Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Paducelul ajuta inima sa ramana sanatoasa

27 aprilie 2012
Share

Paducelul este una dintre plantele medicinale folosite inca din antichitate ca remediu in diferite afectiuni cardiace, hepatice si in insomnii. De asemenea, era considerat un simbol al sperantei si al rodniciei.

Medicina chineza utilizeaza fructele de paducel in alimentatie pentru tratarea dezechilibrelor energetice, in timp ce medicina noastra traditionala il foloseste ca tonic cardiac si sedativ. Fructele sunt comestibile si, din acest motiv, sunt folosite in amestecuri de marmelada si la prepararea prin fermentare a cidrului. In scop terapeutic se folosesc florile, frunzele si fructele de paducel, care au o compozitie chimica variata si bogata in: vitamine (B, C) si minerale, antioxidanti, acizi organici, glucide, acetilcolina, pectina, tanin, uleiuri volatile.

Paducelul este utilizat atat in scop profilactic (prevenirea tulburarilor la nivel cardiovascular, a aterosclerozei, incetinirea procesului de imbatranire), cat si terapeutic (in afectiuni cardiace usoare si moderate, alaturi de tratamentul alopat).

 

Paducelul, tonic cardiac

Paducelul ajuta la mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular, avand actiune cardiotonica, regleaza si normalizeaza ritmul cardiac, normalizeaza valorile tensiunii arteriale si pe cele ale colesterolului sangvin. De asemenea, are actiune vasodilatatoare, ce favorizeaza circulatia la nivel central si periferic, previne aparitia aterosclerozei si a accidentelor vasculare ischemice si cerebrale.

Paducelul este utilizat cu succes in diferite afectiuni cardiace: hipertensiune arteriala, tensiune arteriala oscilanta, tulburari de ritm (tahicardii, aritmii), cardiopatie ischemica, nevroza cardiaca, dar si in arteriopatii periferice sau tulburari neurovegetative prezente in menopauza.

 

Paducelul are proprietati antioxidante

Are si actiune antioxidanta puternica, protejand organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Este deosebit de util persoanelor in varsta, deoarece ajuta la mentinerea capacitatii de efort. Totodata, previne degradarea functiilor mentale si aparitia aterosclerozei si depresiei, imbunatateste memoria si concentrarea.

 

Cum se administreaza?

Se utilizeaza sub forma de:

  • Pulbere (se obtine prin macinarea florilor uscate), care se administreaza cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba cateva minute, dupa care se inghite cu apa;
  • Tinctura: 5-10 picaturi de 2 ori/zi, diluate in apa;
  • Infuzie combinata din flori de paducel, 2-3 cani/zi;
  • Capsule cu extract din pulbere din frunze si flori de paducel. Se poate asocia cu valeriana, talpa-gastei, vasc, ulei de peste pentru potentarea efectului cardiotonic si calmant la nivel cardiac, si reglator al valorilor colesterolului;
  • Siropul din flori de paducel se poate administra si copiilor, in caz de tulburari de comportament sau comportament agresiv, 4-6 linguri/zi.

Durata tratamentului poate varia de la 1 luna pana la 3-6 luni, in functie de afectiune si de varsta pacientului.

 

Paducelul, calmant si antidepresiv natural

In cazul recuperarii dupa un infarct miocardic, paducelul favorizeaza revascularizarea la nivel cardiac, normalizeaza valorile tensiunii arteriale si a frecventei cardiace. In acelasi timp, paducelul are si actiune calmanta, antidepresiva, de favorizare a somnului.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Nota pentru articolul «Paducelul ajuta inima sa ramana sanatoasa»:4.33/ 5 (12 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate