Pancreatita cronica reprezinta inflamatia si apoi distrugerea tesutului pancreasului, putand duce si la pierderea functiei glandei. Incidenta este intre 4 si 10-20 de cazuri la 10.000 de locuitori pe an. In ultimii ani, s-a constatat o crestere a numarului de cazuri, mai ales in tarile unde este un consum crescut de alcool.
Pancreasul este o glanda mixta cu secretie excrina si endocrina. Pancreasul exocrin este esential pentru functia de digestie, iar pancreasul endocrin produce insulina si glucagonul implicate in reglarea glicemiei.
Persoanele care sufera de pancreatita cronica vor avea perturbari in digestia alimentelor si pot prezenta un sindrom de malabsorbtie sau diabet.
Cauzele pancreatitei cronice
- Consumul de alcool este implicat in 70-90% dintre cazurile de pancreatita cronica si nu exista doza prag, ci un consum mai indelungat de 10 ani, in general.
- Consumul crescut de proteine si grasimi, mai ales asociat cu consumul de alcool.
- Fumatul – riscul de a dezvolta pancreatita cronica este mai crescut la fumatori.
- Hiperparatiroidismul in careeste prezent un nivel al calciului peste limita maxima si favorizeaza, astfel, dezvoltarea pancreatitei cronice.
- Factorii genetici, cedetermina aparitia bolii la persoanele mai tinere.
- Alte cauze mai rare: tumori benigne sau maligne ale pancreasului, traumatisme (loviri, accidente).
Evolutie. In primii 5 ani ai bolii, episoadele acute si eventualele complicatii care decurg din aceste pusee determina simptomatologia. In timpul urmatorilor 5 ani, se observa o diminuare a durerilor si disparitia episoadelor acute. Dupa acestea, durerile dispar total, iar manifestarile de insuficienta pancreatica sunt in prim plan.
Simptomele pancreatitei cronice
Principalul simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominala, instalata brusc, declansata in mod tipic de mese si/sau de ingestia de alcool si poate dura cateva ore sau zile. Durerea este intensa, astfel incat interfereaza cu activitatile de zi cu zi ale unei persoane. Alte simptome includ icterul (ingalbenirea pielii), oboseala, scaderea ponderala moderata (de cele mai multe ori prin autorestrictie alimentara din cauza durerii).
Complicatiile pancreatitei cronice
- Pseudochistul (chistul fals) reprezinta o colectie de lichid pancreatic la interiorul sau exteriorul pancreasului si determina dureri crescute. Se poate complica, la randul lui, cu compresiune de organ invecinat, suprainfectie, ruptura sau sangerare. Regresia lui poate fi spontana, mai ales in cazul pseudochistului de dimensiuni mici.
- Insuficienta pancreatica endocrina, manifestata prin aparitia diabetului insulino-necesitant sau a hipoglicemiilor.
- Insuficienta pancreatica exocrina se caracterizeaza prin aparitia diareei cronice prin absorbtia nefavorabila a principiilor alimentare, iar cateodata poate determina alterarea starii generale a persoanei.
- Alte complicatii mai rare includ: icter cu obstructie prin compresiunea cailor biliare principale, compresiune a duodenului, cancer de pancreas (favorizat si de fumat), obstructie a vaselor (tromboze) sau sangerare digestiva.
Investigatiile recomandate in pacreatita cronica sunt tomografia computerizata abdominala, RMN pancreatic (examenul cel mai performant), ecoendoscopia – examen foarte sensibil care poate detecta o forma incipienta de pancreatita cronica.
Tratamentul pancreatitei cronice
Consta in special in renuntarea la alcool si se va acorda sprijin pentru sevraj. Se recomanda si renuntarea la fumat. Pentru durere, se vor administra antalgice (medicamente care opresc durerea), se va face un tratament endoscopic (pentru distrugerea calculilor sau pentru drenajul pseudochistului) si un tratament chirurgical. Se va urmari si monitoriza clinic printr-un examen de specialitate si prin efectuarea unui bilant hepatic, a unei ecografii abdominale, precum si prin determinarea glicemiei. Se vor trata si complicatiile, in cazul existentei acestora.
Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti