Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cum ne mentinem picioarele sanatoase pe timpul verii

2 iulie 2010
Share

Se spune ca a iubi frumusetea inseamna sa ai gust, dar pentru a o crea e nevoie sa fii artist! Ne-am propus sa va oferim cateva sfaturi pentru a va mentine picioarele frumoase si sanatoase in sezonul estival. O piele frumoasa inseamna in primul rand o piele hidratata. Pielea uscata (xeroza, deshidratarea stratului cornos al pielii) reprezinta o tulburare extrem de frecventa odata cu inaintarea in varsta, dar si o consecinta a unui mediu uscat, a deficitului de consum de lichide, a folosirii in exces a sapunului si dezinfectantelor care indeparteaza lipidele din piele.

Creme emoliente pentru pielea uscata
Exista si o tendinta familiala in cazul xerozei, dar si o serie de afectiuni care asociaza o piele uscata (ihtioza vulgara, keratoza pilara, hipotiroidsmul, psoriazisul, afectiunile autoimune, insuficienta renala sau tulburarile de metabolism). Eforturile terapeutice pentru o piele hidratata constau in 1-2 bai zilnice in apa calda, urmate imediat de aplicarea unor crème/lotiuni emoliente cu petrolatum, lanolina, pe pielea umeda, pentru a reface filmul hidrolipidic natural si a impiedica evaporarea apei.

Pentru pielea extrem de uscata de pe calcaie sau genunchi, puteti folosi un scrub pentru a inlatura celulele moarte, iar dupa baie, crème keratolitice cu uree, acid lactic sau acid salicilic.

80% dintre femeile adulte au celulita
Celulita, inamicul numarul unu in sezonul estival, este de fapt o conditie, si nu o boala, cu care se confrunta aproximativ 80% dintre femeile adulte. Aspectul de coaja de portocala este dat de hernierea celulelor adipoase prin reteaua de fibre a tesutului conjunctiv. Exista o serie de factori care modifica arhitectura cutanata si subcutanata in regiunea coapselor si abdomenului, precum hormonii estrogeni, tiroidieni, insulina, factorii genetici, tulburarile circulatorii sau limfatice locale. De asemenea, si o serie de deprinderi personale: dieta bogata in lipide, deshidratarea, stresul, sedentarismul si imbracaminte stramta.

Schimbarea stilului de viata, primul pas in combaterea celulitei
Ca metode terapeutice, avem la dispozitie numeroase variante, de la drenarea limfatica si stimularea circulatiei prin masaj, crème cu cofeina, mezoterapie pana la tratamente cu radiofrecventa, ultrasunete sau chiar indepartarea prin lipoaspiratie in situatiile cele mai serioase. Strategia impotriva celulitei ar trebui insa sa inceapa de la modificarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare!

Vara, raspunzatoare de aparitia infectiilor, bataturilor, calcaielor uscate
Cand vorbim de frumusetea picioarelor, nu trebuie sa uitam si de sanatatea lor. Anotimpul cald, transpiratia excesiva si incaltamintea necorespunzatoare pot crea o serie de probleme suplimentare, precum:
Infectiile bacteriene sau cu fungi (Tinea pedis, candidoza, intertrigo), Bataturile (calusuri); Fisuri la nivelul calcaiului. Pentru a evita infectiile bacteriene sau virale (hepatita B), ar trebui sa folosim propria trusa sterila de pedichiura!

Tratament antibiotic sau antifungic
Mediul cald si umed din timpul verii, precum si hiperhidroza (transpiratia excesiva) la nivelul picioarelor, favorizeaza multiplicarea necontrolata a unor fungi de la nivelul pielii (Candida albicans, dermatofiti), cu aparitia unor leziuni rosii, macerate, pruriginoase, bine delimitate, insotite uneori de vezicule sau fisuri intre degetele picioarelor, dar si in regiunea inghinala, in pliuri, care se pot suprainfecta bacterian. Cand fungile se multiplica la nivel unghial (onicomicoza), apare o inrosire si inflamare in zona cuticulei, unghia se ingroasa, prezinta modificari de culoare (pete albe, galbene) si denivelari, se rupe usor si devine dureroasa. Tratamentul, doar la indicatia medicului, este unul antibiotic sau antifungic.

Cremele epilatoare pot determina reactii alergice!
Epilarea picioarelor este o alta sursa de ingrijorare, femeile fiind expuse in urma inlaturarii mecanice a parului (cu ceara sau aparat de epilat) la suprainfectarea cu stafilococul auriu (foliculita), cu aparitia unor mici pustule. Atentie si la aplicarea cremelor epilatoare care pot cauza reactii alergice cutanate extrem de serioase, avand consecinte neplacute asupra aspectului pielii si determinand hiperpigmentare.

Dilatarea venoasa, consecinta temperaturilor ridicate
Un alt aspect important observat in timpul verii este cel legat de modificarile vasculare (dilatarea venoasa), consecinta temperaturilor ridicate. Acestea sunt accentuate de ortostatismul prelungit, evidente mai ales la persoanele cu malformatii venoase, varicozitati ale membrelor inferioare. Pe langa contentia elastica, sport si evitarea ortostatismului, s-a dovedit eficienta si administrarea de derivati flavonoizi pe termen lung pentru intarirea peretelui venos.

Asadar, pe langa ingrijorarile de ordin estetic, ar trebui sa fim atenti in egala masura la igiena pielii, a unghiilor si la conservarea circulatiei sangvine, pentru a ne feri de o serie de afectiuni si complicatii ce pot rupe bariera cutanata, distruge unghiile sau chiar determina tulburari trofice venoase pana la aparitia de ulceratii cutanate!

Sfatul farmacistului!
O piele frumoasa inseamna in primul rand o piele hidratata. In acest scop, Ahmed Bakr, farmacist-diriginte Catena, va recomanda cateva produse eficiente atat pentru o piele hidratata, cat si pentru imbunatatirea circulatiei periferice: Crema pentru picioare cu extract de galbenele si Tratament cu extract de aloe vera (Genera), Spray pentru picioare (Higeen), Balsam pentru picioare cu lavanda (Herba Studio), Crema pentru picioare (Himalaya), Crema, Spray si Gel antiperspirant pentru picioare (Scholl), Varixinal gel (Walmark), Lioton gel (Berlin Chemie), Gama Podexine (Vichy).

Dr. Oana Octavia Spanu,
Medic specialist dermatologie-venerologie,
Centrul Medical Anais,
021/222.17.82.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.