Revista care te menține sănătos

Homeopatie

Tratamentul homeopat al laringitelor acute

11 ianuarie 2009
Share

Laringita este una dintre afectiunile inflamatorii ale aparatului respirator care se manifesta in anotimpul rece. Cauzele ar fi fumatul, poluarea si frigul care slabesc rezistenta organismului si favorizeaza infectiile.

Laringita este o inflamatie a laringelui si prezinta trei zone anatomice distincte:

Etajul superior (supraglotic) este reprezentat de vestibulul laringeal, mai larg, a carui intrare se inchide fiziologic atunci cand inghitim, prin actiunea epiglotei. Inflamatia la acest nivel se numeste epiglotita acuta;

Etajul mijlociu (glota) este o fanta situata intre coardele vocale;

Etajul inferior (subglotic), inconjurat de un inel cartilaginos inextensibil are mucoasa tapetata de formatiuni limfoide care, atunci cand se inflameaza, pot produce o obstructtie a cailor respiratorii. Inflamatia la acest nivel se numeste laringita acuta subglotica (L.A.S.). In continuarea etajului subglotic se afla traheea. Inflamatia celor doua organe poarta numele de laringotraheita acuta.

 

Cum se manifesta laringita acuta?

Laringitele sunt mult mai frecvente in lunile sezonului rece, noiembrie-aprilie, si in perioada de varsta 18 luni-5 ani. La aceasta varsta, forma cea mai intalnita este laringita acuta subglotica (L.A.S.).
Laringita acuta simpla se manifesta prin disfonie (voce ragusita) si tuse „latratoare”, fara semne de obstructie a cailor respiratorii. Ea poate fi precedata de o raceala banala cu febra usoara.
In L.A.S., care se mai numeste crup viral, apar progresiv manifestari de obstructie laringiana:

  • Stridor (zgomot respirator acut si patrunzator, ca un suierat, care apare in inspiratie);
  • Dispnee inspiratorie (respiratie dificila in inspir);
  • Tiraj suprasternal (depresiune inspiratorie profunda scobiturii suprasternale si supraclaviculare).

Se impune un tratament de urgenta intr-un serviciu medical de specialitate.

Epiglotita acuta, de etiologie frecvent bacteriana (Hemophilus Influenzae tip B), este o urgenta medicala. Epiglota inflamata si edematiata astupa orificiul superior al laringelui. Debutul este brutal, febra mare si dispneea instalandu-se rapid. Copilul are o pozitie caracteristica, si anume corpul aplecat inainte si capul flectat. Vocea este stinsa, dar nu ragusita. Tusea nu mai este „latratoare”. In acest caz, nu se culca copilul la orizontala si nici nu se examineaza gatul cu apasatorul de limba, deoarece exista pericol de moarte prin mecanisme reflexe.

Cauzele aparitiei laringitelor acute

In L.A.S., etiologia cea mai frecventa este virala (90%). Epiglotita acuta are etiologie frecvent bacteriana. Alte cauze mai pot fi rujeola, tusea convulsiva, intepaturile de insecte (care provoaca edemul alergic al glotei=edem Quincke).

Factorii favorizanti pentru laringitele acute sau cronice sunt fumatul, poluarea cu substante iritante, frigul uscat sau umed, refluxul gastro-esofagian, vorbitul sau cantatul in exces.
Complicatiile sunt, cu toate acestea, rare si se inregistreaza la aproximativ 15% dintre cazuri. Cea mai frecventa este insuficienta respiratorie, prin agravarea obstructiei cailor aeriene. Uneori, este necesara intubatia traheala (intotdeauna in epiglotita).

Nu se recomanda antibiotice in formele usoare si medii de laringita acuta subglotica, din cauza etiologiei frecvent virale.

Tratamentul homeopat al laringitei acute

Acesta vizeaza in mod special laringita acuta simpla (cu exceptia sugarilor, unde evolutia poate fi rapida si grava), dar si formele grave de L.A.S. sau epiglotita, pana se ajunge cu copilul intr-un serviciu de specialitate.

Cele mai folosite medicamente din care se vor administra 7 granule sublingual din 20 in 20 de minute (de 4-6 ori), urmand a se spatia pe masura ce se amelioreaza, la 6-8 ore, sunt:

Aconitum CH 30 sau CH 200, in caz de laringita care apare in urma expunerii la frig si vant uscat, cu debut seara sau noaptea, agitatie si anxietate, hipertermie, fata rosie si sete intensa. Tuse seaca, ragusita, dureroasa. Spongia tosta CH 30, daca paroxismele de tuse si sufocare se agraveaza si apar in special la trezirea din somn sau daca nu apar ameliorari dupa Aconitum. Hepar sulfur CH 30, dupa ce apare expectoratia, dar persista inca sunetul caracteristic crupului, agravarea survenind dupa miezul noptii sau in zori. Indicat si in laringotraheita sau in bronsita. Phosphorus CH 200, daca laringita are tendinta la recidiva sau patologia persista cu simptome reduse in fiecare seara, va ajuta la vindecarea definitiva. Prezinta o durere cu caracter de arsura la nivelul traheii. Copilul este fragil atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Sambucus nigra CH 30 este foarte indicat in laringitele obstructive. Prezinta dispnee, tuse siflanta, cianoza (semn de gravitate), criza nocturna si ameliorare in sezut. Causticum CH 30 se foloseste in caz de disfonie dimineata la trezire, cu durere arzatoare in faringe. Uneori, tusea este insotita de incontinenta urinara. Daca varsta este peste 1 an, starea generala buna si nu exista dispnee, stridor sau tiraj, se apeleaza la homeopatie. Daca apar simptomele de obstructie, se administreaza medicamentele homeopate indicate mai sus si se merge la camera de garda pediatrie. Nu se trateaza la domiciliu sugarii (sub 1 an).

Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie
Mail: [email protected]
Telefon: 0766 437 264

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.