Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Profitati de beneficiile strugurilor!

5 septembrie 2012
Share

Toamna este momentul optim sa profitam din plin de beneficiile unei cure cu struguri autohtoni, proaspeti, fie albi sau negri. De asemenea, este momentul in care se face si mustul, adevarat aliment-medicament, ce are efecte vitaminizante, energizante, detoxifiante.

Proprietatile nutritionale ale strugurilor sunt determinate de compozitia lor deosebit de bogata: contin vitamine (A,C, B, D, E, P), minerale (calciu, fosfor, zinc, cupru, seleniu, magneziu, iod, fluor, cobalt), fibre, enzime, aminoacizi, zaharuri, acid tartric si citric, tanin, substante antioxidante (resveratrol, coenzima Q10, quercitina).

Strugurii se pot consuma ca atare, cu tot cu coaja (contine o mare cantitate de antioxidanti – de exemplu, resveratrol), sub forma de suc proaspat nealcoolizat (must) sau sub forma de vin (in cantitati moderate, 2-3 pahare/saptamana).

 

Strugurii au proprietati detoxifiante

In primul rand, strugurii au efecte detoxifiante (la nivel circulator, digestiv, hepatic, renal), cu actiune diuretic-depurativa si laxativa. Au si efecte tonice asupra aparatului cardiovascular, ajuta la imbunatatirea circulatiei periferice (prin vasodilatatie), la normalizarea valorilor colesterolului, la eliminarea cristalelor de acid uric si a pietrelor de la nivel urinar si biliar.

 

Resveratrolul, puternic antioxidant si cardioprotector

In ultimii ani, a fost acordata o atentie deosebita antioxidantilor din struguri, in special resveratrolului, ce apartine grupului polifenolilor, cu efecte deosebit de puternice antioxidante si cardioprotectoare, imunomodulatoare, antiinflamatoare, neuroprotectoare. Resveratrolul se gaseste in cea mai mare concentratie in strugurii negri (in special in coaja lor), in samburii strugurilor albi si negri, in afine, merisor, mure, coacaze rosii si negre, mere cu coaja rosu-inchis, prune inchise la culoare, nuci, rodii, varza rosie, ceapa rosie, fasole boabe de culoare neagra.

Tot mai multe studii au aratat ca resveratrolul actioneaza atat preventiv, cat si curativ la nivel cardiovascular, deoarece imbunatateste circulatia periferica si cerebrala, scade colesterolul „rau”, previne aparitia placilor de aterom. Datorita actiunii antioxidante, creste imunitatea, impiedicand atat dezvoltarea celulelor canceroase, cat si diseminarea lor.

 

La nivelul pielii, strugurii hidrateaza si tonifica

Un component deosebit de important al strugurilor este si uleiul continut de semintele de struguri, cunoscut si utilizat de sute de ani de bucatarii din Europa, datorita gustului aparte conferit bucatelor. In afara beneficiilor enumerate, strugurii se intrebuinteaza si in industria cosmetica si dermato-cosmetica, gratie proprietatilor antioxidante. Uleiul din samburi de struguri are efecte deosebite la nivelul epidermei, deoarece incetineste procesul de imbatranire si aparitia ridurilor, hidrateaza si tonifica pielea. Este indicat in special persoanelor cu pielea sensibila, uscata. Se pot prepara masti hidratante, creme de zi si de noapte cu efect de hidratare, tonifiere, antiaging.

Puteti incerca o cura cu struguri in caz de: anemie, astenie fizica si psihica, hipertensiune arteriala, varice, arteriopatii periferice, edeme, constipatie, afectiuni hepato-biliare, gastrite, litiaza biliara si urinara, hipercolesterolemii, ateroscleroza, obezitate, reumatism, guta, oboseala cronica, depresie. O cura de struguri eficienta presupune includerea in meniul zilnic a 200-300 de grame de struguri albi sau negri.

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.