Revista care te menține sănătos

Prevenție

Afecţiuni cronice? Sfaturi pentru o vara sănătoasă

Dr. Teodora Truşcă, medic specialist medicină de familie, manager calitate Medicover Clinici şi Spital
8 septembrie 2023
Share
Afecţiuni cronice? Sfaturi pentru o vara sănătoasă

Soare, mare, plajă, fructe sunt doar cateva dintre bucuriile verii. Dar, dacă nu suntem puţin atenţi, vara poate însemna şi insolaţie, deshidratare, evenimente cardiace, glicemie greu de controlat etc. Iată care sunt aspectele la care trebuie să fiţi atenţi pentru a avea o vară sănătoasă, chiar şi dacă aveţi o afecţiune cronică.

Petrecerea timpului în aer liber este o modalitate excelentă de a fi activ fizic, de a reduce stresul şi de a creşte nivelul de vitamina D. Puteţi lucra şi sta afară fără a creşte riscul de afecţiuni cutanate, protejându-vă pielea de soare. Protecţia împotriva razelor UV este importantă tot anul, nu doar în timpul verii. Razele UV sunt prezente şi în zilele înnorate şi răcoroase şi se reflectă pe suprafeţe precum apă, cimentul, nisipul.

Cum să vă protejaţi de radiaţiile UV

Cel mai bun mod de a vă proteja pielea este să folosiţi protecţie solară sau să purtaţi îmbrăcăminte de protecţie atunci când sunteţi afară. Chiar şi aşa, în timpul verii este recomandată evitarea expunerii la soare în intervalele 10:00 – 16:00.

Îmbrăcăminte

Purtaţi, pe cât posibil, cămăşi cu mâneci lungi şi pantaloni şi fuste lungi. Culorile mai închise pot oferi mai multă protecţie decât culorile mai deschise. Există în prezent articole de îmbrăcăminte certificate conform standardelor internaţionale că oferind protecţie UV. De asemenea, purtaţi o pălărie care care vă umbreşte faţa, urechile şi ceafă. O ţesătură densă protejează mai bine decât una cu găuri, care lasă lumina soarelui să treacă.

Ochelari de soare

Ochelarii de soare vă protejează ochii de razele UV; reduc riscul de cataractă; protejează pielea sensibilă din jurul ochilor de expunerea la soare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Cremă de protecţie solară

Înainte de a ieşi afară aplicaţi un strat generos de cremă cu protecţie solară. Alegeţi una cu spectru larg, care filtrează atât razele UVA, cât şi UVB, şi are un SPF de 30. Reaplicaţi la fiecare 2 ore sau după ce aţi ieşit din apă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

afectiuni cronice, canicula, caldura, protectie UV, hidratarea in timpul verii, insolatie, probleme cardiovasculare, diabet, boli cronice,

Hidratarea în timpul verii

Atenţie! Când apare setea, organismul are deja un deficit de lichide. Expunerea prelungită la soare fără o hidratare adecvată se poate transformă în insolaţie. De aceea este important să cunoaşteţi semnele deshidratării:

 • sete;
 • urinare rară;
 • oboseală;
 • creşterea ritmului respirator;
 • ameţeală;
 • slăbiciune musculară.
afectiuni cronice, canicula, caldura, protectie UV, hidratarea in timpul verii, insolatie, probleme cardiovasculare, diabet, boli cronice,

Insolaţia este o urgenţă care pune viaţa în pericol. Simptomele insolaţiei includ:

 • durere de cap pulsatilă;
 • ameţeală;
 • piele fierbinte sau uscată;
 • temperatură a corpului mai mare de 40 °C;
 • scăderea producţiei de sudoare şi lacrimi;
 • bătăi rapide ale inimii de peste 90 de bătăi pe minut;
 • dificultate la mers; urină galben-aprins;
 • confuzie;
 • convulsii.

Vara şi problemele cardiovasculare

Temperaturile ridicate şi umiditatea ridicată sunt doi factori care pot provoca consecinţe grave asupra sănătăţii persoanelor cu hipertensiune arterială şi boli de inimă. Aceşti factori pot provoca un flux mai mare de sânge către piele, ceea ce face ca inima să bată mai repede în timp ce circulă de două ori mai mult sânge pe minut decât într-o zi normală. De asemenea, deshidratarea interferează cu capacitatea corpului de a se răci şi poate crea presiune asupra inimii.

Complicaţii „de vară” în diabet

Anumite complicaţii ale diabetului, cum ar fi afectarea vaselor de sânge şi a nervilor, pot afecta glandele sudoripare, astfel încât corpul să nu se poată răci la fel de eficient. Ceea ce poate duce la epuizare şi insolaţie.

Persoanele cu diabet se deshidratează mai repede. Aportul insuficient de lichide poate creşte glicemia, iar glicemia crescută poate creşte frecvenţa urinării, provocând deshidratare. Unele medicamente utilizate în mod obişnuit, cum ar fi diureticele pot duce la deshidratare.

Temperaturile ridicate pot schimbă modul în care corpul reacţionează la insulină. Poate fi necesară testarea mai frecvenţa a glicemiei şi ajustarea dozei de insulină.

Boli cornice, probleme de la căldură

Persoanele cu boli cronice cardiovasculare, hepatice, digestive, respiratorii sau metabolice şi endocrine pot suferi mai mult din cauza creşterii căldurii şi a expunerii la soare. Organismul face un efort mai mare în a controla temperatura şi a menţine procesele metabolice în limite normale. Transpiraţia excesivă poate duce la deshidratare mai rapidă, iar creşterea pulsului şi a frecvenţei respiratorii pot crea discomfort. În plus, poate fi indicată ajustarea dozelor medicamentelor utilizate de persoanele cu boli cronice, astfel încât acestea să poată face mai bine faţă temperaturilor mari şi suprasolicitărilor organismului.

Nota pentru articolul «Afecţiuni cronice? Sfaturi pentru o vara sănătoasă»:5.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.