Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Ateroscleroza: metode prin care o puteți ține sub control

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
22 septembrie 2023
Share
Exclusiv online
Ateroscleroza: metode prin care o puteți ține sub control

Ateroscleroza este o boală reprezentată de acumularea de plachete de grăsime la nivelul arterelor, ceea ce duce la îngustarea sau blocarea acestora. Pe măsură ce plăcile de aterom se acumulează și se întăresc, pot îngusta arterele și restricționa fluxul sangvin către inimă sau alte părți ale corpului.

Ca rezultat, pot apărea infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și chiar decesul. De asemenea, aterocleroza poate duce la apariția unor boli grave: boala arterială coronariană, boala arterială carotidiană și boala arterială periferică.

Ateroscleroza – care sunt semnele și simptomele?

De cele mai multe ori, ateroscleroza nu produce apariția unor semne și simptome până în momentul în care fluxul sangvin este blocat, fiind o urgență medicală. În cazul în care fluxul sangvin de la nivelul inimii este afectat, unele persoane pot avea angină (durere în piept ce apare atunci când inima nu primește destul sânge), dispnee (senzația de lipsă de aer) și/sau bătăile neregulate ale inimii.

Ateroscleroza – care sunt cauzele?

Ateroscleroza apare atunci când grăsimile, colesterolul și alte substanțe se acumulează la nivelul pereților arterelor. Există mai mulți factori care pot duce la ateroscleroză, precum:

 • Hipertensiunea arterială;
 • Hipercolesterolemia;
 • Dieta bogată în grăsimi;
 • Obezitatea;
 • Istoricul familial de boli de inimă;
 • Diabetul;
 • Fumatul;
 • Consumul excesiv de alcool;
 • Vârstă înaintată.

Ateroscleroza sau rigidizarea arterelor: cauze si tratament

solutii pentru ateroscleroza

Soluții pentru a ameliora ateroscleroza

Dacă vă decideți să apelați și la alte metode pentru a combate ateroscleroza, asigurați-vă că ați discutat deja cu medicul în legătură cu aceasta. De asemenea, este important să-i comunicați medicului dacă apar noi simptome sau dacă cele existente se agravează. Iată metodele prin care puteți ameliora ateroscleroza:

Yoga

Poate lupta cu succes împotriva stresului oxidativ, proces implicat în ateroscleroză. Într-un studiu recent, s-a demonstrat că persoanele care au practicat yoga au avut o progresie mai lentă a bolii și o îmbunătățire semnificativă a sănătății generale.

Păducelul

Păducelul este o plantă cu proprietăți benefice asupra inimii, inclusiv pentru reducerea grăsimilor din sânge. Din acest motiv, este benefic pentru a preveni ateroscleroza.

Plante care tin colesterolul sub control

Acizii grași Omega-3

Sunt bine cunoscuți pentru beneficiile aduse sănătății inimii, inclusiv pentru ameliorarea simptomelor de ateroscleroză sau în prevenția diabetului. Aceștia pot fi întâlniți în cantitate mare în peștele gras, precum somonul sau macroul. În plus, există și suplimente naturale cu acizi grași Omega-3 care nu trebuie luate, însă, fără avizul medicului.

Ateroscleroza poate fi prevenită dacă vă schimbați stilul de viață, astfel:

 • Mențineți o greutate corporală normală;
 • Faceți exerciții fizice zilnic;
 • Mențineți nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale în limite normale;
 • Renunțați la fumat;
 • Reduceți stresul.
Nota pentru articolul «Ateroscleroza: metode prin care o puteți ține sub control»:4.71/ 5 (7 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.