
Perioada Sărbătorilor poate fi pentru persoanele cu bila leneşă una grea, a încercărilor. Meniul tradiţional, bazat pe carne de porc sub formă de sarmale, cârnaţi sau caltaboşi, salată boeuf şi cozonac la desert este unul care „pică greu” chiar şi persoanelor cu o digestie sănătoasă. Atenţie, deşi vegetariană, mâncarea de post poate crea şi ea complicaţii dacă abuzaţi de prăjeli şi rântaşuri.
Dischinezia biliară, cunoscută în termeni populari ca bilă leneşă, reprezintă o afecţiune foarte frecventă în zilele noastre, caracterizată prin mişcări anormale ale colecistului, care îngreunează eliminarea bilei, necesară în procesul digestiei. Simptomele pe care le poate descrie persoana cu „bilă leneşă” sunt durerea abdominală puternică, localizată în special în partea dreaptă a abdomenului, durere care poate iradia în spate şi care este agravată de o masă copioasă. Alte simptome care însoţesc boala sunt greaţa, vărsăturile, balonarea, migrenele, starea generală alterată, fatigabilitatea şi somonolenţa.
Reguli pentru Sărbători fericite
Chiar dacă suntem în perioada Sărbătorilor de iarnă, este important să avem grijă cum ne alimentăm şi să respectăm nişte reguli şi paşi simpli:
- decât o masă bogată, mai bine mai multe şi mai mici (sărace); ar fi bine să aveţi 4-5 mese pe zi, mici din punct de vedere cantitativ;
- evitaţi alimentele bogate în grăsimi saturate;
- evitaţi consumul de alcool;
- mestecaţi bine mâncarea, fără grabă;
- evitaţi sosurile, rântaşurile, tocăniţele şi papricaşul.

Bila leneşă. Alimentele permise
Sărbători sau nu, aveţi „verde” la:
- supe: supele de legume, fără grăsimi sau rântaş, cu puţină sare;
- legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, lăptuci, roşii sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaş;
- cartofi copţi în coajă sau fierţi;
- carne slabă fără piele, care se poate găti la cuptor, la grătar sau fiartă;
- peşte, în special peşte slab;
- ouă, moi, 3-4 pe săptămână;
- pâine veche de o zi, maximum 4 felii cât palma pe zi;
- pastele făinoase sunt recomandate, dar nu foarte des;
- lactate recomandate: lapte dulce smântânit, lapte bătut, kefir, brânză dulce de vacă şi urdă;
- alte alimente permise: griş, orez, fulgi de ovăz.

„Bila leneşă”, o disfuncţie ignorată
Exemplu de meniu pentru persoanele cu bila leneşă
Iată un exemplu de meniu care respectă regulile amintite, pe care îl puteţi urma inclusiv în perioada dintre Crăciun şi Revelion, respectiv dintre cele două momente greu încercate din punct de vedere culinar. La mesele amintite, în funcţie de indicaţiile medicului specialist care vă monitorizează, vă puteţi abate de la o dietă strictă, atât cât vă permit toleranţele proprii.
Mic dejun
Ou fiert cu o felie de pâine şi salată cu salată verde, roşie şi brânză slabă de vacă. În cazul în care nu doriţi brânza, se poate adăuga ulei de măsline peste salată şi roşie.
SAU
Iaurt natur 150 g, 3% grăsime, cu 30 g fulgi de ovăz şi fructe de pădure: afine, zmeură.
Gustare
1 măr
Prânz
Cartof copt cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui la cuptor fără piele, cu murături ori salată.
SAU
Carne slabă de porc sau pasăre cu fasole verde.
Gustare
1 portocală
Cină
Supă/ciorbă
SAU
Peşte slab la cuptor cu zeamă de lămâie.