Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Ce legătură există între apneea în somn și glaucom?

Dr. Alina Stănilă-Panga, medic oftalmolog Clinica Ofta Total, Sibiu
23 aprilie 2024
Share
Ce legătură există între apneea în somn și glaucom?

În ultimii ani, tot mai multe date arată că între apneea în somn și sănătatea ochilor există o legătură complexă. Cercetătorii au investigat impactul pe care îl are apneea obstructivă în somn asupra sănătății oculare, utilizând lentile de contact speciale pentru a monitoriza presiunea intraoculară în timpul episoadelor de apnee. Afectarea nervului optic din cauza glaucomului este adesea legată de o presiunea intraoculară mai mare decât cea normală. Dar, contrar așteptărilor, s-a constatat că presiunea intraoculară a scăzut în timpul episoadelor de apnee. Această scădere sugerează că lipsa oxigenului în sânge, asociată cu apneea în somn, poate fi un factor contribuitor la unele forme de glaucom.

Creşte riscul de glaucom şi degenerescenţă

În cazul apneei obstructive mai severe apare o scădere a densității vaselor peripapilare. În baza acestei ipoteze, tratarea apneei existente ar trebui să reducă riscul de glaucom cu unghi deschis. Studiile efectuate, de-a lungul timpului, au adus în discuție o legătură importantă între apneea obstructivă și riscul crescut de glaucom. A fost astfel subliniată o legătură semnificativă între apneea în somn și glaucom. Concluzia, glaucomul este cu 33-43% mai probabil la persoanele cu apnee în somn. Același studiu a arătat și că pacienții cu apnee aveau un risc cu 39% mai mare de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscaţi, deshidrataţi, iritaţi şi obosiţi. Sunt potrivite şi pentru lentile de contact.

Ce soluții există pentru glaucom

La ora actuală, glaucomul este cea de-a doua cauză de orbire, pe plan mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și afectează milioane de persoane din întreaga lume.

Boala evoluează și, până la urmă, singura și cea mai eficientă alternativă de tratament este chirurgia. Pentru prevenirea pierderii vederii, în glaucom, se recomandă intervenții chirurgicale sau cu laser. Tratamentele cu laser sunt uneori preferate, dar în alegerea abordării potrivite, medicul oftalmolog ține cont de tipul și stadiul glaucomului, oferind recomandări personalizate între diferitele proceduri disponibile.

apneea în somn, apnee, somn, presiunea intraoculară, nervul optic, glaucom, laser,

Tratamente laser pentru glaucom

Intervențiile laser se recomandă atunci când presiunea exercitată de către umoarea apoasă devine periculoasă pentru nervul optic. Astfel, tratamentele laser devin o soluţie bună pentru problemele de vedere care pot fi asociate cu glaucomul, dar sunt utilizate în special pentru scăderea presiunii intraoculare.

Opțiunile de tratament laser pentru glaucom pot să difere, în funcție de tipul de glaucom. Cele mai folosite trei proceduri sunt iridotomia laser pentru glaucom cu unghi închis, trabeculoplastia selectivă laser în glaucomul cu unghi deschis și ciclofotocoagularea transsclerală cu laserul Iridex Cyclo G6 MicroPulse. Acesta din urmă se folosește în mai multe tipuri de glaucom, în general în cele refractare la alte tratamente, pentru a reduce secreția de umoare apoasă, astfel încât să scadă presiunea din interiorul ochiului.

În atacurile acute de glaucom tratamentele cu laser devin o soluție terapeutică foarte rapidă și utilă, glaucomul acut fiind o urgență oftalmologică gravă.

Acestea sunt proceduri minim-invazive și, de multe ori, ele trebuie repetate. Eficiența procedurilor poate varia în funcție de tipul de glaucom, tipul de tratament laser și vârsta pacienților.

Recuperarea după laser

Recuperarea după tratamentul cu laser pentru glaucom variază de la caz la caz. În general, pacientul poate reveni destul de rapid la activitățile zilnice. De obicei, recuperarea completă durează aproximativ 4-6 săptămâni. Medicul va programa controale regulate pentru monitorizare și va oferi sfaturi privind îngrijirea și protecția ochilor, precum și utilizarea medicamentelor prescrise.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.