Revista care te mentine sanatos

Remedii naturale

Beneficiile uleiului de camfor

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie si gerontologie, [email protected]
marti, 8 mai 2018
Share
principala

Uleiul de camfor este un remediu naturist utilizat pe scara larga in medicina moderna si in cosmetica. Utilizarea externa este recomandata pentru tratamentul acneei, diminuarea ridurilor, fie adaugat in creme, fie in alte produse cosmetice.

Proprietatile medicinale ale camforului au fost folosite inca din timpul Imperiului Roman. In urma tehnicii de distilare cu abur, sunt obtinute simultan mai multe tipuri de ulei. Fiecare tip de ulei este utilizat in anumite scopuri. Uleiul medicinal este obtinut din cristale volatile, cu un miros specific. Uleiul de culoare inchisa este utilizat in industrie, iar uleiul alb este utilizat in parfumerie si cosmetica.

Cititi cu atentie prospectul si indicatiile de utilizare

Inainte de a utiliza uleiul de camfor, cititi prospectul de utilizare si verificati cu atentie ce tip de ulei ati cumparat. Trebuie sa stiti ca, din cauza toxicitatii, camforul nu trebuie inhalat sau ingerat. Se recomanda doar utilizarea externa si trebuie sa respectati dozele recomandate pentru a putea evita aparitia efectelor secundare.

Proprietatile uleiului de camfor

Uleiul de camfor utilizat extern are urmatoarele proprietati:

  • Antiseptice, antiinflamatoare, anestezice, antipruriginoase (impotriva mancarimii pielii)
  • Ajuta la vindecare ranilor
  • Contribuie la curatarea pielii

Cand se recomanda folosirea uleiului de camfor?

Uleiul de camfor se utilizeaza pentru a trata complicatiile artritei reumatoide sau de alta etiologie, mialgii, nevroze, astm. In cazul afectiunilor respiratorii – viroze, tuse severa – acesta se utilizeaza sub forma de comprese. De asemenea, in cazul afectiunilor musculo-scheletale este recomandata aplicarea tot sub forma de comprese locale.

Camforul este adesea folosit pentru ingrijirea parului fragil sau subtire. Aplicat pe piele, curata pielea, normalizeaza activitatea glandelor sebacee, combate ridurile profunde. Uleiul de camfor poate fi un bun adjuvant in tratamentul acneei, ajuta la eliminarea petelor pigmentare si la diminuarea cicatricilor. Preparatele pe baza de camfor ajuta la intarirea firului de par, precum si la reducerea nivelul de sebum. Este foarte eficient daca este aplicat sub forma de masca sau sampon.

Uleiul de camfor este recomandat doar pentrul uz extern. Inainte de prima utilizare, trebuie sa verificati daca pielea dumneavoastra tolereaza acest produs.

inainte-de-Reactii-adverse,-contraindicatii

Reactii adverse, contraindicatii

Chiar daca este un remediu natural, uleiul de camfor trebuie utilizat cu precautie, deoarece poate provoca reactii adverse. In cazul utilizarii externe, reactiile adverse se pot manifesta sub forma de reactii alergice locale: eruptii cutanate, roseata locala. Este important sa evitati contactul cu ochii. Are urmatoarele contraindicatii:

  • Nu este recomandata utilizarea in timpul sarcinii
  • Este interzisa folosirea de catre persoanele care prezinta intoleranta la camfor sau care sufera de afectiuni precum epilepsie sau convulsii
  • Nu utilizati camfor pentru a trata copiii mai mici de 8 ani
  • Nu aplicati uleiul de camfor pe pielea care prezinta leziuni sau iritatii
Nota pentru articolul «Beneficiile uleiului de camfor»:4.40/ 5 (5 voturi)
tonica
2018-05-08T15:50:14+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate