Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cum sa ne ferim de “diabetul bronzat”

27 august 2020
Share
Cum sa ne ferim de “diabetul bronzat”

Hemocromatoza, cunoscuta si sub denumirea de „diabet bronzat”, este o afectiune ce apare ca urmare a acumularii fierului in organism. Fiziologic, corpul retine si depoziteaza o cantitate mica de fier in maduva osoasa, ficat, rinichi si inima. Acumularea in exces a acestui mineral determina afectarea respectivelor organe. De aceea trebuie sa stim ce inseamna, ce implicatii are asupra vietii noastre si, cel mai important, cum o putem trata.

Organismul are nevoie de fier pentru a sintetiza hemoglobina, furnizand totodata si energia necesara muschilor si tesuturilor. Insa, cand corpul nostru stocheaza cantitati semnificative din aceasta substanta, in acel moment apar si neplacerile, adica hemocromatoza sau diabetul „bronzat”. Manifestarile acestei afectiuni apar, in majoritatea cazurilor, intre varstele de 40 si 60 de ani. Cu toate acestea, exista doua tipuri de diabet „bronzat”: ereditar si dobandit.

Hemocromatoza ereditara este cea mai frecventa forma a bolii si cea mai des intalnita la populatia alba, in special la persoanele cu descendenti in Europa de Nord.

Hemocromatoza ereditara este cea mai frecventa forma a bolii. In ceea ce priveste hemocromatoza dobandita, cauzele pot fi transfuziile sangvine repetate, bolile hematologice, afectiunile hepatice cronice, alcoolismul, excesul de suplimente care contin fier.

Oboseala, dureri si… impotenta

Simptomele hemocromatozei sunt in general dureri articulare, de obicei la nivelul mainilor, soldurilor, genunchilor si gleznelor, slabiciune fizica, oboseala, scadere in greutate, dureri abdominale, scaderea apetitului sexual, impotenta si mictiuni in cantitate crescuta. In cele mai multe dintre cazuri, aceasta boala se diagnosticheaza tarziu, deoarece se dezvolta in timp, iar simptomele sunt adesea vagi. Astfel, in lipsa tratamentului, fierul se acumuleaza in organism, iar cand nivelurile serice sunt periculos de crescute, poate afecta organele si tesuturile. De asemenea, pot aparea complicatii, cum ar fi diabetul zaharat si chiar artrita.

Flebotomiile, tratamentul ideal pentru hemocromatoza

Drept solutie, cei mai multi medici recomanda flebotomii (incizii ale venelor) regulate, chiar daca simptomele sunt prezente in faza incipienta. Depinzand de nivelul de fier din sange, pot fi necesare de la 40 pana la 80 de flebotomii. Tratamentul incepe de obicei cu cate o astfel de interventie, o data sau de doua ori pe saptamana, pana cand sideremia (concentratia de fier din plasma) ajunge la un nivel stabilit de medicul diabetolog. Acest proces poate dura mai multe saptamani.

Pe de alta parte, flebotomiile nu sunt posibile la toate persoanele. In astfel de cazuri, excesul de fier se elimina prin medicamente chelatoare. Ele se administreaza zilnic, prin injectare subcutanata lenta, excesul de fier fiind eliminat prin urina. Trebuie stiut ca eliminarea prin acest mod este mai lenta decat prin flebotomie si are o durata aproximativ dubla. De asemenea, frecventa tratamentului este mai mare decat in cazul flebotomiei.

In schimb, hemocromatoza determinata de transfuziile sangvine sau supradozele de vitamine nu mai necesita tratament chelator, odata ce sideremia a ajuns la nivelul normal. Cauza determinanta trebuie descoperita si oprita inaintea inceperii tratamentului. Mai trebuie mentionat ca flebotomia nu poate vindeca acele complicatii din stadiile finale, cum ar fi afectarea hepatica, insuficienta cardiaca sau diabetul zaharat. Acestea necesita tratament specific.

Altfel de terapie pentru complicatiile hemocromatozei

Majoritatea persoanelor cu hemocromatoza trebuie sa apeleze la flebotomii regulate de-a lungul vietii, iar nivelurile de feritina si saturatia serica a transferinei trebuie monitorizate permanent in timpul tratamentului. Totusi, exista si exceptii, respectiv la unele persoane, in special varstnicii, care nu necesita flebotomii la fel de frecvente ca si ceilalti pacienti, din cauza bolilor coexistente care determina scaderea nivelului de fier, prin anemie. In acest caz, se recomanda administrarea medicamentelor chelatoare, la domiciliu, dupa invatarea prealabila a tehnicii de administrare.

Se mai recomanda si investigatii medicale suplimentare pentru a monitoriza aparitia complicatiilor, cum ar fi afectarea cardiaca, hepatica sau cancerele. In ceea ce priveste monitorizarea diabetului „bronzat”, aceasta include biopsia hepatica, punctia edulara (prelevarea unei mici cantitati de maduva osoasa), tomografie sau rezonanta magnetico-nucleara.

Potrivit unui studiu realizat recent de specialistii britanici in domeniu, barbatii, spre deosebire de femei, prezinta un risc mai mare de a face hemocromatoza, deoarece reprezentantele sexului frumos elimina excesul de fier in mod natural, prin sangerarea menstruala sau in timpul unei sarcini.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Cosmin Pena, diabetolog, Institutul „Prof. Dr. N. C. Paulescu”
Telefon: 021/211.15.08

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.