciurilor si consumului de grasimi in exces, obtinem un control ponderal satisfacator care, la pacientii diabetici, se traduce printr-o scadere a nivelului glicemiei. Persoanele sanatoase vor avea risc mai mic de a dezvolta in viitor diabet zaharat, prin mentinerea unei greutati optime, adoptand un regim alimentar echilibrat.

Nu uitati de activitatea fizica regulata

Efectuarea activitatii  fizice regulate, fara ca acest lucru sa semnifice un efort fizic peste limita personala de antrenament, are efecte benefice asupra organismului. Ajuta la obtinerea si mentinerea unei greutati optime, la scaderea nivelului de glucoza din sange si a necesarului de insulina. Totodata, contribuie la cresterea sensibilitatii la aceasta si la diminuarea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Evitarea stresului si a situatiilor conflictuale

Cu siguranta, evitarea situatiilor stresante, avand in vedere ritmul alert al vietii, este cel mai dificil lucru, insa trebuie sa stim ca atunci cand suntem supusi stresului, organismul elibereaza hormoni care cresc nivelul de glucoza din sange. Daca, pe langa acest lucru, se adauga o alimentatie necorespunzatoare si un stil de viata sedentar, sansele de a face diabet cresc considerabil.

Ioana Maria Lambrescu,

Medic rezident endocrinologie

Nota pentru articolul «5 metode prin care putem controla glicemia»:4.38/ 5 (8 voturi)
tonica
2017-05-10T17:51:14+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena