Revista care te menține sănătos

Prevenție

Ce trebuie să știți despre gripă și vaccin antigripal

Dr. Gabriela Pasescu, medic primar medicina generala, Centrul Medical Academica, www.academica-medical.ro
7 august 2023
Share
Ce trebuie să știți despre gripă și vaccin antigripal

Gripa este o infecție respiratorie cu afectare generală, apariție sporadică, epidemică sau pandemică, provocată de virusul gripal. În fiecare an, odată cu scăderea temperaturilor, crește și pericolul contractării unui virus gripal. Aflați cât de important este să vă vaccinați împotriva gripei, care sunt beneficiile pe care vi le oferă administrarea unui vaccin antigripal și alte informații pentru prevenție împotriva gripei. .

Există trei tipuri de virusuri gripale: virus gripal tip A (cel mai agresiv, implicat în epidemii și pandemii), virusul gripal tip B (implicat în infecții locale) și virusul gripal tip C (cel mai puțin agresiv).

Cum se transmite virusul gripal?

Sursa de infecție o reprezintă omul bolnav cu formă agresivă de boală și/sau cu formă inaparentă. Modalitatea de transmitere a gripei este aeriană, prin picătrile Pfluge (picături de salivă eliminate odată cu aerul respirat). Receptivitatea este generală, iar formele de gripă variază de la ușoare până la forme cu agravare rapidă și evoluție fulminantă spre deces; imunitatea după vaccinarea antigripală este scurtă, de aproximativ 6 luni.

Gripă – semne și simptome specifice

Tabloul clinic al gripei este dominat de alterarea stării generale cu febră mare (peste 38°C), frisoane, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), dureri oculare (la presiunea și la mișcările globilor oculari), tuse seacă iritativa epuizantă, cefalee frontală, somnolență sau agitație.

Pneumonia gripală, cea mai gravă complicație

Cea mai de temut este pneumonia gripală, de cele mai multe ori cu evoluție dramatică, rapid progresivă spre deces prin insuficiență respiratorie acută greu de tratat și de monitorizat. Alte complicații ale gripei presupun suprainfecțiile bacteriene cu apariția de traheite, bronșite, bronsiolite, meningoencefalite.

Antibioticele se administrează doar în cazul suprainfectiilor bacteriene

În formele ușoare și comune de gripă, terapia constă în izolarea pacientului la domiciliu, în camere bine aerisite și ventilate, umidificate, sub tratament simptomatic și suportiv cu antipiretice (reduc febra), doze mari de vitamina C, antiseptice orale, decongestionante nazale, mucolitice. Tratamentul antibiotic nu se utilizează decât în caz de suprainfecție bacteriană, știut fiind faptul că antibioticele nu au eficacitate în cazul virusurilor. Ca tratament etiologic, sunt recomandate medicamentele antivirale.

Vaccinul antigripal și întărirea imunității, metode de a preveni gripă

Singura metodă specifică de a preveni gripa este vaccinarea anuală antigripală (administrarea unui vaccin antigripal). Profilaxia nespecifică se face prin metode de creștere a imunității: alimentație bogată în fructe și legume, mișcare în aer liber, evitarea contactului cu persoanele bolnave și a aglomerațiilor etc.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) stabilește în fiecare an trei tipuri de tulpini de virusuri care vor forma structura unui vaccin antigripal adecvat fiecărei emisfere (nord și sud). Acestea reprezintă tulpinile cu cea mai mare probabilitate de a circula în sezonul rece din acel an.

ampoules vaccine, pharmaceutical medicament of influenza

Octombrie si noiembrie, perioada optima pentru vaccinare antigripala

In fiecare an, tipurile de tulpini care compun vaccinul antigripal se schimba. De aceea, vaccinurile antigripale nu pot fi folosite decat pentru acel sezon. Perioada optima de vaccinare antigripala este la inceputul sezonului rece (octombrie si noiembrie). Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, deoarece, din momentul administrarii unui vaccin antigripal, imunitatea apare la aproximativ 2 saptamani prin anticorpii protectori specifici. De obicei, perioada de protectie este de 6 luni, dar se poate prelungi pana la 12 luni.

Exista efecte secundare ale administrarii unui vaccin antigripal?

Efectele secundare ale vaccinului antigripal pot fi locale sau sistemice, de regula reduse ca intensitate si foarte rare. Cele locale sunt: durere si roseata la nivelul injectarii. Cele sistemice sunt mult mai rare: nevralgii, parestezii, oboseala, dureri de cap, transpiratii, tremuraturi, dureri musculare sau articulare, febra. In cazuri foarte rare, pot aparea reactii alergice grave sau afectari ale sistemului nervos central.

Cine trebuie sa se vaccineze antigripal?

Indicatiile pentru vaccinare antigripala ale OMS si Ministerului Sanatatii cuprind urmatoarele grupe de persoane ca prezentand risc crescut pentru formele severe de boala: persoanele peste 65 de ani, cele sub 65 de ani bolnavi cronici cu afectiuni cardiace sau respiratorii, cu diabet zaharat, sindroame de imunodeficienta, bolnavii de cancer, gravidele, copiii intre 6 si 23 de luni si personalul medical. In afara acestora, orice persoana se poate vaccina la cerere.

Principalul avantaj al vaccinului antigripal este protectia ridicata contra gripei, de 90-95%. Exista insa si beneficii colaterale, in sensul unui grad de imunitate incrucisata cu alte tulpini de virusuri paragripale, numarul de infectii respiratorii usoare din sezonul rece scazand semnificativ.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.