Revista care te menține sănătos

Digestie

Insuficienta pancreatica exocrina: simptome si factori de risc

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 noiembrie 2018
Share
Exclusiv online
Insuficienta pancreatica exocrina: simptome si factori de risc

Unele persoane nu au grija de dieta si consuma orice fel de alimente, la orice ora. Insa, in spatele digestiei, se ascund numeroase procese fiziologice complexe care faciliteaza absorbtia nutrientilor. Daca exista anumite tulburari la nivelul pancreasului, poate aparea insuficienta exocrina de pancreas. Pancreasul este un organ extrem de important pentru functionarea organismului, mai ales pentru ca intervine in procesele de digestie.

Atunci cand pancreasul este lezat pana in punctul de insuficienta pancreatica exocrina, grasimile, proteinele si carbohidratii nu sunt digerate corespunzator. Ca rezultat, corpul nu va putea absorbi toti nutrientii necesari.

Simptomele insuficientei exocrine de pancreas

Pancreasul are doua functii principale:

  • Produce enzime pentru a ajuta digestia in special a grasimilor si carbohidratilor, transformate in molecule mai mici ce pot fi usor absorbite.
  • Secreta hormonii insulina si glucagon, ce ajuta la reglarea zaharului din sange.

Atunci cand alimentele nu sunt transformate in molecule suficient de mici, pot ramane la nivelul intestinului subtire, unde pot cauza diaree, unul dintre principalele simptome ale insuficientei pancreatice exocrine.

Pe langa diaree, alte simptome ale insuficientei pancreatice exocrine includ:

  • Scaunele moi, uleioase, cu grasime neabsorbita (steatoree)
  • Deficitul de vitamine
  • Scaderea apetitului
  • Scaderea inexplicabila in greutate

Daca observati aceste simptome, este indicat sa mergeti la medic, sa-i expuneti toate simptomele pe care le aveti, in special daca aveti un risc mai mare din cauza unor afectiuni cronice deja existente.

Insuficienta pancreatica exocrina: ce trebuie sa stiti?

Insuficienta pancreatica simptome

Factori de risc pentru insuficienta pancreatica exocrina

Pentru ca insuficienta pancreatica exocrina sa apara, leziunile pancreasului trebuie sa fie severe si pe o suprafata mare a acestuia. De multe ori, afectiunea pancreatica deja existenta are o durata mai mare inainte de dezvoltarea insuficientei.

Din cauza duratei mari necesara dezvoltarii insuficientei pancreatice exocrine, frecventa aparitiei bolii este mai mica. Bolile pancreatice sau alte boli cronice implicate in aparitia insuficientei pancreatice exocrine includ:

  • Interventiile chirurgicale gastrointestinale, in care o parte a pancreasului sau a stomacului este indepartata;
  • Inflamatia pancreasului (pancreatita cronica), ce poate rezulta din consumul excesiv de alcool sau unele boli pancreatice;
  • Fibroza chistica – afectiune genetica ce apare, de cele mai multe ori, in copilarie. Aceasta duce la insuficienta pancreatica exocrina prin blocarea pancreasului de a secreta enzime digestive;
  • Boala celiaca – afectiune a mucoasei intestinului subtire ce afecteaza abilitatea de a digera graul si, in timp, poate duce la suprasolicitarea pancreasului;
  • Boala Crohn. Este o boala inflamatorie intestinala ce afecteaza tractul digestiv si impiedica absorbtia corecta a nutrientilor. In acest caz, pancreasul trebuie sa compenseze aceasta lipsa;
  • Bolile autoimune, precum lupusul sau pancreatita autoimuna (boala rara), ce pot determina sistemul imunitar sa atace pancreasul. Ca si consecinta, pot aparea bolile pancreatice sau chiar insuficienta pancreatica exocrina;
  • In acest caz, organismul produce prea multa glucoza, ce cauzeaza reactia sistemului imunitar de a distruge celulele din pancreas care produc insulina. Aceasta intervine in reglarea cantitatii de zahar din circulatia sangvina.

sursa: everydayhealth.com; foto: stockphoto.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.