Revista care te menține sănătos

Digestie

Cauzele balonarii excesive

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 octombrie 2022
Share
Cauzele balonarii excesive

Greu de crezut ca exista persoane care sa nu se fi simtit niciodata balonate. Balonarea poate avea cauze diverse. Insa, de multe ori, o dieta echilibrata si sanatoasa, precum si renuntarea la unele obiceiuri daunatoare, va pot ajuta sa va imbunatatiti atat starea generala, cat si confortul fizic si psihic.

Balonarea excesiva poate fi deranjanta si, uneori, este posibil sa nu stiti exact cauzele care provoaca aparitia acesteia. Daca va simtiti balonat mai mereu si va afecteaza confortul si sanatatea digestiva, este momentul sa depistati cauza. Este necesar sa consultati un medic si sa faceti anumite schimbari in dieta pentru a controla balonarea excesiva. Iata care sunt cauzele balonarii excesive.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Efi-Digest Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea digestiei şi ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de excesul culinar.

Dieta nepotrivita

Anumite alimente sunt principala cauza de balonare. Daca observati ca se intampla acest lucru imediat dupa ce consumati anumite alimente, este indicat sa le identificati. Fasolea este unul dintre alimentele care cauzeaza balonare, insa mai sunt foarte multe care au acelasi efect. Dintre acestea amintim: laptele si produsele lactate; piersicile, merele crude si bananele; prunele si sucul de prune; ceapa; varza; morcovii, porumbul si mazarea; graul; pastele; cartofii si alimentele ce contin indulcitori artificiali, precum sorbitol.

Fibrele, bune sau nu?

In general, alimentele ce contin zaharuri naturale, cele bogate in fibre si care contin amidon, cauzeaza balonare din cauza modului in care organismul le metabolizeaza, uneori cu dificultate. Este necesar sa fiti atent la alimentele pe care le consumati si la modul in care organismul reactioneaza. Daca observati ca va balonati in urma consumului de alimente mentionate anterior, este indicat sa le evitati pentru a preveni acumularea de gaze intestinale.

res-inainte de Inghitirea unei cantitati mari de aer

Inghitirea unei cantitati mari de aer

In timp ce mancati sau beti apa, este posibil sa inghititi o cantitate mare de aer, chiar si fara sa realizati. Aproximativ jumatate dintre cazurile de balonare sunt provocate de inghitirea aerului. Exista mai multe activitati frecvente ce pot duce la inghitirea aerului si balonare, precum:

  • Mestecatul de guma
  • Consumul de alimente si bauturi intr-un ritm rapid
  • Suptul acadelelor
  • Purtarea protezelor dentare care nu sunt fixate corespunzator
  • Fumatul
  • Bautul cu paiul
  • Consumul de bauturi carbogazoase
  • Obiceiul de a inghiti des, ce apare in special atunci cand sunteti nervos

Balonarea, eructatia si gazele intestinale: motiv de ingrijorare?

Unele medicamente si afectiuni medicale

Balonarea excesiva poate fi un efect advers in cazul unor medicamente folosite pentru a trata diabetul sau cele care contin sorbitol sau lactuloza. De asemenea, suplimentele cu fibre pot cauza balonare. Acumularea excesiva de gaze intestinale poate fi un rezultat al unor afectiuni medicale, precum: intoleranta la lactoza, boala celiaca (intoleranta la gluten), sindromul intestinului iritabil, refluxul gastro-esofagian, ulcerul peptic, boala Crohn.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.