Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Fitoterapia in afectiunile bronhopulmonare

7 februarie 2007
Share

Afectiunile bronhopulmonare, care apar cu preponderenta in sezonul rece, trebuie tratate cu multa seriozitate, mai ales din cauza complicatiilor grave la care pot da nastere, in special in cazul copiilor si al varstnicilor.

Afectiunile bronhopulmonare se pot suprapune peste boli preexistente, cum ar fi astmul, alergiile, in special ale aparatului respirator, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica etc., sau pot afecta grav orgamismul slabit de oboseala, boli cronice sau de multe alte cauze. De aceea, consultul medical este mai mult decat necesar, pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Plantele medicinale constituie un adjuvant, fie simptomatic, pentru diminuarea manifestarilor bolii, sau contribuie chiar efectiv la redarea sanatatii prin insumarea efectelor lor cu acelea ale medicamentelor.

Evitati complicatiile!

Afectiunile bronhopulmonare pot fi precedate de fenomene in zona cailor respiratorii – guturai, raguseli, faringite – sau pot aparea direct. In primul caz, prin luarea unor masuri de urgenta se pot evita complicatiile bronhopulmonare. Acesta este un invatamant bun de luat in seama, si anume ca orice manifestare de boala trebuie combatuta inca de la primele semne, cand perioada de vindecare este mai scurta, iar suferintele si complicatiile, mai reduse. Mijloacele naturale pot fi folosite fie in perioada de debut, ca tratament simptomatic, fie dupa instalarea bolii.

Plantele medicinale actioneaza prin uleiurile volatile, taninurile, mucilagiile, vitaminele, saponinele si alti produsi chimici pe care-i contin.

Remedii cu plante

Pentru combaterea tusei se fac infuzii cu busuioc, cimbru, coada-soricelului, isop, patlagina, salvie, podbal sau sovarv. Aceste plante contin uleiuri volatile cu efect antiseptic, antistatic, bacteriostatic, dar si mucilagii care sunt emoliente. Dintre aceste plante, sovarvul in special, contribuie la diminuarea inflamatiilor bronsice. Antiseptice sunt, in principal, busuiocul, podbalul si lumanarica. Toate aceste infuzii se prepara cu 2 lingurite de planta la o cana de apa si se beau caldute cate 3-4 ceaiuri pe zi.

In caz de bronsite cu expectoratii, pentru fluidificarea secretiilor se folosesc: busuiocul, cimbrul, ciubotica-cucului, coada-calului, coada-soricelului, isopul, nalba, podbalul, salvia, sulfina si teiul. Coada-calului, coada-soricelului, paducelul si sovarvul se numara printre plantele cu efect bronhodilatator. In emfizem se bea in special infuzia de podbal.
In functie de simptomatologie, in virozele pulmonare se beau infuzii de ceai sudorific, pectoral sau de tei.

Ceaiurile medicinale

Plantele medicinale enumerate pot fi folosite fie ca atare, fie in amestecuri, care se fac prin combinare in parti egale a componentelor din care preparam infuzia. Ceaiurile medicinale din comert cuprind amestecuri de plante ce actioneaza si sunt indicate dupa cum urmeaza:

Ceaiul antiastmatic
este un bun bronhodilatator, fluidifiant al secretiilor bronsice, ce faciliteaza expectoratia. Acesta este totodata un stimulent al respiratiei si al sistemului nervos central si este folosit ca adjuvant septic, fiind indicat in bronsitele acute si cronice.

Ceaiul pectoral reduce inflamatiile cailor respiratorii.
Mircea Teodosiu,
Farmacist primar

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.