Revista care te menține sănătos

Digestie

Probioticele, aliatii digestiei sanatoase

4 septembrie 2017
Share

In mod normal, tractul digestiv este colonizat de aproximativ 400 de tipuri de bacterii probiotice care mentin echilibrul normal, impiedicand dezvoltarea microorganismelor patogene. Probioticele sunt culturi de microorganisme vii si active ce tranziteaza tractul gastrointestinal, exercitand o actiune de echilibrare a microflorei prin colonizarea directa a intestinului.

Bacteriile probiotice utilizate azi in produsele comerciale sunt principalii reprezentanti ai genurilor Lactobacillus si Bifidobacterium. De asemenea, drojdia de bere este un organism probiotic.

Ce rol au probioticele?

In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite in prevenirea sindromului diareic provocat de folosirea antibioterapiei. In cursul folosirii antibioticelor, odata cu suprimarea florei patogene, se distruge si o parte din flora saprofita a colonului, recolonizarea facandu-se extrinsec, prin aport alimentar de produse lactate fermentate cu probiotice.

In mod normal, flora intestinala are nevoie de o perioada de 6 luni pentru a se reface dupa un tratament antibiotic de o saptamana. De asemenea, sunt in curs de cercetare rolul probioticelor in prevenirea cancerului de colon, precum si rolul benefic in sindromul de colon iritabil.

Ajuta la reducerea colesterolului si la prevenirea alergiilor alimentare

Exista dovezi prin studii clare cum ca o parte dintre probiotice intervin in cresterea apararii imune atat la adulti, cat si la copii (Lactobacillus casei Immunitas(s)/Defensis). Au efecte in ameliorarea gingivitei si in infectiile cu Helicobacter pylori (Lactobacillus reuteri). De asemenea, probioticele genereaza colonizare vaginala contra vaginitei (Lactobacillus rhamnosus si Lactobacillus reuteri), reduc nivelul de colesterol si previn alergiile alimentare.

Cand sunt recomandate?

Produsele lactate imbogatite cu probiotice sunt indicate ori de cate ori este administrat un tratament antibiotic (indiferent daca afectiunea pentru care a fost recomandat este una intestinala sau nu), in sindromul de colon iritabil, pentru cresterea apararii imune pe termen lung si, de asemenea, ca mijloc de imbunatatire a sanatatii tubului digestiv.

Surse de probiotice

Potrivit Prof. Univ. Dr. Radu Voiosu, vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, „probioticele sunt microorganisme vii care trebuie sa se gaseasca in alimente, precum laptele fermentat, si trebuie consumate intr-o cantitate suficienta, incat sa aduca beneficii organismului”. Principalele probiotice sunt bacteriile lactice. O sursa importanta de probiotice sunt iaurturile, insa nu toate aduc beneficii sanatatii. Un iaurt nu trebuie sa contina: lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar sau alte zaharuri (glucoza, fructoza).

Pentru a stimula multiplicarea uneia sau mai multor grupe de bacterii intestinale benefice, se recomanda consumul prebioticelor. Acestea contribuie la formarea bacteriilor „bune” in zona colonului. Sursele naturale de prebiotice sunt: ceapa, prazul, cicoarea, precum si alimentele murate, dar consumul lor nu trebuie sa fie exagerat, din cauza excesului de sare.

Dr. Gabriela Pasescu,

Medic primar medicina generala,

Centrul Medical Academica Aviatorilor,

www.academica-medical.ro

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.