Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cadouri periculoase pentru copii

15 decembrie 2008
Share

Jucariile sunt cadourile perfecte pentru copii si nu numai. La varste foarte mici insa, acestea se pot transforma in adevarate pericole. Ele reprezinta un risc deoarece pot produce accidente sau pot transmite diferite boli. Ce trebuie sa facem pentru ca locul de joaca sa fie un taram sigur si placut pentru copiii nostri?

Sfaturi pentru parinti
Supravegheati jocul copilului pentru a evita accidentele, insa fara ca micutul sa simta ca este observat. Respectati recomandarile privitoare la varsta, mentionate pe etichetele produselor si alegeti firmele specializate in productia de jucarii. Doar acelea sunt studiate in vederea pastrarii sigurantei copiilor. Este bine ca jucariile sa fie compacte, fara parti detasabile sau fire de mari dimensiuni. Exista riscul ca micutul sa inghita sau sa introduca in fosele nazale diverse parti ale jucariilor. Astfel, el se poate ineca sau sufoca in timp ce se joaca. Cautati simbolul Comunitatii Europene (CE) pe eticheta sau cutia produsului. Acesta reprezinta garantia ca produsul respectiv indeplineste conditiile Directivei pentru Siguranta Jucariilor a Comunitatii Europene. Este posibil ca produsele care nu au aceasta marca sa nu fie puse in vanzare cu scopul de a servi drept jucarii. Jucariile folosite in comun pot transmite boli
Jucariile pot deveni un adevarat focar de infectie daca sunt folosite de mai multi copii. Unele boli infectioase (hepatita, foarte rar HIV) pot fi transmise de la copilul infestat, la ceilalti utilizatori. De aceea, este bine ca fiecare copil sa aiba propriile jucarii. Daca este posibil, asigurati-va ca la gradinita la care copilul dumneavoastra merge jucariile sunt dezinfectate, sterilizate regulat. O atentie importanta trebuie sa o acordam modului in care pastram jucariile. Mediul sau recipeintele in care acestea sunt depozitate trebuie sa fie curate, lipsite de praf sau umezeala. Exista riscul ca micutii sa dezvolte diverse alergii.

Cadoul ideal pentru fiecare varsta
1-12 luni, cand bebelusul descopera formele si culorile: caruselul montat deasupra patutului, jucariile cu forme si culori interesante, cele care produc zgomote sau reproduc melodii, jucarii plutitoare pentru baie; 1-3 ani – cadouri care sa implice activitate: jucarii de construit, triciclete, galetuse, lopatele, carti de colorat, creioane colorate, plastilina; 3-6 ani: plastilina, carti de colorat, masinute, papusi, seturi de construit, seturi de bucatarie, de cosmetica, trusa de doctor, jocuri cu cifre si litere, puzzle, tablite magnetice; 6-8 ani: jocurile interactive gen „Monopoly”, carti cu sau despre animale, jocuri de construit mai complexe, puzzle; 8-12 ani: jocurile de strategie, papusi cu diverse accesorii, carti mult mai complexe, din care afla multe informatii, jocul de fotbal in miniatura, bicicleta, role, jucarii care se asambleaza.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Ion Claudiu Ilie, medic pediatru
Contact: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.