Revista care te menține sănătos

Diabet

Diabetul și bolile de inimă. Care este legătura? Cum reduceţi riscul

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
30 mai 2023
Share
Diabetul și bolile de inimă. Care este legătura? Cum reduceţi riscul

Diabetul și bolile de inimă sunt două afecțiuni cronice care sunt strâns legate între ele. Diabetul este o tulburare metabolică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge (glicemie), din cauza incapacității organismului de a produce sau de a utiliza în mod corespunzător insulina. Pe de altă parte, bolile de inimă reprezintă un grup de afecțiuni care afectează inima și vasele de sânge, cum ar fi boala coronariană, insuficiența cardiacă și aritmiile (tulburările de ritm).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport. Contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Ce relație există între diabet și bolile de inimă?

Există o relație puternică între diabet și bolile de inimă. Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă în comparație cu persoanele fără diabet. De fapt, diabetul este considerat un factor de risc major pentru bolile de inimă. Acest lucru se întâmplă din cauză că nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot deteriora pereții arterelor. Acest lucru semnifică faptul că acestea sunt mai predispuse la formarea de plăci. Ca și consecință, pot apărea ateroscleroza (îngustarea arterelor) și riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

În plus, diabetul poate provoca și alte afecțiuni care contribuie la apariția bolilor de inimă, cum ar fi hiper tensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol și obezitatea. Aceste afecțiuni pot deteriora și mai mult vasele de sânge și pot crește „munca” inimii, ceea ce duce la complicații cardiovasculare.

Această legătură (diabetul și bolile de inimă) este susținută și de faptul că multe persoane cu diabet au și alți factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi supraponderabilitatea sau obezitatea, stilul de viață sedentar și fumatul. Acești factori de risc pot agrava efectele diabetului asupra inimii și pot crește riscul de a dezvolta boli de inimă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Este recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

diabetul și bolile de inimă, diabetul, bolile de inimă, tensiunea arterial, colesterol,

Cum se poate reduce riscul de boli de inimă la persoanele cu diabet?

Pentru a reduce riscul de boli de inimă la persoanele cu diabet, este important să se gestioneze eficient nivelul glicemiei. Acest lucru poate fi realizat prin schimbări în stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat și gestionarea stresului. În plus, pot fi prescrise medicamente pentru a ajuta la gestionarea nivelului de glucoză din sânge, a tensiunii arteriale și a colesterolului.

Un alt factor important în reducerea riscului de boli de inimă la persoanele cu diabet zaharat este monitorizarea și gestionarea regulată a altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat. Aceste afecțiuni pot fi gestionate prin medicamente, modificări ale stilului de viață sau o combinație a ambelor.

În plus, controalele regulate la medic sunt esențiale pentru persoanele cu diabet pentru a monitoriza nivelul glicemiei, tensiunea arterială și colesterolul, precum și pentru a depista orice complicații legate de diabet sau de boli de inimă.

Concluzii

Diabetul și bolile de inimă sunt două afecțiuni cronice care sunt strâns legate între ele. Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă în comparație cu persoanele fără diabet. Prin urmare, este important ca persoanele cu diabet să își gestioneze eficient nivelul glicemiei, precum și să gestioneze alți factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat. Cu o gestionare adecvată a acestor boli si a factorilor de risc asociați, persoanele cu diabet își pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și pot duce o viață sănătoasă și împlinită.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.