Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Diabet zaharat? Atenţie la complicațiile oculare!

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: @Dr. Oana Pop; oanapop.wordpress.com
22 februarie 2023
Share
Diabet zaharat? Atenţie la complicațiile oculare!

Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică majoră, care poate evolua spre complicații micro și macrovasculare; complicațiile oculare pot fi prevenite atunci când diabetul este diagnosticat la timp și este tratat corespunzător.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena VizualMax, supliment alimentar ce ajută la menţinerea sănătăţii ochilor şi la îmbunătăţirea vederii. Conţine acizi graşi Omega-3, vitaminele A, B2, C şi E şi un complex de minerale.

Cele mai frecvente complicații oculare ale diabetului sunt retinopatia diabetică, cataracta, glacomul, edemul macular, papilopatia diabetică și sindromul de ochi uscat. De reţinut! Toate complicațiile oculare pot fi prevenite și tratate când sunt diagnosticate la timp.

complicațiile oculare, diabetul zaharat, retinopatia diabetică, cataracta, edemul macular, macular, glaucom, glaucomul,

Retinopatia diabetică, una dintre complicațiile oculare ale diabetului

Reprezintă o complicație severă a diabetului zaharat care, în timp, poate duce la orbire. Afectează la nivelul retinei arteriolele, capilarele și venulele și se caracterizează prin apariția de hemoragii oculare, exsudat lipidic și formarea de noi vase. Creșterea cazurilor de retinopatie diabetică este în strânsă legătură cu hiperglicemia, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, sarcina, nefropatia diabetică și anemia. Retinopatia diabetică poate fi neproliferativă și proliferativă.

Edemul macular

Prin edem macular se înțelege îngroșarea retiniană sau existența unui exsudat dens la nivel macular. Trebuie subliniat că, edemul macular reprezintă cea mai frecventă cauză de pierdere, moderată sau severă, a vederii la diabetici. Tratamentul constă, în primul rând, în menținerea în limite normale a valorilor glicemiei, tensiunii arteriale şi a colesterolului. Toate sunt responsabile într-o animită măsură de apariția edemului macular.

complicațiile oculare, diabetul zaharat, retinopatia diabetică, cataracta, edemul macular, macular, glaucom, glaucomul,

Glaucomul

Diabetul zaharat reprezintă principalul factor etiologic de dezvoltarea a glaucomului. Evoluția glaucomului asociat cu diabetul zaharat depinde de forma acestuia. Glaucomul poate fi glaucom în unghi deschis sau glaucom în unghi închis. Forma de glaucom în unghi deschis este cauza cea mai comună de pierdere a vederii în întreaga lume. Iar diabeticii prezintă un risc mai crescut de a dezvolta glaucom în unghi deschis față de restul populației. Pe de altă parte, legătura dintre diabetul zaharat și glaucomul în unghi închis nu este foarte clară.

Cataracta: o problemă care se poate rezolva cât ai clipi

Cataracta

Reprezintă cea mai frecventă cauză de orbire tratabilă asociată cu diabetul zaharat, caracterizată prin opacifierea cristalinului. Cataracta este considerată o complicație a diabetului zaharat care poate apărea şi la persoanele tinere. Diabeticii prezintă un risc de 2-5 ori mai mare de a dezvolta cataractă față de populația generală. Din punct de vedere al terapiei, principalul obiectiv îl reprezintă controlul glicemic asociat cu o alimentație corespunzătoare și bogată în antioxidanți.

complicațiile oculare, diabetul zaharat, retinopatia diabetică, cataracta, edemul macular, macular, glaucom, glaucomul,

Sindromul de ochi uscat

Survine în urma unui dezechilibru la nivelul osmolarității secreției lacrimale. De regulă se manifestă printr-un disconfort la nivel ocular cu afectarea vederii. Simptomatologia tipică este de senzație de corp străin, vedere dublă și încețoșată, cu senzație de arsură. Netratat la timp poate duce la pierderea vederii, infecție sau chiar perforație localizată la nivel corneean. Diagnosticarea și tratarea la timp previne orice complicație.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Complicațiile oculare ale diabetului. Sfatul specialistului

Diabetul zaharat poate evolua spre complicații oculare care duc la pierderea vederii în cazul în care diagnosticarea este întârziată și astfel și tratamentul corespunzător. Se recomandă menţinerea unui control glicemic cât mai bun şi păstrarea în parametri normali a valorilor tensiunii arteriale şi colesterolului. Controalele oftalmologice periodice sunt obligatorii pentru prevenția și tratarea posibilelor complicații.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.