Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Spirulina, o algă magică

31 octombrie 2023
Share
Spirulina, o algă magică

În natură există creații de-a dreptul uimitoare. Spirulina, algă microscopică marină de culoare verde, este părintele a tot ce-i viu, cea mai veche plantă de pe pământ (de 3,5 miliarde de ani).

Spirulina (Spirulina Platensis) conține o puternică combinație de substanțe esențiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare și neîntâlnite în hrana vegetală.

Se știe că legendarii asceți ai Americii de Sud și aborigenii africani, care locuiau în jurul lacului Ciad, se diferențiau prin sănătate deosebită și prin longevitate tocmai datorită faptului că foloseau în alimentație spirulină.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Spirulina, principii active

Microalgele se află undeva la hotarul dintre regnul vegetal și cel animal, oferind avantaje nutritive unice. În stare deshidratată, pe lângă clorofilă, mai găsim și o bogată sursă de proteine, beta-caroten și acizi nucleici pe care le conțin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN și ADN justifică încrederea specialiștilor în calitățile de regenerare celulară și încetinire a proceselor de îmbătrânire.

Se remarcă, totuși, că excesul de acizi nucleici aduce și riscul creșterii nivelului acidului uric în organism, provocând astfel pierderea calciului, apariția calculilor renali și instalarea gutei. De aceea, este nevoie de o dozare atentă în administrarea acestora.

Ce conține spirulina?

Spirulina este foarte bogată în proteine: 100 g spirulină conțin 60 – 70 g proteine (de 3 ori mai mult decât carnea de porc, de 2 ori mai mult decât carnea de vită, peste și de 1,5 ori mai mult decât boabele de soia). În plus, toate proteinele din spirulină sunt asimilate foarte ușor de organismul uman (pană la 80 %), deoarece conțin 18 aminoacizi necesari omului dintre care 8 esențiali care, spre deosebire de ceilalți, nu pot fi sintetizați de către organismul uman și trebuie obținuți din hrană zilnică.

Spirulina mai conține o multitudine de micro și macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN).

spirulina

Spirulina previne și vindecă

Conform principiilor nutriției și dietoterapiei chinezești tradiționale, spirulina are următoarele proprietăți: mireasma ușor sărată, energie răcoroasă, crește secreția de fluide de tip Yin, foarte nutritivă, detoxifiantă a rinichilor și ficatului, îmbunătățește calitatea sângelui, inhibă dezvoltarea fungiilor, bacteriilor și fermenților.

Spirulina se asimilează foarte bine, normalizează microflora intestinului, curăță intens organismul, având ca rezultat micșorarea conținutului toxic rezultat din schimbul de substanțe în articulații, mușchi, limfă, care intoxică nu numai diferite organe, ci și creierul. Acțiunea benefică a spirulinei se manifestă sub formă de întărire a mușchilor, îmbunătățirii vederii, starea părului, elasticitatea pielii, normalizarea nivelului de colesterol în sânge, îmbunătățirea funcției ficatului, întărirea sistemului nervos etc.

Spirulina este folosită deja în 60 de țări ale lumii. Organizația Mondială a Sănătății prognozează folosirea pe scară largă a spirulinei în calitate de tratament profilactic, drept componentă în hrană secolului XXI.

Spirulina, efecte miraculoase

Spirulina se folosește ca mijloc de profilaxie și tratament împotriva anemiei feriprive și maligne, ca mijloc de întărire generală și detoxifiere în timpul și după radioterapie și chimioterapie, pentru minimalizarea riscului de a iradia celulele normale.

În cazul persoanelor cu imunitate scăzută, boli inflamatorii cronice, hepatită, tuberculoză, bronșite cronice, spirulina adminstrata pe termen lung îmbunătățește statusul imun. De asemenea este folosită pentru profilaxia și tratarea bolilor articulațiilor, miozita, stimularea creșterii în perioada adolescentină și ca mijloc profilactic, în tratarea miopiei progresive, cataractei și a altor boli ale organelor vizuale, leziuni ale irisului, ochiului la diabetici, în completarea tratamentului de diabet.

Are efecte benefice în profilaxia și tratarea arterosclerozei, ischemiei miocardului, iar după infarct și accident vascular cerebral, ajută la reglarea tensiunii arteriale la hipo și hipertensivi.

Consumul de spirulină reglează tensiunea sanguină, ajută la creșterea celulelor, preîntâmpina procesele inflamatorii de orice gen, reglează glicemia.

Îmbunătățește starea pielii, preîntâmpina îmbătrînirea prematură, inlatură ridurile, ajută la tratarea erupției acneice. În cazul bolilor cutanate legate de hipovitaminoză, ridarea precoce, uscăciunii pielii, hipercheratoza, efectele pot fi spectaculoase după câteva cure.

Spirulina ajută la dezvoltarea sistemului reproducător și la restabilirea microflorei normale în cazul disbacteriozei și al bolilor cronice ale intestinului gros.

Dietele de slăbire și spirulina

Rezultatele în programele de scădere a greutății corporale sunt foarte bune, mai ales dacă se respectă recomandarea de a lua comprimatul de spirulină cu o jumătate de oră înaintea mesei pentru efectul de reducere al poftei de mancare. În acest sens, dar și pentru alte patologii, spirulina poate fi folosită timp îndelungat dar ea nu trebuie să substituie alimentația, nici chiar în curele severe de slăbire.

Spirulina în ciuda efectelor pe care le are ca adjuvant în multe situații, nu trebuie însă considerată un panaceu, mai ales în cazul bolilor grave, acute. Ea se poate administra timp îndelungat, cu condiția să nu se depăşescă 2 g pe zi. În condiții de convalescență, efort fizic deosebit și pe perioade scurte se poate ajunge la maxim 6 g de spirulină pe zi.

Dr. Răzvan Constantinescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.