Revista care te menține sănătos

Digestie

Bolile inflamatorii intestinale: cum afecteaza fertilitatea barbatilor

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
1 septembrie 2021
Share
Bolile inflamatorii intestinale: cum afecteaza fertilitatea barbatilor

In general, efectele bolilor inflamatorii intestinale (BII) asupra fertilitatii sunt incerte, insa problemele de fertilitate sunt mai frecvent la barbati. Unele studii au demonstrat ca barbatii cu boli inflamatorii intestinale au o fertilitate mai redusa, mai ales cand sufera de boala Crohn.

Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea de a concepe un copil in decursul unui an, avand contacte sexuale neprotejate constante. Un aspect important in legatura dintre bolile inflamatorii intestinale si infertilitate este ca multe persoane care sufera de BII sunt ingrijorate ca o pot transmite copiilor. Din acest motiv, acest lucru ii poate face sa nu-si doreasca copii. Insa, sunt mai multe aspecte fizice care pot influenta fertilitatea in acest caz, precum unele medicamente, interventiile chirurgicale, nutritia deficitara, precum si anumite aspecte psihologice. Iata care sunt factorii care pot duce la infertilitate daca aveti BII.

Severitatea bolii

Severitatea bolilor inflamatorii intestinale are efect asupra fertilitatii unui barbat. Cei care sufera de o forma moderata spre severa au un risc mai mare de a dezvolta disfunctii erectile. Tinerea sub control a crizelor este importanta inainte de a construi o familie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Potent Forte Naturalis, recomandat pentru revigorarea organismului, sănătatea prostatei şi creşterea potenţei.

Medicamentele

Cele mai multe medicamente folosite pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale nu afecteaza neaparat fertilitatea. Insa, exista cateva exceptii. Una dintre ele este sulfasalazina, un antiinflamator intestinal, utilizata in special pentru tratarea colitei ulcerative. Se poate dezvolta infertilitate temporara la aproximativ 60% dintre persoanele care folosesc aceasta substanta. Infertilitatea poate disparea dupa aproape doua luni de la incetarea administrarii.

Metotrexatul este alt medicament ce influenteaza fertilitatea. In cazul barbatilor, administrarea trebuie oprita cu 3-4 luni inainte de a concepe un copil, deoarece poate ramane in organism mai mult timp. In unele cazuri, este mai bine sa schimbati medicatia sau sa o opriti inainte de a intemeia o familie. Aceste schimbari vor fi diferite in functie de fiecare pacient. Din acest motiv, este important sa discutati despre tratamentul bolilor inflamatorii intestinale cu un medic de specialitate inainte de a concepe un copil.

secundara_sindrom_iritabil_inainte de Interventiile chirurgicale

Interventiile chirurgicale

Interventiile chirurgicale efectuate pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale pot afecta fertilitatea masculina, chiar daca nu implica organele genitale. Un efect mai mare asupra fertilitatii il au interventiile care presupun efectuarea unor incizii la nivelul rectului (proctocolectomia si anastomoza ileoanala). Un mic studiu a aratat ca 2 din 18 persoane au avut disfunctii sexuale in urma acestor interventii. Acestea apar rar, insa cel mai important lucru este sa stiti ca exista tratamente pentru barbatii care se confrunta cu infertilitate.

Cele mai frecvente cauze ale disfunctiei erectile

Depresia

Legatura dintre bolile inflamatorii intestinale si depresie este destul de importanta, intrucat cea din urma poate afecta apetitul sexual. Conceperea unui copil si o viata sexuala sanatoasa sunt destul de greu de indeplinit atunci cand suferiti de aceasta afectiune. Discutati cu partenera si cereti ajutor specializat daca va simtiti coplesit.

Domnilor, aflati ce va poate afecta fertilitatea!

BII nu „garanteaza” infertilitatea

Dintre bolile inflamatorii intestinale, diferite clinic de sindromul de intestin iritabil(SII), principalele tipuri sunt boala Crohn si colita ulcerativa. Diferenta dintre aceste doua boli este ca boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal si toate straturile peretelui intestinal, pe cand colita ulcerativa este limitata la colon si afecteaza doar mucoasa colonica. Bolile inflamatorii intestinale pot afecta mai multe aspecte ale vietii. Daca suferiti de BII nu inseamna neaparat ca veti fi si infertil, insa exista anumite riscuri. Este important sa discutati cu medicul, familia si cu un psiholog pentru a trece cu usurinta peste aceste obstacole.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.