Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale pentru durerile de spate

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
27 octombrie 2023
Share
Remedii naturale pentru durerile de spate

Câţi dintre noi se pot lăuda că nu au avut niciodată dureri de spate? Răspunsul, prea puţini. Iar explicaţia este simplă. Durerile de spate sunt pricinuite de factori mulţi şi variaţi, inclusiv de stres. Din fericire, găsim aliaţi de nădejde în natură.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat în caz de durere şi rigiditate musculară, inclusiv durerea din lumbago, torticolis sau durerile musculare din răceală şi gripă, febră musculară, dureri reumatice acute.

Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome, trenante şi supărătoare, care apare indiferent de vârstă. Poate fi situată la nivelul coloanei toracale sau inferior, la nivelul coloanei lombare. Este favorizată de statul prelungit pe scaun, în faţa calculatorului, în poziţii incorecte; de poziţii vicioase în timpul somnului, de dormitul pe saltele necorespunzătoare; şofatul timp îndelungat; statul prelungit în picioare; mişcările repetitive specifice unor meserii; de kilogramele în plus; de fumat; de sedentarism; de ridicarea sau manipularea în mod greşit a unor obiecte grele. Dar şi stresul sau suprasolicitarea fizică şi psihică prelungită ne pot provoca dureri de spate.

durere, contractura musculară, durerea de spate, remedii,

Durerea de spate, simptom pentru diverse afecţiuni

Aceşti factori pot genera durere şi contractură musculară în regiunea afectată, dureri iradiante însoţite de furnicături, amorţeli la nivelul mâinilor sau picioarelor. Dacă durerea nu cedează la terapiile antialgice obişnuite, poate ascunde afecţiuni mai grave: osteoporoză, fibromialgie, afecţiuni pulmonare, renale, ginecologice. Orice durere trebuie investigată şi diagnosticată de către un medic specialist, care va recomanda tratamentul adecvat.

În paralel, terapiile naturiste sunt de un real beneficiu, deoarece diminuează simptomatologia, scurtează evoluţia bolii şi ajută la prevenirea complicaţiilor. În plus, pot fi administrate pe perioade lungi de timp, fără efecte adverse, dacă sunt recomandate corespunzător, de către un medic apifitoterapeut.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar OsteoSuport Forte de la Naturalis, contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi unghiilor. Conţine: calciu, magneziu, zinc, mangan, vitamina K2, vitamina D3.

durere, contractura musculară, durerea de spate, remedii,

Durerea de spate, remedii naturale

Intern se pot administra suplimente cu efect antialgic, antiinflamator, decontracturant, de stimulare a microcirculaţiei locale: curcumină, ghimbir, gheara-diavolului, ienupăr, mesteacăn, soc, gheara-mâţei, arnică, scoarţă de salcie, rozmarin, lavandă, Boswellia serrata, cartilaj de rechin. Şi extractele gemoterapice de viţă-de-vie, jneapăn, mesteacăn, coacăz negru şi capsulele cu ulei de peşte se pot dovedi utile în caz de dureri musculare.

Local, se aplică unguente şi geluri cu efecte antialgic şi decontracturant: ghimbir, mentă, arnică, untul-pământului, gheara-diavolului. Este recomandat şi masajul local cu ulei esenţial de arnică în amestec cu ulei de mentă, de muşeţel, eucalipt, rozmarin, lavandă, cimbru.

Cataplasmă din pulbere de mentă, cataplasmă cu tinctură de arnică sau de ardei iute aplicată pe regiunea afectată.

Băile calde cu adaos de sare de Bazna, sare Epson sau câteva picături de ulei esenţial de eucalipt, de lavandă sau de mentă, rozmarin, ienupăr pot ameliora durerea şi contractura musculară.

durere, contractura musculară, durerea de spate, remedii,

Hernia de disc: prevenţie în 4 paşi

Sfatul specialistului

Remediile naturiste trebuie asociate cu un regim alimentar adecvat:

  • reduceţi cantitatea de proteine şi grăsimi saturate sau hidrogenate;
  • consumaţi peşte bogat în Omega-3, de 2-3 ori/săptămână; consumaţi lactate naturale; zilnic, multe legume şi fructe proaspete, salate asortate şi colorate, condimente aromatice; cereale integrale; uleiuri vegetale presate la rece; oleaginoase – nuci, migdale; dovleac (suc proaspăt sau la cuptor), struguri.
  • kinetoterapia, efectuată sub supravegherea strictă a unui specialist, aduce beneficii reale, pe termen lung.

Atenţie!

La copii, purtatul incorect al ghiozdanului supraîncărcat sau statul la şcoală în bănci neadaptate vârstei şi înălţimii lor poate cauza deformări ale coloanei vertebrale.

Exerciţiile fizice executate necorespunzător sau care solicită excesiv o anumită zonă pot genera întinderi ligamentare şi musculare, deplasarea discurilor intervertebrale cu compresie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.