Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Intepaturile de tantari: remedii naturale

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
20 iunie 2022
Share
Intepaturile de tantari: remedii naturale

A venit anotimpul cald si, odata cu el, au aparut si insectele, respectiv tantarii, a caror intepatura poate provoca, in special la persoanele mai sensibile, reactii inflamatorii. In orice caz, este bine sa tinem aceste mici zburatoare departe de noi.

Pentru aceasta, avem cateva metode simple si naturale, variante mult mai sanatoase la pastilele contra tantarilor, de exemplu, care contin multe substante chimice iritante, alergice, chiar nocive pentru organismul nostru. Acestea fiind spuse, metodele simple si naturale sunt reprezentate de cateva plante cu efecte benefice pentru pielea noastra.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista RepelX Gel împotriva insectelor, un produs care calmează rapid mâncărimea şi iritaţia pielii, cauzate de ţânţari, căpuşe, pureci, albine, furnici, păianjeni etc.

Intepaturile de tantari, principalele remedii

Se pare ca tantarii, plus alte insecte, sunt atrasi de mirosul pe care il emana corpul nostru. Astfel, daca va petreceti timpul mai mult in aer liber, puteti sa va asteptati la multe intepaturi de insecte. Pe de alta parte, anumite arome puternice, neplacute pentru insecte, in special pentru tantari, pot ascunde mirosul pielii, tinandu-i departe de noi. Iata care sunt plantele si prin ce metode puteti pacali tantarii:

  • Instilati, in lampa de aromoterapie, cinci picaturi de ulei esential de eucalipt, de lavanda, de musetel, de cimbru, de citronella sau de bergamota. Aceste uleiuri nu vor permite tantarilor sa intre in camera.

  • Din cate s-a observat, tantarii se feresc de aroma de levantica, deci puteti pune la geam un ghiveci cu aceasta planta sau flori de levantica uscata intr-un bol, oriunde in camera. De asemenea, levantica tine la distanta moliile si mustele.

  • Aceleasi efecte benefice impotriva intepaturilor de tantari are si menta. Puteti freca niste frunze proaspete de menta pe zonele expuse ale corpului (brate, picioare, gat). Puteti aplica si creme naturale ce contin extracte de citronella, rozmarin, salvie, eucalipt sau scortisoara.

  • In caz de intepatura, local, dupa spalarea zonei cu apa rece si sapun, puteti aplica un cub de gheata, o compresa cu apa rece sau cu tinctura de iedera, de arnica ori cu bitter suedez. Se pot aplica si frunze proaspete, zdrobite, de patlagina, de busuioc, de salvie, brusture, roinita, nuc, aloe vera sau de sunatoare. Pe locul cu probleme puteti aplica si cateva picaturi de zeama de lamaie. Toate aceste remedii diminueaza inflamatia si durerea, avand actiune antiseptica si calmanta. Tot local, se pot aplica si uleiuri esentiale (de musetel, de roinita, de eucalipt, de lavanda si de cimbru) in combinatie cu uleiuri vegetale, precum uleiul de migdale, de jojoba sau cu alte uleiuri vegetale.

intepaturile de tantari remedii

In caz de intepatura, cremele naturale calmeaza pielea

Folositi cu incredere si creme naturale ce contin galbenele, sunatoare, coada-soricelului, menta, aplicate in strat subtire. Persoanele care prezinta un teren atopic si la care intepatura de tantar este insotita de fenomene locale inflamatorii si puternic alergice trebuie sa asocieze un tratament local antialergic cu plante ce au actiune antialergica si antiinflamatoare. Puteti folosi aloe vera, trei-frati-patati, soc, papadie, urzica, coada-soricelului, mesteacan, lavanda, lamaie, catina, brusture si pir. Aceste plante se administreaza sub forma de combinatii de ceaiuri (doua-trei cani pe zi). Dar si tincturi (o lingurita de doua-trei ori/zi) sau comprimate (doua-patru comprimate pe zi, in functie de varsta).

Una dintre cele mai eficiente terapii este gemoterapia. Se pot folosi extractele din muguri de coacaz negru, cu efecte cortizon-like, antiinflamator, antialergic si imunomodulator, extractele din muguri de mesteacan pufos si de fag, din mladite de maces.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.