
Gastropareza (staza gastrica) este o boala care afecteaza miscarile normale spontane ale muschilor de la nivelul stomacului. Contractiile musculare propaga alimentele de-a lungul tractului digestiv. Insa, in gastropareza, aceste miscari sunt incetinite sau chiar oprite, impidicand golirea stomacului in mod eficient.
Cauzele gastroparezei
Nu se stie exact ce cauzeaza gastropareza. Insa, in multe cazuri, se pare ca este provocata de lezarea unui nerv (nervul vag), ce controleaza muschii stomacului. Acest nerv tine sub control procesele complexe ale tractului digestiv, inclusiv semnalizarea contractiei musculare si propagarea alimentelor in intestinul subtire. Acest lucru poate lungi stagnarea alimentelor in stomac, in loc sa ajunga in intestin pentru a fi digerate.
Lezarea nervului vag poate avea mai multe cauze, precum diabetul sau unele interventii chirurgicale la nivelul stomacului sau al intestinului subtire.
Desi cele mai multe cazuri de gastropareza au o cauza necunoscuta (idiopatica), exista multe situatii in care aceasta este cauzata de diabetul instalat de ceva timp.
Daca nu este tinuta sub control, gastropareza poate duce la aparitia urmatoarelor:
- deshidratare severa din cauza varsaturilor persistente
- dificultate de a tine sub control nivelul zaharului din sange, in cazul persoanelor cu diabet
- formarea unor „smocuri” de alimente nedigerate, ce pot duce la greata, varsaturi sau obstructie
- malnutritie, cauzata de absorbtia deficitara a nutrientilor sau ingestia unei cantitati insuficiente de calorii
- efecte adverse cauzate de interactiunea medicamentoasa (tratamentele pot implica, de multe ori, administrarea de medicamente diferite pentru a trata diverse simptome – greata, durere, hipoglicemie).
Factori de risc pentru gastropareza
Factorii care pot creste riscul de gastropareza includ:
- diabetul
- interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului sau al esofagului
- infectiile
- unele medicamente (narcoticele)
- sclerodermia (o boala a tesutului conjunctiv)
- unele boli neurologice, precum boala Parkinson sau scleroza multipla
- hipotiroidia (secretia insuficienta a hormonilor tiroidieni)
- sexul feminin
Hipotiroidismul si riscul cardiovascular
Simptomele gastroparezei
Semnele si simptomele includ:
- varsaturile
- greata
- senzatia de satietate imediat dupa ce ati luat cateva inghitituri de mancare
- varsarea alimentelor nedigerate consumate cu cateva ore in urma
- refluxul de acid din stomac
- durerea abdominala si balonarea
- fluctuatiile nivelului zaharului din sange
- diminuarea apetitului
- scaderea in greutate si malnutritia
In unele cazuri, unele persoane pot sa nu aiba semne si simptome vizibile. Este indicat sa mergeti la medic daca aveti aceste simptome sau daca acestea se agraveaza.
Cum se stabileste diagnosticul de gastropareza
Pentru a diagnostica gastropareza, medicul va va pune o serie de intrebari legate de istoricul medical personal si de simptomele pe care le aveti. De asemenea, acesta va efectua un examen fizic, alaturi de investigatii de imagistica.
Medicii folosesc o serie de investigatii care pot ghida catre diagnosticul de gastropareza si elimina, in acelasi timp, afectiunile care prezinta simptome similare. Aceste investigatii includ:
- radiografia cu bariu. Aceasta metoda presupune ingerarea unui lichid (bariu), ce acopera esofagul, stomacul si intestinul subtire. Imaginea astfel conturata este evidentiata cu ajutorul razelor X.
- studiul golirii gastrice. Acesta este cel mai important test care ajuta la diagnosticarea gastroparezei. Presupune ingestia de anumite alimente usoare ce contin o cantitate mica de material radioactiv. Apoi, este plasat la nivelul abdomenului un aparat pentru a monitoriza rata cu care alimentele sunt eliminate din stomac. Inainte de efectuare, este indicat sa opriti administrarea oricarui medicament care va poate incetini golirea gastrica. Daca nu stiti care sunt acestea, intrebati medicul.
- endoscopia digestiva superioara. Aceasta investigatie este folosita pentru a examina sistemul digestiv superior (esofag, stomac, prima portiune a intestinului subtire), prin intermediul unei camere de filmat atasata unui tub ingust si flexibil. Insa, endoscopia digestiva superioara poate diagnostica si alte afectiuni cu simptome similare gastroparezei, precum ulcerul peptic sau stenoza pilorica.
- ecografia. Aceasta foloseste ultrasunete de inalta frecventa pentru a produce imagini cu structurile din corp. Ecografia abdominala poate identifica daca problemele de la nivelul vezicii biliare sau al rinichilor pot cauza aparitia acestor simptome.
Care este tratamentul gastroparezei
Tratamentul gastroparezei incepe cu identificarea si tratarea problemei de baza. Tratamentul acestei afectiuni include:
- schimbarea dietei. Mentinerea unei diete adecvate este cheia pentru tratarea gastroparezei. Este important sa identificati alimentele care sunt mai usor de digerat. Un nutritionist va poate ajuta. Mai mult, este indicat ca, in loc sa mancati trei mese pe zi, sa alegeti sase mese pe zi. In acest mod, cantitatea de alimente din stomac va fi mai mica si nu veti simti senzatia de satietate, iar alimentele vor fi digerate mai repede. Alt factor important este consistenta alimentelor: lichidele si alimentele semisolide sunt de preferat. De asemenea, este indicat sa evitati consumul de alimente bogate in grasimi (ce pot incetini digestia) si fibre (fiind dificil de digerat). Exista mai multe sfaturi legate de alimentatie prin care puteti tine sub control gastropareza, precum:
- Mestecati indelung si corect alimentele;
- Alegeti fructele si legumele gatite, in locul celor proaspete;
- Evitati fructele si legumele bogate in fibre, precum broccoli;
- Optati pentru supe si piureuri;
- Hidratati-va corespunzator, cu minimum 2 litri de apa pe zi;
- Faceti exercitii usoare dupa masa, si o mica plimbare este bine-venita;
- Renuntati la fumat;
- Evitati consumul de bauturi carbogazoase;
- Evitati intinsul in pat dupa masa;
- Suplimentati dieta cu multivitamine.
- medicamentele care stimuleaza muschii stomacului. Acestea includ metoclopramidul si eritromicina. Metoclopramidul are o serie de efecte adverse, la fel si eritromicina. Aceasta din urma isi poate pierde efectul de-a lungul timpului sau poate cauza diaree;
- medicamentele care controleaza greata si varsaturile. Exista unele medicamente care pot ameliora greata si varsaturile, precum ondansetron sau prochlorperazina;
- tratamentul chirurgical. Unele persoane cu gastropareza pot sa nu tolereze anumite alimente sau lichide. In aceasta situatie, medicul poate recomanda montarea unui tub la nivelul intestinului subtire care permite nutritia. Tuburile care permit alimentarea se monteaza de la nivelul nasului sau al gurii, dar si direct in intestinul subtire, prin piele. De cele mai multe ori, acestea sunt temporare si sunt folosite doar daca gastropareza este severa sau daca nivelul zaharului din sange nu poate fi controlat prin alta metoda. Unele persoane pot necesita nutritie parenterala (pe cale venoasa), tot prin intermediul unui tub special;
- renuntarea la fumat. Simptomele gastroparezei se pot imbunatati semnificativ daca renuntati la fumat;
- scaderea in greutate. Daca suferiti de obezitate, eliminarea kilogramelor in plus va poate ajuta sa ameliorati aceasta afectiune;
- acupunctura.Unele metode alternative de tratament pot fi de folos in unele cazuri de gastropareza. Acupunctura implica inserarea unor ace fine la nivelul pielii.
Este indicat sa mergeti la medic imediat daca observati unul sau mai multe semne ale gastroparezei. Cel mai indicat este medicul gastroenterolog, dar si medicul nutritionist va poate ajuta sa adoptati o dieta potrivita.
Metode prin care poate fi prevenita gastropareza
Exista mai multi factori care pot afecta sanatatea. Unii pot fi controlati, altii nu. Daca aveti gastropareza, nu este usor sa faceti alegeri sanatoase pentru a impiedica exacerbarea simptomelor, insa puteti apela cu incredere la un nutritionist. Acest lucru va poate imbunatati calitatea vietii. Pentru a preveni si tine sub control gastropareza, este indicat sa:
- discutati cu un nutritionist pentru a va alcatui un plan alimentar ce trebuie urmat intocmai. De asemenea, acesta va poate indruma cum sa mentineti o dieta echilibrata, fara a pierde din nutrientii necesari functionarii sanatoase a organismului.
- mancati frecvent mese mici, sarace in grasimi si fibre. Grasimile, fibre si mesele copioase pot intarzia golirea stomacului si, in consecinta, agrava simptomele.
- mentineti-va hidratat zilnic. Consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi (apa, ceaiuri, supe), iar daca faceti exercitii fizice intense sau transpirati in exces, asigurati-va ca aportul de lichide este mai mare.
- inainte de a suferi o interventie chirurgicala, intrebati medicul in legatura cu riscurile implicate, alaturi de beneficii. De asemenea, intrebati si daca exista alternative.
- fiti atenti la interactiunile medicamentoase si, mai ales, trebuie sa stiti cum sa procedati daca aveti efecte adverse.
- evitati alcoolul si fumatul. Aceste doua obiceiuri pot duce la incetinirea golirii gastrice.
- faceti exercitii fizice cat de des puteti. Sunt benefice pentru intreag organismul. In cazul gastroparezei, pot intretine contractiile musculaturii stomacului si favoriza digestia.
Daca ati fost deja diagnosticat cu gastropareza, este indicat sa stiti cum sa tineti la distanta exacerbarile. Chiar daca nu exista un tratament concret, simptomele pot fi tinute sub control si ameliorate. Din cauza privarii de anumite alimente, exista riscul de malnutritie. Discutati cu medicul in legatura cu dieta ce trebuie urmata, pentru a reusi sa aveti o calitate a vietii mai buna.