Remedii naturale

Beneficiile consumului de coacaze

miercuri, 3 august 2016
Share

Vara este sezonul fructelor de padure – principala  sursa de antioxidanti. Coacazele, bogate in vitamina C si antioxidanti, sunt extrem de benefice pentru sanatate.  Cand oamenii vorbesc despre proprietatile curative ale consumului de coacaze, amintesc efectele sale benefice asupra vederii.

Insa, rezultatele unor studii au aratat ca acestea au un rol benefic si asupra  aparatului cardiovascular,  reducand riscul de infarct la femei.

Coacazele sunt hranitoare datorita continutului mare de elemente nutritive. Au un numar scazut de calorii, consumul lor fiind astfel recomandat in dietele pentru slabit. Astfel, 150 de grame de coacaze contin  doar 84 de calorii.

Principalele substante nutritive pe care le contin coacazele

• Fibre – 4 grame

• Carbohidrati – 15 grame

• Vitamina C – 24 % din doza zilnica recomandata (DZR)

• Vitamina K – 36 % din DZR

• Mangan – 25 % din DZR

• Calciu

• Magneziu

• Zinc

In timpul verii trebuie sa consumati cocacaze atat in stare proaspata, cat si sub forma de suc sau sirop. In alte perioade ale anului, cand acestea nu se mai gasesc in starea lor naturala, puteti alege sa consumati ceai din frunze de coacaze. Ceaiul din frunze de coacaze negre scade cantitatea de zahar din sange si stimuleaza functia pancreasului. Aceste fructe nu trebuie sa lipseasca din alimentatia persoanelor cu diabet zaharat.

Coacazele si beneficiile lor

Mentin sanatatea aparatului locomotor datorita continutului de calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor contribuie la mentinerea unui sistem osos sanatos si scad riscul de fracturi osoase.  De asemenea, coacazele contribuie la scaderea tensiunii arteriale.  Consumul scazut de sare este important pentru controlul valorilor tensionale. In mod natural, consumul regulat de coacaze poate scadea tensiunea arteriala datorita continutului crescut de magneziu si calciu, si scazut de sodiu.

Controlul diabetului. Studiile au aratat ca persoanele cu diabet zaharat care urmeaza o dieta bogata in fibre au un control mai bun al valorilor glicemice. Specialistii recomanda consumul zilnic a 25 de grame de fibre in cazul femeilor si 35 de grame in cazul barbatilor.

Previn aparitia bolilor cardiovasculare. Continutul de fibre, acid folic, potasiu, magneziu, vitamina C si alti fitonutrienti din coacaze  reduc colesterolul total din sange si scad  riscul de boli cardiovasculare.

coacaze secundaraPrevin  aparitia cancerului. Vitamina C si vitamina A, impreuna cu ceilalti fitonutrienti, au un rol puternic antioxidant ce protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Inhiba dezvoltarea unor tumori, scad procesele inflamatorii din organism si ajuta la prevenirea dezvoltarii  mai multor tipuri de cancer. Coacazele  contin si acid folic, care joaca un rol important in sinteza si repararea ADN-ului, impiedicand  astfel formarea celulelor canceroase .

Imbunatatesc starea mentala si functiile cognitive. Cercetatorii afirma ca un consum regulat de coacaze ajuta la mentinerea functiilor creierului active si previn  bola Alzheimer. Prin urmare, sunt recomandate persoanelor a caror activitate presupune un nivel ridicat de stres mental.

O digestie sanatoasa. Continutul mare de fibre contribuie la  normalizarea digestiei in cazul persoanelor cu tulburari  digestive. Astfel, coacazele previn  constipatia si regleaza tranzitul intestinal.

Combat ridurile si previn imbatranirea prematura datorita propietatilor puternic antiinflamatorii. Daca vrem sa ne metinem pielea mereu tanara , coacazele nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra, mai ales in timpul verii.

 

Oana M. Stanciu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Nota pentru articolul «Beneficiile consumului de coacaze»:4.40/ 5 (5 voturi)
tonica
2017-05-11T14:39:17+00:00
catena