Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Plante care pun bila la treaba

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
26 aprilie 2024
Share
Plante care pun bila la treaba

„Bila lenesa” sau dischinezia biliara este o afectiune deosebit de frecventa, in special in randul femeilor. Este vorba despre diminuarea secretiei de bila si a eliminarii acesteia in duoden. Desi nu este grava, trebuie tratata corespunzator. In caz contrar, pot aparea colici biliare, infectii, inflamatii, litiaza biliara etc.

Factorii favorizanti sunt, pe langa sexul feminin, administrarea cronica de medicamente ce contin estrogeni si un stil de viata nesanatos. Simptomatologia poate varia de la o jena in hipocondrul drept, insotita de digestie dificila, gust amar si senzatie de greata pana la dureri colicative, balonare, varsaturi biliare, migrena, vertij, constipatie. Pentru ameliorarea acestor simptome este important sa aveti mese regulate, reduse cantitativ, sa evitati alimentele prajite, sosurile si tocanitele, mancarea tip fast-food, produsele de patiserie. Pentru a asigura drenajul biliar, este indicat ca, dupa masa, sa stati culcat pe partea dreapta 30 de minute.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar HepatoSuport care menţine sănătatea sistemului hepato-biliar, protejează ficatul şi păstrează capacitatea naturală de regenerare a acestuia.

Plante care „iau durerea cu mana”

Alaturi de un stil de viata echilibrat, se pot utiliza plante cu actiune coleretic-colagoga (stimuleaza secretia si excretia de bila), imbunatatesc digestia, combat constipatia. In plus, detoxifica la nivel hepatic si sangvin. Sunt recomandate preparatele din anghinare, papadie, rostopasca, armurariu, sunatoare, cicoare, coada-soricelului, salvie, fenicul, pelin, unguras, sulfina, mesteacan, galbenele. Se administreaza sub forma de ceai (infuzie, decoct), pulbere macinata, tinctura sau capsule, in cure de 21-30 de zile, cu aproximativ 15-30 de minute inainte de masa. In paralel, se pot administra preparate ce contin amestec de enzime pentru imbunatatirea digestiei (extracte de bila bovina, papaina, bromelaina). Pentru favorizarea drenajului biliar se pot consuma si:

  • Sucurile de ridiche neagra, in amestec cu suc de morcov, patrunjel, sfecla rosie, castravete (circa 200 ml/zi).
  • Anghinarea, care stimuleaza secretia de bila si excretia colesterolului prin bila, deci ajuta la normalizarea nivelului de colesterol si trigliceride. In acelasi timp, anghinarea detoxifica si protejeaza celulele ficatului.
  • Papadia stimuleaza, de asemenea, secretia de bila si eliminarea acesteia in duoden, are actiune detoxifianta hepatica si sangvina, diuretica, tonic-hepatica. Imbunatateste digestia si combate constipatia.
  • Cicoarea stimuleaza si ea secretia de bila, imbunatateste digestia, combate constipatia. In acelasi timp, este un tonic al sistemului nervos.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Bil-ex. Acesta contribuie la suplimentarea producţiei de bilă a ficatului, uşurează digestia şi reduce disconfortul abdominal care poate apărea după mesele copioase sau în cazul exceselor culinare.

secundara_plante_bila_dupa bullet-ul cu CICOAREA

  • Rostopasca are actiune coleretic-colagoga si antispastica, hepatoprotectoare, antivirala, ajutand si la regenerarea celulei hepatice. Este foarte utila in caz de colica biliara.
  • Sunatoarea stimuleaza secretia de bila, protejeaza celula hepatica, relaxeaza si ajuta la ameliorarea episoadelor depresive.
  • Rozmarinul are actiune de stimulare a producerii si excretiei de bila, antispastica, usureaza digestia si scade colesterolul.
  • Schisandra sau planta cu cinci arome are actiune detoxifianta si la nivel hepatic, stimuleaza regenerarea celulei hepatice, creste imunitatea.

„Bila lenesa”. Care sunt cauzele?

Si mai mult ajutor

In cazul persoanelor stresate si anxioase, se recomanda plante cu actiune calmanta, relaxanta: rhodiola, sunatoare, lavanda, roinita. Efecte pozitive asupra stimularii biliare si diminuarea riscului litiazei biliare au si uleiurile esentiale (de menta si de rozmarin). Foarte utile sunt si sedintele de reflexoterapie, doua-trei pe saptamana, intr-un ciclu de 10-12 sedinte! In concluzie, dischinezia biliara poate fi tinuta sub control printr-un stil de viata adecvat, hidratare, respectarea orelor de odihna, combaterea stresului si sfatul specialistului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.