Homeopatie

Tratamentul homeopat al constipatiei

luni, 20 noiembrie 2006
Share

Sedentarismul si obezitatea sint factori care contribuie la aparitia constipatiei.

O alimentatie saraca in fibre duce la „lenevirea” colonului, la o diminuare a functiei motorii, de eliminare a materiilor fecale. De aceea, pentru a evita constipatia se recomanda consumul supelor, ciorbelor, ceaiurilor, legumelor crude si fructelor.
Constipatia poate fi organica sau functionala. Cea organica apare in contextul altor boli, iar cea functionala reprezinta o afectiune a intestinului gros ce poate aparea in contextul unei alimentatii incorecte, in conditii de stres.

Cauzele constipatiei functionale:

lipsa activitatii fizice zilnice; neglijarea actului fiziologic al golirii intestinului din comoditate, pudoare etc.; obiceiul de a consuma putina apa; abuzul de laxative; administrarea medicamentelor antispastice, care scad capacitatea de contractie si de relaxare intestinala; la sugarii alimentati artificial, constipatia poate surveni datorita administrarii in exces a laptelui de vaca.

Efectele constipatiei

In cazul constipatiei, flora microbiana care exista in mod normal in intestin se exacerbeaza, accentuind procesul de putrefactie al resturilor proteice nedigerate. Toxinele rezultate suprasolicita ficatul, rinichii, creierul si singele.
Simptomele constipatiei sint variabile. Unii pacienti se pling de durere sau de senzatia de balonare, care se amelioreaza dupa eliminarea gazelor. Distensia (balonarea) abdominala este cauzata de gaze care nu pot fi eliminate datorita obturarii intestinului prin fecale. Mai pot aparea scaderea apetitului si greata, asociate in anumite cazuri cu iritabilitate, proasta dispozitie si tulburari de somn. In cazul constipatiei cronice pot aparea si hemoroizi sau fisuri anale, modificari la nivelul tegumentelor, care devin palide galbui, flasce.

Masuri simple si eficace

Tratamentul constipatiei functionale presupune o dieta specifica, alcatuita preponderent din alimente ce faciliteaza miscarile intestinale: legume, fructe, piine neagra, cereale etc. Daca nu exista contraindicatii speciale (edeme, afectiuni cardiologice), bolnavul va bea 1,5 – 2 litri lichide pe zi. Consumul adecvat de lichide previne formarea unui scaun compact, facilitind defecatia.
Adaptarea unui orar alimentar sanatos este foarte importanta, pauzele lungi intre mese nefiind acceptabile deoarece pot perturba ritmul normal al miscarilor intestinale.
Foarte multe persoane apeleaza din proprie initiativa la utilizarea laxativelor, care sint eficiente la inceputul tratamentului, dar daca sint utilizate prea mult timp organismul se adapteaza, iar uneori produc dependenta.

Homeopatia, un remediu natural

In cazul constipatiei functionale se poate apela cu succes la tratamentele alternative, cum este si homeopatia.
Pentru a gasi remediul indicat in tratarea constipatiei, medicul trebuie sa stie totul despre pacient. O intelegere detaliata a bolnavului, impreuna cu amanunte despre constipatie (frecventa scaunelor, caracterul lor, simptome care insotesc constipatia, alte afectiuni prezente etc.) sint necesare pentru evaluarea corecta a cazului. Orice lucru cit de mic, particular, va fi de ajutor.
Efectul remediului este lipsit de reactii secundare, iar utilizarea lui nu creeaza dependenta si nu perturba echilibrul fiziologic al intestinului. Tratamentul homeopat al constipatiei depinde de caracteristicile individuale ale fiecarui caz in parte. Daca este vorba de o constipatie veche, ea nu va disparea imediat, desi poate apare o ameliorare destul de rapida.
Spre deosebire de folosirea laxativelor, care pot fi luate din proprie initiativa, in cazul homeopatiei automedicatia este sortita esecului.
Dr. Ecaterina Bancila-Szanto
Medic homeopat
Cabinetul DENISA MEDICA Arad
www.homeopatiearad.go.ro

Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre CONSTIPAŢIE pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:

Nota pentru articolul «Tratamentul homeopat al constipatiei»:4.00/ 5 (4 voturi)
#tags   \  
tonica
2006-11-20T05:11:49+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena