Revista care te menține sănătos

Digestie

Cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale în rândul tinerilor

Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterologie, Clinica DigestMed
28 octombrie 2022
Share
Cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale în rândul tinerilor

Alimentația nesănătoasă, stilul de viață agitat, cu multe dezechilibre, și chiar stresul pot cauza afecțiuni gastrointestinale, inclusiv în rândul persoanelor tinere. Atunci când sistemul digestiv nu este perfect funcțional pot apărea simptome precum refluxul gastric, balonarea, durerile de stomac, constipația sau diareea. Din fericire, majoritatea bolilor gastrointestinale pot fi prevenite sau tratate dacă sunt descoperite la timp. În continuare, vom vorbi despre cel mai des întâlnite 3 afecțiuni gastrointestinale în rândul tinerilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin; recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Gastrita

Afecțiune cu incidență crescută în rândul tinerilor, gastrita este caracterizată prin dureri epigastrice, arsură în capul pieptului, de intensitate variabilă, care apare, de obicei, după mesele greu digerabile sau condimentate, senzație de balonare, de saţietate, greață sau vărsături. Gastrita este caracterizată de bacteria Helicobacter pylori, de consumul necontrolat de antiinflamatoare nesteroidiene, reflux biliar sau stres.

afecțiuni gastrointestinale în rândul tinerilor, gastrita, sindromul de intestin iritabil, steatoza hepatica,

De cele mai multe ori, diagnosticul gastritei este clinic, bazat pe simptome, urmat mai apoi de tratament cu antisecretorii gastrice, dar acesta poate fi evidențiat prin endoscopie digestivă superioară.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un supliment alimentar pe bază de extract purificat de bilă bovină, o substanţă naturală de origine animală, cu rol în îmbunătăţirea digestiei.

Sindromul de intestin iritabil

Aproximativ 50% dintre persoane se confruntă de-a lungul vieții cu cel puțin un episod de sindrom de intestin iritabil. Aceasta este, totodată, afecțiunea cu cea mai mare frecvență în rândul tinerilor. Printre principalele simptome amintim durerea abdominală, balonarea, constipația sau diareea.

Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune generată adesea de stres, excese alimentare sau alimente care provoacă balonarea, precum fructele, legumele, lactatele și făinoasele.

afecțiuni gastrointestinale în rândul tinerilor, gastrita, sindromul de intestin iritabil, steatoza hepatica,

Diagnosticul sindromului de intestin iritabil este bazat pe simptome și examen clinic. În unele situații se fac investigații suplimentare pentru excluderea intoleranțelor alimentare (boala celiacă, intoleranța la lactoză); pentru boli parazitare sau bacteriene; pentru afecțiuni tiroidiene sau alergii alimentare. În cazuri particulare se poate efectua colonoscopie pentru excluderea bolilor inflamatorii intestinale sau a cancerului colorectal. Tratamentul este complex și destinat diferitelor forme de intestin iritabil. Se pot administra antispastice, prebiotice și probiotice, absorbante de gaze, laxative, antidiareice.

Prebiotice si probiotice: care este diferenta?

Steatoza hepatică

Consumul excesiv de carbohidrați, alcool, făinoase și grăsimi provoacă o incidență din ce în ce mai mare a steatozei hepatice; afecțiune care constă în acumularea de grăsimi în interiorul celulei hepatice cu balonizarea acesteia și inflamație intrahepatocitară.

afecțiuni gastrointestinale în rândul tinerilor, gastrita, sindromul de intestin iritabil, steatoza hepatica,

Steatoza hepatică este o afecțiune asimptomatică, însă, dacă aceasta rămâne netratată, poate duce la inflamație cronică în ficat, distrucție hepatocitară și, în urma unei evoluții de 15-20 de ani, poate duce chiar la ciroză.

Pentru tratarea acestei afecțiuni gastrointestinale se recomandă, în primul rând, scăderea ponderală, tratamentul dislipidemiei și evitarea alcoolului, a făinoaselor, dulciurilor și alimentelor bogate în grăsimi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.